Βενιζέλος: Οσοι νομίζουν ότι οι εκλογές θα είναι σχολική εκδρομή, κάνουν λάθος - iefimerida.gr

Βενιζέλος: Οσοι νομίζουν ότι οι εκλογές θα είναι σχολική εκδρομή, κάνουν λάθος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπάρχει πάντα κίνδυνος για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, όπως υπάρχει τα τελευταία 45 χρόνια, δηλώνει ο Βαγγέλης Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στο capital.gr και στον Μανώλη Καψή.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι αυτό που έχει σημασία, είναι να μην απαντά η ελληνική πλευρά σε δηλώσεις των Τούρκων που γίνονται μόνο για εσωτερική κατανάλωση.

Να μην παρασύρεται δηλαδή στο παιχνίδι της έντασης, και να παραμένουν πάντα οι διπλωματικοί δίαυλοι ανοιχτοί. Κυρίως όμως να υπάρχει ψυχραιμία και να μην θυσιάζεται η αμυντική πολιτική στον βωμό μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Γιατί, θυμίζει ο Ευ. Βενιζέλος, μετά από κάθε επεισόδιο στο Αιγαίο πηγαίνουμε σε ένα μορατόριουμ, που σημαίνει μονομερή υποχώρηση της ελληνικής πλευράς από την άσκηση των δικαιωμάτων της.

Αναφερόμενος στην θυσία του ήρωα πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου, ο κ. Βενιζέλος τονίζει στην συνεντευξή του στο capital.gr:

«Ο Γιώργος Μπαλταδώρος δεν έδωσε τη ζωή του επί ματαίω. Την έδωσε αγωνιζόμενος να υποστηρίξει μια εθνική στρατηγική. Αυτό όμως προκάλεσε ένα σοκ στην ελληνική κοινωνία που φάνηκε να αντιλαμβάνεται ότι η ειρήνη και η διπλωματία είναι το μέσο. Αλλά θα έλεγα ότι προκάλεσε και ένα σοκ στην άλλη πλευρά που έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν υπήρχε εμπλοκή, δεν έγινε αναχαίτιση, δεν υπάρχει ευθύνη... Και έγινε και το τηλεφώνημα του κ. Γιλντιρίμ στον κ. Τσίπρα και έτσι ξανάνοιξε ο δίαυλος, που δεν έπρεπε ποτέ να κλείσει. Γιατί είναι ανεύθυνο να κλείνεις διπλωματικούς διαύλους. Να μένεις σταθερός στην θέση σου, να έχεις καλά επεξεργασμένες θέσεις, αλλά με τους διαύλους ανοιχτούς».

Για τις πολιτικές εξελίξεις ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι κατηγορηματικός:

Η χώρα έχει ανάγκη από μία κυβέρνηση ευρωπαϊκών δυνάμεων και από τις εκλογές πρέπει να προκύψει η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Περιθώρια για συναίνεση με τον Σύριζα δεν βλέπει, αλλά δεν διστάζει να συμφωνήσει, ότι εφόσον η συμφωνία με τα Σκόπια περιλαμβάνει όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει, τότε "ναι" λέει: «Είμαστε υποχρεωμένοι να τοποθετηθούμε θετικά με εθνικά κριτήρια». Αλλά δεν το βλέπει πιθανό.

Την ίδια στιγμή πιστεύει ότι έτσι όπως σχεδιάζει την έξοδο από τα μνημόνια η κυβέρνηση, βάζει τη χώρα σε περιπέτειες. «Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για μετά το πρώτο εξάμηνο του 2019», λέει. «Φοβάμαι ότι μπορεί να βρεθεί ξανά η χώρα να κρέμεται από μια κλωστή».

Παράλληλα, προειδοποιεί τους συντρόφους του, ότι η πορεία προς τις εκλογές μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις. «Δεν θα είναι σχολική εκδρομή», σημειώνει. Δεν αποκλείει ο κ. Τσίπρας να παίξει το χαρτί της σύγκρουσης με την Ευρώπη ή το χαρτί του δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα.

«Όσοι νομίζουν ότι θα είναι μια κλασική εναλλαγή στην εξουσία ευρωπαϊκών κομμάτων, είναι αφελείς και επιπόλαιοι», σημειώνει στην συνέντευξή του ο κ. Βενιζέλος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ