Το Μαξίμου κλείνει το μάτι στην Κεντροαριστερά -Με «σπάσιμο» της Β´ Αθήνας και απλή αναλογική - iefimerida.gr

Το Μαξίμου κλείνει το μάτι στην Κεντροαριστερά -Με «σπάσιμο» της Β´ Αθήνας και απλή αναλογική

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο σπεύδουν να πυροδοτήσουν τη δημόσια συζήτηση και να καλέσουν την αντιπολίτευση στο τραπέζι του διαλόγου για πρωτοβουλίες που εδώ και χρόνια έχουν προξενήσει συζητήσεις.

Στοχεύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο στο να χαρτογραφήσουν τις συμμαχίες της επόμενης μέρας των εκλογών στο πολιτικό σκηνικό και συνάμα να πυροδοτήσουν ζυμώσεις και διεργασίες στο Κίνημα Αλλαγής.

«Όχημα» στη στρατηγική για τα…ανοίγματα αποτελεί η κατάτμηση της Β’ Αθήνας που αποτελεί και πάγιο πασοκικό αίτημα. Ακολούθως, η σκέψη να επαναφέρουν την πρόταση της απλής αναλογικής (η οποία υπενθυμίζεται ότι ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2016 με 179 ψήφους, που σημαίνει ότι με τα ισχύοντα δεδομένα θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida Μαξίμου και υπουργείο Εσωτερικών μελετούν η κατάτμηση για το μεγαλύτερο εκλογικό διαμέρισμα της χώρας να έρθει στη Βουλή εντός Μαΐου, πιθανότατα με τροπολογία στον «Κλεισθένη», το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την τοπική αυτοδιοίκηση».

Προβληματισμός για την απλή αναλογική

Κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να στριμώξει τη Φώφη Γεννηματά, καλώντας την εμμέσως πλην σαφώς να πάρει θέση και για την απλή αναλογική. Οι κυβερνητικοί δεν κρύβουν ότι προϋπόθεση για να επαναφέρουν την πρόταση της απλής αναλογικής είναι να κάνει…σινιάλο το Κίνημα Αλλαγής. Ακόμα και αν συνέβαινε πάντως κάτι τέτοιο, εξακολουθεί να υπάρχει προβληματισμός στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης.

Διότι, στα ενδότερα του πρωθυπουργικού γραφείου όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το iefimerida θεωρούν ότι ακόμα και να έφερναν ξανά την απλή αναλογική, θα ήταν δύσκολο να συγκεντρώσει 200 ψήφους (με δεδομένο ότι το ΚΚΕ θέτει ως προϋπόθεση να μην σπάσει η Β’ Αθήνας.)

Πετούν το…μπαλάκι στη Φώφη Γεννηματα

Και ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να συντηρεί το φλερτ, η αντιπαράθεση με το Κίνημα Αλλαγής οξύνεται σε καθημερινή βάση, από τη στιγμή που η κα Γεννηματά έθεσε θέμα για κάλπες εδώ και τώρα. «Δική μας προτεραιότητα είναι η διαπραγμάτευση για την καλύτερη δυνατή συμφωνία εξόδου από τη μνημονιακή επιτροπεία. Η κα Γεννηματά φαίνεται δε συμμερίζεται αυτήν την προτεραιοποίηση» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος (24/7) για να προσθέσει ότι «η πρότασή της συνιστά μια αντίφαση καθώς τώρα έθεσε θέμα εκλογών ενώ λίγες εβδομάδες πριν είχε μιλήσει για αναθεώρηση του Συντάγματος η οποία πρέπει να προκύψει από την παρούσα Βουλή».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ