Τα «κουμπιά, οι φακές και τα φασόλια» πρόδωσαν τους αρχαιοκάπηλους - iefimerida.gr

Τα «κουμπιά, οι φακές και τα φασόλια» πρόδωσαν τους αρχαιοκάπηλους

Τα «κουμπιά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνθηματικά και ειδικούς κώδικες ονομασίες είχαν δώσει οι αρχαιοκάπηλοι που συνελήφθησαν την προηγούμενη Παρασκευή στα αντικείμενα που έβρισκαν και προωθούσαν στο εξωτερικό. Χαρακτηρισμοί που έδιναν, ειδικά στα νομίσματα ήταν ανάλογοι του μεγέθους και τις καταγωγής των ευρημάτων.

Σε δημοσίευμα του το «Εθνος» αναφέρει την αργκό των αρχαιοκαπήλων υπήρχαν οι λέξεις όπως φακές, κουμπιά, Θεσσαλάκια, ψαχτήρια, ψαράδες, μπακαλιάροι. Κάθε μία από τις λέξεις αυτές είχε τη δική της σημασίας.

Για παράδειγμα τα μεγάλα νομίσματα τα ονόμαζαν κουμπιά και τα μικρότερα φακές ή φασολάκια. Ο άλλος χαρακτηρισμός που τους έδιναν ήταν ανάλογα με την καταγωγή τους, όπως Θεσσαλάκια και Λαρισάκια.

Ο 66χρονος εγκέφαλος της σπείρας αποκαλούσε ψαράδες τα μέλη της ομάδας που αναζητούσαν με τους ανιχνευτές μετάλλου τα νομίσματα και η διαδικασία είχε ονομαστεί ψάρεμα. Μάλιστα σε ορισμένες φορές τα ευρήματα αναφέρονται και ως «ψάρια» και τα μεγάλης αξίας «μπακαλιάροι».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ