Η ΕΜΥ άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό- Πώς γίνεται η πρόβλεψη του καιρού [εικόνες & βίντεο]

Σήμερα που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας η ΕΜΥ άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό και οι πολίτες μπορούσαν να ενημερωθούν για το πώς γίνεται η πρόβλεψη του καιρού.

Οι πρόγνωση του καιρού, είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο και απαραίτητο απ’ ότι οι περισσότεροι πιστεύουμε.

Ο καιρός είναι από τις πιο σημαντικές και ισχυρές δυνάμεις της Γης. Πως μπορούμε όμως να ξέρουμε πως θα είναι ο καιρός για να φτιάξουμε το πρόγραμμά μας; Πολλά μπορούν να πάνε στραβά εάν δεν ενημερωθούμε σωστά για την πορεία του καιρού.

Όπως μας εξηγούν κατά την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, όσο εμείς είμαστε απασχολημένοι με τα γεγονότα της καθημερινότητάς μας, ένα παγκόσμιο δίκτυο από έξυπνες συσκευές σαρώνουν και μετρούν την ατμόσφαιρα συλλέγοντας πληροφορίες από όλο τον κόσμο.

Συστήματα ραντάρ, μπαλόνια καιρού, σημαδούρες παρακολούθησης των Ωκεανών και πολλά ακόμα όργανα παρακολουθούν τις μεταβολές του καιρού και βοηθούν στην πρόβλεψή του.

Ένα άλλο ζωτικής σημασίας στοιχείο είναι το διάστημα, όπως τονίζει το προσωπικό της Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, μεγάλοι δορυφόροι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, συγκεντρώνοντας τη γενική εικόνα των ατμοσφαιρικών αλλαγών. Αυτοί οι Ευρωπαϊκοί δορυφόροι μας δίνουν τη δυνατότητα να «δούμε» τον καιρό πριν ακόμα φτάσει σε εμάς.

Περιστρεφόμενος γύρω από τη Γη δεκατέσσερις φορές την ημέρα και σε απόσταση 850 χιλιομέτρων, ο πρώτος δορυφόρος παρακολουθεί στενά τη θερμοκρασία, την υγρασία και τους ανέμους. Οι παρατηρήσεις του δορυφόρου παράλληλα με όλες τις άλλες πληροφορίες μεταβιβάζονται σε πανίσχυρους υπολογιστές, οι οποίοι επεξεργάζονται εκατομμύρια πληροφορίες σχετικά με τον τρέχοντα καιρό ώστε να μπορούν να προβλέψουν τον μελλοντικό καιρό.

Το κάθε άτομο ξεχωριστά και ολόκληρα κράτη μπορούν να κουνηθούν ανάλογα, εάν πλησιάζει κακός καιρός. Κυβερνήσεις, πιλότοι, ψαράδες, ταξιδιώτες, αγρότες, ιδιοκτήτες καταστημάτων ακόμη και σταθμοί παραγωγής ενέργειας όλοι βασίζονται σε ακριβείς καιρικές προβλέψεις.

Ακόμη πιο μακριά και σε απόσταση 36 χιλιάδων χιλιομέτρων, ο δεύτερος δορυφόρος παραμένει πάνω από ο ίδιο σημείο της Γης, εκτελώντας μια 24ωρη «σκοπιά» πάνω από τον καιρό της Ευρώπης και της Αφρικής. Αυτός λοιπόν ο τύπος δορυφόρου, είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανίχνευση καιρικών φαινομένων όπως καταιγίδες ή ομίχλη βοηθώντας έτσι τους μετεωρολόγους να αναλύσουν τι είναι πιθανό να συμβεί τις επόμενες ώρες.

Ο καιρός επηρεάζει πολλές ζωές. Η ζωή μας επηρεάζεται από αυτόν κάθε μέρα. Πώς; Οι καιρικές προβλέψεις μας βοηθούν να διατηρήσουμε ομαλή την κυκλοφορία, το χρονοδιάγραμμα των αεροπλάνων εξασφαλίζοντας την ασφαλέστερη διαδρομή τους έτσι ώστε σχεδόν πάντα να μην συναντά κανείς κανένα εμπόδιο.

Έτσι, για τον φετινό εορτασμό ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός επέλεξε ως κεντρικό θέμα τις: «Έξυπνες Υπηρεσίες Καιρού και Κλίματος» (Weather Smart - Climate Ready).

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΠΜΟ και σε συνεργασία με την Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία (ΕΜΤΕ), διοργάνωσε εφέτος εορταστική εκδήλωση στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Υπηρεσίας της ΕΜΥ (Ελευθερίου Βενιζέλου 14 στο Ελληνικό), ενώ το προσωπικό της Υπηρεσίας υποδέχθηκε εκατοντάδες πολίτες τους οποίους ξενάγησε στον χώρο της ΕΜΥ.

Ρεπορτάζ: Νικόλ Παπάζογλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΜΥ παγκόσμια ημέρα ελληνικό

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ