Εξελίξεις στο Σκοπιανό: Σήμερα θα γίνει το τηλεφώνημα, λέει ο Κοτζιάς - iefimerida.gr

Εξελίξεις στο Σκοπιανό: Σήμερα θα γίνει το τηλεφώνημα, λέει ο Κοτζιάς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σήμερα θα γίνει το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα, είπε ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του iefimerida.

Ο Νίκος Κοτζιάς εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου συμμετείχε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό δεν έκανε δηλώσεις, ωστόσο απάντησε λακωνικά στην ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν θα γίνει σήμερα το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ. «Θα γίνει», απάντησε. Ερωτώμενος για το αν γνωρίζει τι θα πουν, ο κ. Κοτζιάς αρκέστηκε να πει ότι αυτά θα σας τα απαντήσουν οι πρωθυπουργοί.

Ετσι ο κ. Κοτζιάς επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του iefimerida από νωρίς το πρωί, ότι το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα θα γίνει σήμερα.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του iefimerida οι δύο πρωθυπουργοί, παρά τα μπρος πίσω που έγιναν, εξακολουθούν όλες αυτές τις μέρες να διατηρούν -απευθείας- ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και άριστες διαπροσωπικές σχέσεις. Ο στενός πυρήνας των συνεργατών του πρωθυπουργού εκτιμά ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και ότι παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους για λύση με σύνθετη ονομασία σε εσωτερικό και εξωτερικό (erga omnes), αφαίρεση των αλυτρωτικών βλέψεων και την αλλαγή του συντάγματος και αισιοδοξούν

«Σφιχτό» χρονοδιάγραμμα

Οι προθεσμίες, πάντως, για εξεύρεση λύσης εκ των πραγμάτων στενεύουν. Η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη για τις 28 Ιουνίου και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 12 Ιουνίου. Ενώ μέσα σε όλα, η ελληνική πλευρά θα ήθελε να πάει και στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου με το Σκοπιανό διευθετημένο, ώστε να προτάξει το επιχείρημα ότι αρχίζει και κλείνει τα μέτωπα.

Σκοπιανά ΜΜΕ: Σήμερα ο Ζάεφ θα πάρει τηλέφωνο τον Τσίπρα
Τα σκοπιανά ΜΜΕ δίνει τη δική τους εκδοχή στο σίριαλ με το τηλεφώνημα Τσίπρα-Ζάεφ, καθώς υποστηρίζουν πως αυτό θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο makfax, σήμερα, με καθυστέρηση 10 ημερών, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ θα σηκώσει το ακουστικό προκειμένου να καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου και να συνομιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα.
Το δημοσίευμα με τίτλο D-Day αναφέρεται και στην πρόοδο στις διαπραγματεύσεις που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Τσίπρας ενημερώνει αρχηγούς μετά το τηλέφωνο

Στα πρότυπα της ενημέρωσης που παρείχε ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς μετά τη συνάντηση που είχε στη Σόφια τον Μαίο, το ίδιο αναμένεται να πράξει και τώρα, υπό την προϋπόθεση ότι οι δυο πλευρές θα δώσουν τα χέρια. Εφόσον υπάρξει συμφωνία, αυτή θα γνωστοποιηθεί στους πολιτικούς αρχηγούς και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η…φιέστα στις Πρέσπες.

Την Tετάρτη συνάντηση Μέρκελ - Ζάεφ στο Βερολίνο
Εκτάκτως στη Γερμανία μεταβαίνει ο Πρόεδρος των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ ο οποίος θα έχει συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο.

Kυβερνητικές πηγές στην Ελλάδα ανέφεραν ότι την Τετάρτη o Ζαεφ θα επισκεφθεί την Αγκέλα Μέρκελ και εκτιμούσαν πως θα ήθελε να πάει εκεί με τη λύση. Έτσι ώστε να της ζητήσει την στήριξη της απέναντι σε Γαλλία Βέλγιο και Ολλανδία που αντιτάσσονται στην είσοδο της στην EE.

Την Τρίτη ο Κοτζιάς στη Μόσχα

Επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, μέσα σε μια ιδιαίτερα περίπλοκη κατάσταση στην περιοχή, θα πραγματοποιήσει την Τρίτη και την Τετάρτη ο Νίκος Κοτζιάς.
Ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, άλλους αξιωματικούς, ενώ θα μιλήσει και σε γνωστό Πανεπιστήμιο. Στο επίκεντρο των συζητήσεων Κοτζιά-Λαβρόφ θα είναι οι ελληνορωσικές σχέσεις, η κατάσταση στην περιοχή με επίκεντρο τα Βαλκάνια, οι σχέσεις των δυο χωρών με την Τουρκία, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι ευρωρωσικές σχέσεις.

Κατρούγκαλος στον ΣΚΑΙ: Πολύ κοντά στην λύση του ονοματολογικού
Είμαστε πολύ κοντά στο να λύσουμε ένα ζήτημα που ταλανίζει τη χώρα δεκαετίες, είπε στο ΣΚΑΙ, το πρωί της Δευτέρας, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στο ονοματολογικό των Σκοπίων.
Είπε ότι μένει να δείξει και η πλευρά της FYROM την πολιτική βούληση και την πολιτική τόλμη που έδειξε η ελληνική πλευρά, σημειώνοντας ότι η συμφωνία βρίσκεται στο τραπέζι.

Εκτίμησε ότι ο κ Ζάεφ θα έχει την τόλμη, ωστόσο είπε ότι μένει να το αποδείξει, καθώς έχει να αντιμετωπίσει εσωτερικά εμπόδια.

Ο κ Κατρούγκαλος εμφανίστηκε σίγουρος ότι στη Βουλή θα υπάρξει η απαιτουμένη κυβερνητική πλειοψηφία και τη συμφωνία θα την υπερψηφίσουν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Ο αναπληρωτής υπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δίνει συγκεχυμένα μηνύματα και δεν απαντά ευθέως για το αν δέχεται τη σύνθετη ονομασία.

Μάλιστα, κάλεσε τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει ποια είναι η επίσημη θέση της, καταλογίζοντάς της πως έκανε στροφή σε σχέση με ό,τι υποστήριζε στο παρελθόν που μιλούσε για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ