Μικρότερο από όσο αρχικά υπολογιζόταν το κοίτασμα στην Κύπρο

«Προσγειώνονται» οι αριθμοί σε σχέση με το κοίτασμα στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς έκθεση εξειδικευμένου οίκου υπολογίζει το κοίτασμα στα 5,1 τρισ. κυβικά πόδια αντί για 7 τρισ. κυβικά πόδια που αρχικά υπολογιζόταν.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο οίκο «Netherlands Sewell & Associates Ltd», ο οποίος είναι ένας εκ των δύο διεθνώς αναγνωρισμένων οίκων αξιολόγησης κοιτασμάτων με τους οποίους έχει συμβληθεί η Noble Energy, το περιεχόμενο του κοιτάσματος υπολογίζεται στα 5,1 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Η αρχική πρόβλεψη ήταν από 3 έως 9 τρισ. κυβικά πόδια με μέσο όρο τα 7 τρισεκατομμύρια. Γιατί όμως τόσο ευρύ φάσμα εκτιμήσεων για το μέγεθος του κοιτάσματος; Η απάντηση κρύβεται στην πολύπλοκη δομή και τους γεωλογικούς σχηματισμούς, σύμφωνα με τους ειδκούς.

Στο 50% πλέον οι πιθανότητες

Τη νέα εκτίμηση της «Netherlands Sewell & Associates Ltd» αποκάλυψε, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», στο Ισραήλ το οικονομικό περιοδικό «Globes», ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση από πλευράς Noble Energy προς τους μετόχους της ή το Χρηματιστήριο. Επίσης, ο διεθνής οίκος ειδικών υποβάθμισε και το ποσοστό πιθανοτήτων από 70% σε 50%.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση των ευρημάτων στο «οικόπεδο 12» το κοίτασμα αποτελείται από δύο διαδοχικούς ταμιευτήρες, με τον πρώτο να περιέχει 3,7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και τον δεύτερο 1,7 τρισεκατομμύρια.

Στο μεταξύ, με βάση το δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας, βρίσκεται στα ανοικτά της Λεμεσού, το υπό ιταλική σημαία ειδικό ερευνητικό σκάφος «Odin Finder», το οποίο πραγματοποιεί βυθομετρήσεις και συγκεντρώνει στοιχεία με σκοπό τη χάραξη της όδευσης αγωγού από το «οικόπεδο 12» και το «Λεβιάθαν» του Ισραήλ, στο πλαίσιο των μελετών διαφόρων λύσεων που αναλύουν οι Noble Energy και η Technip.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ