Θρίαμβος του Πούτιν από τον πρώτο γύρο με ποσοστό άνω του 60% - iefimerida.gr

Θρίαμβος του Πούτιν από τον πρώτο γύρο με ποσοστό άνω του 60%

POYTIN
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ξεκάθαρη νίκη από τον πρώτο γύρο για τον Βλαντίμιρ Πούτιν στις σημερινές προεδρικές εκλογές δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις εξόδου από τα εκλογικά τμήματα (exit polls) των εταιρειών VCIOM και FOM, αλλά και τα πρώτα στοιχεία από την καταμέτρηση ψήφων.

Ειδικότερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκεντρώνει το 58,3 με 59,3%, ακολουθούμενος από τον ηγέτη των κομμουνιστών Γκενάντι Ζιουγκάνοφ με 17,7 έως 18,2%.

Την πεντάδα των υποψηφίων συμπληρώνουν ο μεγαλοεπιχειρηματίας Μιχαήλ Πρόχοροφ, που συμμετείχε ως αυτοπροταθείς ανεξάρτητος υποψήφιος κι έκανε την έκπληξη των εκλογών καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με 9,2 έως 9,6%.

Ακολουθούν ο υπερεθνικιστής ηγέτης Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, πρόεδρος του Φιλελεύθερου - Δημοκρατικού Κόμματος με 7,4% και ο πρόεδρος της κεντροαριστερής «Δίκαιης Ρωσίας» Σεργκέι Μορόνοφ με 4,3%.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής η συμμετοχή στις εκλογές ξεπέρασε το 56%.

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων στο 16% των εκλογικών κέντρων ο Πούτιν φαίνεται να κερδίζει τις προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο με 62%. Ο Ζιουγκάνοφ έρχεται δεύτερος με 18%.

Καταγγελίες για νοθεία

O κομμουνιστής υποψήφιος στις σημερινές προεδρικές εκλογές Γκενάντι Ζιουγκάνοφ καταγγέλει τις «απόλυτα ανέντιμες εκλογές των ληστών», ενώ ο Βλαντίμιρ Ριζκόφ ηγέτης ενός φιλελεύθερου κόμματος της αντιπολίτευσης τις χαρακτήρισε παράνομες.

«Πρόκειται για απόλυτα ανέντιμες εκλογές ληστών», δήλωσε ο Ζιουγκανόφ σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν μέσω τηλεόρασης.

«Ως υποψήφιος δεν μπορώ να τις αναγνωρίσω ως δίκαιες ή έντιμες», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας «δεν αναγνωρίζουμε αυτές τις εκλογές».

Ο Ριζκόφ, πρώην βουλευτής και διοργανωτής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων μηνών, επεσήμανε από την πλευρά του ότι «καμία παράμετρος δεν μας επιτρέπει να θεωρήσουμε αυτές τις εκλογές νόμιμες».

«Αύριο το πρωί θα έχουμε μετρήσει 20.000 με 30.000 περιπτώσεις νοθείας» στις εκλογές, σημείωσε ο Ριζκόφ.

Παράλληλα τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση που σημειώθηκε εναντίον ενός εκλογικού κέντρου στον ρωσικό Καύκασο, όπως ανακοίνωσε ο ρώσος υφυπουργός Εσωτερικών Αλεξάντρ Γκοροβόι και μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία.

«Τρεις κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε ένα εκλογικό κέντρο στην επαρχία Χασαβιούρτ μία ώρα αφού έκλεισαν οι κάλπες. Στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε σκοτώθηκαν τρεις αστυνομικοί και ένας αντάρτης», πρόσθεσε ο Γκοροβόι.

Στο μεταξύ μία κάμερα που είχε τοποθετηθεί σε εκλογικό κέντρο στο Νταγκεστάν, στον ρωσικό Καύκασο, και κατέγραψε πολλούς ανθρώπους να γεμίζουν με ψηφοδέλτια την κάλπη προκάλεσε σκάνδαλο στη Ρωσία και ανάγκασε την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να δεσμευθεί ότι θα ακυρώσει τα ψηφοδέλτια του συγκεκριμένου κέντρου.

Οι εικόνες, που έχουν μεταδοθεί και μέσω του ιστότοπου YouTube, δείχνουν πολλούς ανθρώπους να βάζουν δεκάδες ψηφοδέλτια στην κάλπη για αρκετά λεπτά χωρίς να βιάζονται ή να σταματούν όταν πάνε να ψηφίσουν άλλοι εκλογείς.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ζητήσει να τοποθετηθούν κάμερες στα εκλογικά κέντρα μετά τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης η οποία κατήγγειλε νοθεία στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ