Bloomberg: Η κυβέρνηση βιάστηκε να παίξει το «χαρτί» της καθαρής εξόδου - iefimerida.gr

Bloomberg: Η κυβέρνηση βιάστηκε να παίξει το «χαρτί» της καθαρής εξόδου

Alexandros Michailidis / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα μέτωπα και στις προκλήσεις -τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό- με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζεται για την έξοδο από τα Μνημόνια, αναφέρεται το πρακτορείο Bloomberg.

Η προετοιμασία της μεταμνημονιακής περιόδου, οι πρώτες εκλογές μετά τη λήξη του προγράμματος αλλά και οι αντιπαραθέσεις τόσο με συμμάχους όσο και με την αντιπολίτευση συνθέτουν το σκηνικό στο εσωτερικό. Την ίδια ώρα στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής ο Ελληνας πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με τις αυξανόμενες εντάσεις με την Τουρκία και την περιφερειακή αστάθεια που προκαλεί η διαμάχη για την ονομασία της πΓΔΜ.

Η ικανότητα του κ. Τσίπρα να «πλοηγήσει» τη χώρα θα μπορούσε να καθορίσει το πόσο σταθερή θα είναι η Ελλάδα και η περιοχή τα επόμενα έτη, σύμφωνα με ειδήμονες, ενώ τις εξελίξεις παρακολουθούν με ενδιαφέρον η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Το χειρότερο πρόβλημα, η τουρκική προκλητικότητα

«Το χειρότερο πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα, για την κυβέρνηση, αλλά και για την Ελλάδα είναι η τουρκική προκλητικότητα», σύμφωνα με τον κ. Αριστείδη Χατζή, καθηγητή Νομικής και Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg στο εκτενές δημοσίευμά του.

«Η μειούμενη αμερικανική επιρροή στην περιοχή είναι ένας παράγοντας αποσταθεροποίησης και το στοίχημα είναι πολύ υψηλό», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα δεν αποτελεί πρωταρχικό θέμα για την Τουρκία, αλλά μέρος ενός συνολικού σχεδίου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εδραιώσει την ηγεμονία του στην περιοχή.

Η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Οι εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας κλιμακώθηκαν τον Μάρτιο μετά τη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, διευκρινίζει το πρακτορείο και συμπληρώνει: Η Ελλάδα απαιτεί την επιστροφή τους ενώ οι ηγέτες και άλλων ευρωπαϊκών χωρών έχουν καταδικάσει τη συνεχιζόμενη κράτηση Ευρωπαίων πολιτών στην Τουρκία.

Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την απόρριψη του αιτήματος της Τουρκίας για έκδοση 8 Τούρκων στρατιωτών που φέρονται να εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016.

Αν και «η πιθανότητα εσκεμμένης κλιμάκωσης είναι σχετικά χαμηλή», υπάρχει αυξημένη ανησυχία για ατύχημα, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνο Ντόκο. Οπως ανέφερε τα ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη πάντα επιχειρούσαν κοντά, όμως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στερούνται έμπειρων αξιωματούχων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016.

Επιπλέον η συρρικνούμενη επιρροή των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην Αγκυρα καθιστούν λιγότερο βέβαιη την εξωτερική διαμεσολάβηση στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο περιστατικό.

Οι επικρίσεις από τον Καμμένο για τους κυβερνητικούς χειρισμούς

Η στάση της Ελλάδας εμποδίζει επίσης την πρωτοβουλία των δυτικών δυνάμεων να προσπαθήσουν να περιορίσουν τη Ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια, καθώς οι προκαταρκτικές συζητήσεις για ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ ή το ΝΑΤΟ εμποδίζονται από την Αθήνα λόγω του ζητήματος της ονομασίας της χώρας.

Οι χειρισμοί των θεμάτων της Τουρκίας και της πΓΔΜ από τον πρωθυπουργό έχουν προκαλέσει τις επικρίσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τη συγκυβέρνηση, με τον υπουργό Αμυνας και επικεφαλής των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο να επιμένει πως το κόμμα του δεν θα συναινέσει σε οποιαδήποτε συμφωνία περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία» τονίζεται στο δημοσίευμα του Bloomberg.

Bloomberg: Η κυβέρνηση βιάστηκε να παίξει το «χαρτί» της καθαρής εξόδου | iefimerida.gr 0

Η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και οι κίνδυνοι

Οι όποιοι τριγμοί στην εσωτερική στήριξη θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κ.Τσίπρα εν όψει των εθνικών εκλογών που προγραμματίζονται για το επόμενο έτος, κάτι που αποτελεί σοβαρή πηγή ανησυχίας την ώρα που η Νέα Δημοκρατία, προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Οι πολιτικές αβεβαιότητες συμπίπτουν με ερωτήματα από το οικονομικό μέτωπο, καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Μετά από οκτώ χρόνια και τρεις διασώσεις, η Ελλάδα και οι πιστωτές της από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασίσουν αν η χώρα θα χρειαστεί κάποιου είδους μεταμνημονιακού προγράμματος.

Η κυβέρνηση έπαιξε πολύ νωρίς το «χαρτί» της καθαρής εξόδου

Αν και ο κ. Τσίπρας επιμένει πως η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης πριν το Eurogroup του Ιουλίου σε συνδυασμό με κάποια μορφή ελάφρυνσης χρέους, θα επιτρέψουν μια «καθαρή» έξοδο από το μνημόνιο, οι επικριτές δεν είναι τόσο σίγουροι πως αυτό θα έχει απήχηση στο εκλογικό σώμα.

«Η κυβέρνηση έκανε το μεγάλο λάθος να παίξει από πολύ νωρίς το «χαρτί» της «καθαρής εξόδου», παρά την έλλειψη σχεδίου για την οικονομία της Ελλάδας στην μεταμνημονιακή περίοδο», σχολίασε ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Teneo Intelligence.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τσίπρας μέτωπα Εκλογές Bloomberg
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ