Ο Τσίπρας περιμένει το τηλεφώνημα Ζάεφ -Λιγοστεύει ο χρόνος για συμφωνία - iefimerida.gr

Ο Τσίπρας περιμένει το τηλεφώνημα Ζάεφ -Λιγοστεύει ο χρόνος για συμφωνία

Εν αναμονή του καθοριστικού τηλεφωνήματος από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ βρίσκονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο, και ο χρόνος για μία συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα-ΠΓΔΜ λιγοστεύει.

«Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει από τον κ. Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία, η μπάλα βρίσκεται στο δικό τους τερέν» είπε σε συνέντευξή του (Kontra) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δείχνοντας ευθέως στην πλευρά Ζάεφ, ενώ εσκεμμένα, δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του και να αποκαλύψει αν η Αθήνα κέρδισε το erga omnes.

Επιπλέον, κυβερνητικός αξιωματούχος σε επικοινωνία του με το iefimerida δεν απέκλειε η... πoλυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία να γίνει ακόμα και σήμερα. Και μιλώντας στο iefimerida έλεγε πως το ερώτημα είναι «αν ο Ζάεφ είναι έτοιμος να το πάρει πάνω του και να υπογράψει»! Ολ αυτά βέβαια, με φόντο τις κοινωνικοπολιτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Ζόραν Ζάεφ στο εσωτερικό της χώρας του, καθώς χιλιάδες πολίτες, υποστηρικτές του VMRO, βγήκαν στους δρόμους για το όνομα.

Παρόλα αυτά, η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι σ’ αυτή τη φάση η δυναμική της διαπραγμάτευσης είναι δύσκολο να χαθεί παρά τα εμπόδια που συναντά ο Ζάεφ, τόσο από τη στάση Ιβανόφ όσο και από τη συμμετοχή του κόσμου συλλαλητήρια.

«Εμείς δεν βιαζόμαστε»

Συνεργάτες του πρωθυπουργού, μετά την εμπλοκή της περασμένης Παρασκευής και αφού προηγήθηκε το αίτημα των Σκοπίων -όπως πρώτο αποκάλυψε το iefimerida- είτε για νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών είτε για συσκέψεις των τεχνικών κλιμακίων, εμφανίζονταν αποστασιοποιημένοι. «Εμείς δεν βιαζόμαστε» επέμεναν, στέλνοντας το μήνυμα ότι το θέμα αυτή τη στιγμή είναι ξεκάθαρα εσωτερικό-πολιτικό της ΠΓΔΜ. Συν τοις άλλοις, και η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποφύγει το όποιο πολιτικό κόστος, ενόψει της διοργάνωσης των συλλαλητηρίων τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Σκληροί χαρακτηρισμοί για Μητσοτάκη

Στο μεταξύ, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην πιο κρίσιμη φάση τους,η Νέα Δημοκρατία ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μια συμφωνία. Εξ’ αυτού του λόγου η κυβέρνηση εξαπολύει βολές στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ο κ. Μητσοτάκης επιδίδεται σε ένα ρεσιτάλ πολιτικού τυχοδιωκτισμού, με μόνο στόχο να ικανοποιήσει τις φατρίες της παράταξής του» σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης. Θυμίζοντας ότι παραγνωρίζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με βάση την εθνική γραμμή «όπως έχει διαμορφωθεί το 1992 από την κυβέρνηση του πατέρα του, όσο και από την κυβέρνηση Καραμανλή, επι υπουργείας εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη».

Τσίπρας βλέπει Βαρθολομαίο

Με τις συνομιλίες, τέλος, να είναι στην πιο κρίσιμη φάση τους ο κ. Τσίπρας υποδέχεται στη 1 το μεσημέρι τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας Ζόραν Ζάεφ Σκοπιανό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ