Αντεπίθεση Παπουτσή σε Χρυσοχοΐδη με αιχμές για το εργο του στην ΕΛ.ΑΣ.

Την δική του απάντηση δίνει ο Χρήστος Παπουτσής, στον νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, περί αποδυνάμωσης της ομάδας ΔΙ.ΑΣ κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ο κ. Παπουτσής υποστήριξε πως επί των ημερών του, η δύναμη των σωμάτων ασφαλείας αυξήθηκε τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό, ενώ άφησε και ο ίδιος αιχμές για το έργο του κ. Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης του θητείας σε αυτό.

Απαντώντας στον κ. Χρυσοχοΐδη, ο κ. Παπουτσής επισημαίνει ότι στις 7 Μαΐου του 2010 η δύναμη της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. ανερχόταν σε 1.916 άτομα, ενώ στις 7 Μαρτίου του 2012 ανέρχεται σε 1.986 άτομα. Οπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του τέως υπουργού, σήμερα από τα 1.986 στελέχη της ομάδας, 100 είναι τραυματίες, 353 βρίσκονται είτε σε εκπαίδευση, είτε άδεια (κανονική ή αναρρωτική), ενώ άλλοι 190 υπηρετούν στο κέντρο διοικητικής υποστήριξης και συντονισμού των επιχειρήσεων στις πέντε διευθύνσεις των περιφερειακών γραφείων.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο κ. Παπουτσής, βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέταση 1.200 αστυνομικών και ειδικών φρουρών προκειμένου να επιλεγούν για τις ομάδες δίκυκλης αστυνόμευσης και «ήδη, στον πρώτο κύκλο έχουν εξεταστεί 417 και έχουν επιλεγεί 48 για τη ΔΙ.ΑΣ. και 48 για τη ΔΕΛΤΑ».

Ακόμη, σύμφωνα πάντα με τον κ. Παπουτσή, στις 7 Μαΐου 2010 τα δίκυκλα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ήταν 1.077, ενώ στις σήμερα ανέρχονταν σε 1.137 , «εκ των οποίων 813 σε επιχειρησιακή ετοιμότητα μετά από δύο χρόνια διαρκούς επιχειρησιακής χρήσης».

Οσον αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο κέντρο της Αθήνας ο κ. Παπουτσής υπενθυμίζει, ότι από την άνοιξη του 2011, για πρώτη φορά άρχισε να εφαρμόζεται από την κυβέρνηση το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης.

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι η ΕΛ.ΑΣ. «με ειδικά διαταγμένες δυνάμεις επιχειρεί καθημερινά στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας» και ότι οι αστυνομικές δυνάμεις που διατίθενται στο κέντρο «ενισχύθηκαν και σε μέσα, και σε ανθρώπινο δυναμικό».

Ο κ. Παπουτσής αφήνει επίσης αιχμές κατά του κ. Χρυσοχοΐδη, από τον οποίο είχε παραλάβει τη σκυτάλη του υπουργείου, σημειώνοντας ότι το Σεπτέμβριο του 2010, που ανέλαβε ο ίδιος, «το βάρος του παρελθόντος σε εκκρεμή αιτήματα ασύλου μεταναστών, ήταν ήδη πολύ μεγάλο. 48.000 αιτήματα χορήγησης ασύλου».

«Δηλαδή 48.000 άνθρωποι με «ροζ χαρτάκι» κυκλοφορούσαν στο κέντρο της Αθήνας. Όμηροι, στην αναμονή για εξέταση του αιτήματος ασύλου» αναφέρει ο κ. Παπουτσής προσθέτοντας ότι σήμερα, τα αιτήματα που εκκρεμούν έχουν μειωθεί κατά 17.000.

Όπως σημειώνεται τέλος στην ανακοίνωση, οι κύριοι Παπουτσής και Χρυσοχοΐδης είχαν συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκαν οι προτεραιότητες στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας. Ο κ. Παπουτσής ευχήθηκε μάλιστα στον κ. Χρυσοχοΐδη «καλή επιτυχία στο έργο του».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ