Θρίλερ στην Κυπριακή ΑΟΖ -Η Ιταλία ζητά από την Τουρκία να δώσει λύση στην κρίση - iefimerida.gr

Θρίλερ στην Κυπριακή ΑΟΖ -Η Ιταλία ζητά από την Τουρκία να δώσει λύση στην κρίση

Φωτογραφία: Pixabay
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θρίλερ στην Κύπρο με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Μεγαλονήσου, μετά τις τουρκικές προκλήσεις.

Το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 της ENI εμποδίζεται στις έρευνές του από τουρκικά πλοία από το Σάββατο και έχει αγκυροβολήσει στην περιοχή αναμένοντας εντολές.

Κατόπιν τούτου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο, ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ητν άμεση επίλυση της αντιπαράθεσης που εμποδίζει την ιταλική εταιρία ENI από το να συνεχίσει τις έρευνές για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ,

Σε συνάντηση που είχαν στο Κουβέιτ, με αφορμή τη διεθνή συνεργασία εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο κ Αλφάνο είπε στον Τσαβούσογλου ότι η Ιταλία αναμένει πως η λύση που θα βρεθεί θα πρέπει να είναι βασισμένη στη διεθνή νομοθεσία και προς το συμφέρον της ENI, της περιοχής αλλά των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

Επιπλέον, Αλφάνο και Τσαβούσογλου συμφώνησαν ότι οι δύο χώρες πρέπει να διατηρήσουν τη σχέση εμπιστοσύνης λόγω και των πιθανών μελλοντικών έργων στον ενεργειακό τομέα, εκτός από τα ήδη υπάρχοντα.

Νωρίτερα σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ευθέως την Κύπρο να μην προβεί σε «καιροσκοπικές» ενέργειες στην αναζήτηση υδρογονανθράκων.

Στέλνει φρεγάτα η Ιταλία;

Την ίδια ώρα, το κρατικό Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο την εφημερίδα La Repubblica. Μεταδίδει πως η Ιταλία φέρεται να έχει διατάξει φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού της να πλεύσει στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.

Ωστόσο, ιταλική διπλωματική πηγή, μιλώντας στο ΚΥΠΕ επεσήμανε πως δεν έχει πληροφόρηση για κάτι τέτοιο.

«Επί του παρόντος λαμβάνονται μέτρα σε διπλωματικό επίπεδο, και είναι σημαντικό να δοθεί χρόνος στις διπλωματικές διεργασίες», δήλωσε η ίδια πηγή.

«Ολες οι ενέργειες γίνονται στο διπλωματικό επίπεδο και στο πλαίσιο αυτό βρισκόμαστε ασφαλώς σε άμεση επαφή με την κυπριακή Κυβέρνηση» πρόσθεσε. Η ίδια πηγή, ερωτηθείσα για τις επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη, επεσήμανε πως όλα τα πιθανά κανάλια επικοινωνίας είναι ανοικτά και «λαμβάνουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία σε διπλωματικό επίπεδο», σημειώνοντας, παράλληλα, πως «δεν είμαστε οι μόνοι που ενεργούμε επί αυτού του θέματος».

Η ENI-TOTAL δεν αποκλείει να διακόψει τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ

Την ίδια ώρα, οι τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και η απόφαση της Αγκυρας να μπλοκάρει πλοίο με γεωτρύπανο της ENI έχουν προκαλέσει ανησυχία στην ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ – TOTAL.

«Είμαστε έκπληκτοι, δεν περιμέναμε να συμβεί κάτι τέτοιο» δήλωσε ο CEO της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι μιλώντας στον ανταποκριτή του Rainews24 στο Κάιρο αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακόψει τις εργασίες εξόρυξης φυσικού αεριού στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Ντεσκάλτζι σημείωσε ότι δεν περίμενε σε καμία περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο γιατί «είμαστε πολύ μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου και σε αντίστοιχη εξόρυξη μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ δεν είχαμε καμία αντίδραση. «Πιθανόν η ένταση που προκλήθηκε έχει άλλα κίνητρα, παρατήρησε και πρόσθεσε: «Περιμένουμε, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα. Ομως είμαι έκπληκτος γιατί είμαστε μέσα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου», είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ