Ιβάν Ντούκε: Ο 41 έτους υποψήφιος της δεξιάς σαρώνει τις δημοσκοπήσεις στην Κολομβία - iefimerida.gr

Ιβάν Ντούκε: Ο 41 έτους υποψήφιος της δεξιάς σαρώνει τις δημοσκοπήσεις στην Κολομβία

Συγκεντρώνει πάνω από 50 %
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο υποψήφιος της δεξιάς Ιβάν Ντούκε, προστατευόμενος του πρώην προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε, αυξάνει το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις μερικές ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κολομβία, τη 17η Ιουνίου.

Ο Ντούκε, 41 ετών, υποψήφιος του Δημοκρατικού Κέντρου (CD), πιστώνεται 52% των προθέσεων ψήφου, κατέδειξε έρευνα του ινστιτούτου Yanhaas η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό πολλών κολομβιάνικων ΜΜΕ και δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Ο αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο, ο πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας και άλλοτε αντάρτης Γκουστάβο Πέτρο, 58 ετών, συγκεντρώνει το 34%, ενώ το 14% των προσώπων που ερωτήθηκαν από το ινστιτούτο απάντησε ότι θα ψηφίσει λευκό.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Γιανχάας διενεργήθηκε από την 31η Μαΐου ως την 4η Ιουνίου σε δείγμα 1.251 ψηφοφόρων σε 60 δήμους της Κολομβίας και το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±3,2%.

Άλλη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από το Centro Nacional de Consultoría για λογαριασμό του ειδησεογραφικού προγράμματος CM&, πίστωσε στον Ντούκε 55% των προθέσεων ψήφου, στον Πέτρο 35%, ενώ κατέδειξε ότι το 10% θα ψηφίσει λευκό στον δεύτερο γύρο.

Οι δύο υποψήφιοι για τη διαδοχή του Χουάν Μανουέλ Σάντος, που βρίσκεται στην προεδρία από το 2010 και δεν είχε δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα έπειτα από τις δύο συναπτές του θητείες, διεξάγουν μια από τις πιο πολωμένες προεκλογικές εκστρατείες στη σύγχρονη ιστορία της Κολομβίας.

Ιβάν Ντούκε: Ο 41 έτους υποψήφιος της δεξιάς σαρώνει τις δημοσκοπήσεις στην Κολομβία | iefimerida.gr 0

Ο Ντούκε κατέλαβε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο της 27ης Μαΐου με το 39,1% των ψήφων, ενώ ο Πέτρο κατετάγη δεύτερος συγκεντρώνοντας το 25%.

Ο υποψήφιος της δεξιάς, που υποστηρίζουν στον δεύτερο γύρο το Συντηρητικό και το Φιλελεύθερο κόμμα, δεσμεύεται να αναθεωρήσει τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε ο Σάντος το 2016 με την πρώην οργάνωση ανταρτών FARC, που σήμερα πλέον έχει καταθέσει τα όπλα και μετασχηματιστεί σε πολιτικό κόμμα.

Ο Πέτρο, από την πλευρά του, υπόσχεται να συνεχίσει την εφαρμογή της ιστορικής συμφωνίας και να προωθήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις σε μια χώρα όπου η οικονομία της αγοράς ουδέποτε τέθηκε υπό αμφισβήτηση καθώς η δεξιά κυβερνά ουσιαστικά από πάντα.

Ο πρώην αντάρτης της διαλυμένης εδώ και δεκαετίες οργάνωσης M-19, υποψήφιος του λεγόμενου αντισυστημικού κινήματος Ανθρώπινη Κολομβία, εξασφάλισε την υποστήριξη του κόμματος Δημοκρατικός Εναλλακτικός Πόλος και ενός μέρους των Πρασίνων.

Ο Ντούκε εναντιώνεται στο να δοθεί σε πρώην αντάρτες των FARC, οι οποίοι όπως λέει διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, η δυνατότητα να καταλάβουν έδρες στο κοινοβούλιο μετά την 20ή Ιουλίου, όπως προέβλεπε η συμφωνία ειρήνης, με βάση την οποία στα μέλη της παράταξης αυτής θα παραχωρηθούν 10 από τις συνολικά 280.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ