Νέα πυρά από τους «53» στην κυβέρνηση - Γίνεται «ανακύκλωση» της φτώχειας και αρπαγή της α' κατοικίας - iefimerida.gr

Νέα πυρά από τους «53» στην κυβέρνηση - Γίνεται «ανακύκλωση» της φτώχειας και αρπαγή της α' κατοικίας

«Ή να πάμε σε εκλογές ή να συνεχίσουμε, απομειώνοντας την επιρροή και την αξιοπιστία της Αριστεράς». Με αυτό το δίλημμα, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε τη θέση στην οποία πολλοί από την τάση των «53» εκτιμούν ότι βρίσκεται πλέον το κυβερνών κόμμα.

Στη διήμερη πανελλαδική συνέλευση της τάσης των «53», ήταν πολλά τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που άσκησαν σφοδρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική και εξαπέλυσαν «ρουκέτες» εναντίον ενός μεταμνημονιακού μνημονίου. Παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από το success story της μνημονιακής εξόδου, και «πυροβολώντας» κατά ριπάς- ζήτησαν αλλαγή πολιτικής και απαντήσεις από τον παρόντα Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο υπουργός οικονομικών Παρασκευή ήρθε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του, και τα όσα θα είχε να τους πει για τη ρύθμιση του χρέους και τη μεταμνημονιακή εποπτεία. Ωστόσο, όσες ερωτήσεις κι αν έθεσαν ο Ε.Τσακαλώτος ήταν «σφίγγα» για την ρύθμιση του χρέους και μίλησε κυρίως για το σχέδιο της επόμενης ημέρας που θα πρέπει να προσφέρει -όπως είπε- ικανοποίηση σε τέσσερις: στους θεσμούς, στα κράτη-μέλη, στις αγορές, και στην κοινωνία, με στοιχεία πολιτικής όπως οι συλλογικές συμβάσεις και η αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Πώς θα συνδυαστούν αυτά που ικανοποιούν την κοινωνία, με αυτά που θέλουν οι αγορές όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και η λιτότητα» αναρωτήθηκαν πολλοί από αυτούς που τον άκουσαν και θεωρούν ότι απάντηση δεν πήραν.

Η «ανακύκλωση» της φτώχειας και η αρπαγή της α' κατοικίας

Ενδεικτικές της αμηχανίας και του εκνευρισμού που επικρατεί στην αριστερή τάση της Κουμουνδούρου, είναι δύο αναφορές στο –εισηγητικό- κείμενο.
Η πρώτη, αναφέρεται στην λιτότητα που διαιώνισε το τελευταίο μνημόνιο και στους πλειστηριασμούς αποδομώντας πλήρως την γραμμή όσων –και του Ε.Τσακαλώτου- υποστηρίζουν ότι οι πλειστηριασμοί θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε «Η λιτότητα δεν καταπολεμείται με λιτότητα, η φτώχεια δεν καταπολεμείται με τη μέθοδο της ανακύκλωσής της, οι μπαταχτσήδες δεν καταπολεμούνται με την αρπαγή της πρώτης κατοικίας μέσω πλειστηριασμών» .

Στην πρίζα με Καμμένο

Το άλλο στοιχείο που έχει ανεβάσει στα κεραμίδια πολλά στελέχη της αριστερής πτέρυγας, είναι οι δημόσιες τοποθετήσεις Καμμένου στα εθνικά θέματα. Στο Μακεδονικό και τα ελληνοτουρκικά. Στο ίδιο κείμενο (που ανάγνωσε εισηγητικά ο κοιν. εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ.Μαντάς προς τα μέλη της τάσης), χωρίς να αναφέρεται το όνομα του κυβερνητικού εταίρου, επικρίνεται σφοδρά ο Πάνος Καμμένος, ενώ χαρακτηρίζεται «αντίπαλη», κάθε άλλη προσέγγιση που δεν διασφαλίζει την ειρήνη. Τα στελέχη των 53 «σφάζουν με το βαμβάκι» του υπ.Αμυνας αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ερασιτεχνισμοί, επιπολαιότητες, πρακτικές παλαιάς κοπής, γραφικότητες όπου δε θα δίναμε σημασία αν δεν ήταν στην παρούσα φάση επικίνδυνες, δεν έχουν σχέση με τη δική μας αριστερά και επιπλέον θέτουν το όριο αντοχής των πολιτικών μας συμμαχιών. Για εμάς πρώτιστο καθήκον είναι η υπόθεση της ειρήνης. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση που δεν διασφαλίζει την ειρήνη, είναι σαφώς αντίπαλη».

Παρά την κριτική αυτή όμως, η τάση εκτιμά ότι η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πάει «μέχρι τέλους» ενώ τονίζεται η σημασία να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα σενάρια περί εκλογών το Φθινόπωρο γιατί μπορεί αυτά να επιδράσουν «παραλυτικά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ