Οι Κόπτες της Αιγύπτου «αποχαιρετούν» τον Πατριάρχη Σενούντα Γ' - iefimerida.gr

Οι Κόπτες της Αιγύπτου «αποχαιρετούν» τον Πατριάρχη Σενούντα Γ'

Κόπτες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το «ύστατο χαίρε» απευθύνουν οι Κόπτες της Αιγύπτου, στον Πατριάρχη Σενούντα Γ', ο οποίος απεβίωσε την Κυριακή. Για περισσότερα από 40 έτη ο Σενούντα υπήρξε προκαθήμενος των δέκα εκατομμυρίων Κοπτών που ζουν στη χώρα του Νείλου και υπήρξε από τις μεγαλύτερες πνευματικές μορφές του χριστιανικού κόσμου.

Γεννημένος στη νότια Αίγυπτο, από πατέρα επίσης ιερωμένο ο Σενούντα Γ' υπήρξε υπέρμαχος της ενότητας όλων των Χριστιανών και του διεκκλησιαστικού διαλόγου πολύ πριν αναλάβει καθήκοντα Πατριάρχη το 1971. Μιλούσε εννέα γλώσσες και είχε μεταφράσει το Ευαγγέλιο στα Σουαχίλι.

Η ζωή του ως ιεράρχης δεν ήταν εύκολη. Από τα τέλη της δεκαετίας του '70 η σχέση του με την εξουσία δεν ήταν ιδιαίτερα αρμονική αφού είχε αρνηθεί να μεταβεί μαζί με τον τότε Αιγύπτιο πρόεδρο Σαντάτ στην Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας ειρήνευσης με το εβραϊκό κράτος.

Στη συνέχεια υπήρξε επικριτικός με την ασκούμενη πολιτική, κατηγορώντας την αιγυπτιακή ηγεσία ότι ισλαμοποιεί τη χώρα. Υπενθυμίζεται πως στην Αίγυπτο το 10% του πληθυσμού είναι Κόπτες Χριστιανοί. Αυτό μεταφράζεται σε 10 με 20 εκατομμύρια σε σύνολο 90 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το 1981 ο τότε πρόεδρος Σαντάτ διέταξε να εγκλειστεί ο ιεράρχης σε μοναστήρι στη βόρεια Αίγυπτο, όπου και παρέμεινε επι μια τριετία μέχρι που το 1985 η απόφαση άρθηκε από τον Χοσνί Μουμπάρακ.

Έγινε αντικείμενο επικρίσεων η προτροπή του, να σταματήσουν οι πρώτες μαζικές διαδηλώσεις κατά του Χόσνι Μουμπάρακ, οι οποίες τελικά οδήγησαν στην ανατροπή του. Όταν όμως ανατράπηκε ο Μουμπάρακ, τότε επαίνεσε δημόσια την αιγυπτιακή νεολαία για το πολιτικό θάρρος της.

Τα τελευταία χρόνια οι δημόσιες εμφανίσεις του είχαν περιορισθεί αρκετά, καθώς αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα στο συκώτι και τους πνεύμονες και πολλές φορές χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο εξωτερικό.

Έτσι εδώ και τρεις ημέρες εκατοντάδες πιστοί συρρέουν αργά σήμερα στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου, στο Κάιρο, αποτίοντας ύστατη τιμή στον εκδημήσαντα ιεράρχη. Η κηδεία του προγραμματίστηκε να γίνει την Τρίτη.

Η διαδοχή στον πατριαρχικό θρόνο θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στη χώρα του Νείλου. Ένα από τα πιο θλιβερά γεγονότα υπήρξε ο εμπρησμός Κοπτικού Ναού στην Αλεξάνδρεια όπου έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ