ΦΙΔΙΣΙΟ ΚΟΡΜΙ, ΕΛΑΦΡΟΤΗΣ ΝΕΡΑΪΔΑΣ

Αλίκη Διπλαράκου: Η πρώτη Ελληνίδα Μις Ευρώπη -Η καλλονή του Μεσοπολέμου με τη μυθική ελληνική ομορφιά [εικόνες]

Αλίκη Διπλαράκου: Η πρώτη Ελληνίδα Μις Ευρώπη -Η καλλονή του Μεσοπολέμου με τη μυθική ελληνική ομορφιά [εικόνες]

Αλίκη Διπλαράκου. Το όνομά της άγνωστο στους περισσότερους σήμερα. Ωστόσο υπήρξε μια από τις ομορφότερες γυναίκες όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Και με τη βούλα μάλιστα... 

Η γεννημένη στις 28 Αυγούστου 1912 στην Αθήνα Αλίκη Διπλαράκου αναδείχθηκε το 1930 η ομορφότερη γυναίκα της Ευρώπης. Είναι ουσιαστικά η πρώτη Ελληνίδα Μις Ευρώπη. 

Η βασίλισσα της ομορφιάς της εποχής, ήταν καστανή, μεγαλομάτα, με χείλη λεπτά και καλογραμμένα, ύψος 1,68 και αδύνατη για τα μέτρα της εποχής.

Μανιάτισσα, κόρη του δικηγόρου Γεωργίου Διπλαράκου και της Ελενας Νικολέση, η Αλίκη ήταν μια πανέμορφη γυναίκα της εποχής.

Ωστόσο στα καλλιστεία, μάλλον βρέθηκε κατά λάθος... 

Κάποιος γνωστός είχε δηλώσει συμμετοχή για εκείνη, χωρίς, όμως, η ίδια να το γνωρίζει. Ετσι, καθώς παρακολουθούσε με την οικογένειά της το διαγωνισμό ομορφιάς, τον οποίο εκείνη την εποχή διοργάνωνε η Ενωση Συντακτών, στο θέατρο Ολύμπια, άκουσε ξαφνικά το όνομά της! Ενα μέλος της επιτροπής την κάλεσε στη σκηνή για να διαγωνισθεί. Εκείνη προσπάθησε να αρνηθεί, αλλά επενέβη ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλέξανδρος Ζαΐμης, που ήταν επίσης παρών στην εκδήλωση!

Ο Ζαΐμης της είπε ότι η συμμετοχή της στον διαγωνισμό ήταν εθνική υπόθεση, όπως μεταφέρει το sansimera.gr.

Και κάπως έτσι η Αλίκη Διπλαράκου ανέβηκε στη σκηνή, διαγωνίσθηκε και κέρδισε και το διαγωνισμό. Από εκείνη τη βραδιά ήταν η νέα Μις Ελλάς. 

Η «Βραδυνή» της 14ης Ιανουαρίου 1930 περιγράφει την εμφάνιση της Αλίκης Διπλαράκου ως εξής: «...φοράει ένα γαλάζιο πενουάρ με μια γουνίτσα λευκή στο λαιμό που κυματίζει αρμονικά, σύμφωνα με τις κινήσεις του φειδίσιου κορμού, που όλο μαζί είναι ένα ποίημα. Ηγεμονικό παράστημα, χάρις και αρμονία κινήσεων, βάδισμα μεγαλοπρεπές, ελαφρότης νεράιδας. Τα δυο υπογάλανα μάτια της σπινθηροβολούν ασυνήθιστα, δείχνουν ένα πάθος ακαθόριστο, μια μελαγχολική διάθεση, που είναι αποτέλεσμα υπερβολικής αισθηματικότητας.(...) Κι έπειτα τα λεπτότατα χείλη που υπομειδιούν διαρκώς, με μια ανείπωτη γλυκύτητα.(...) Λαιμός χυτός, χέρια λεπτά, μπράτσα τορνευτά, που λεπταίνουν όσο ανεβαίνουν και απολήγουν σε λεπτότατα δάκτυλα, όπως μια μελωδία που σβήνει. Και το φινάλε, τα μακριά υπόξανθα μαλλιά, που κυματίζουν πάνω στους ώμους».

Ο Γιάννης Καιροφύλλας έγραφε στο βιβλίο του πώς «ο θρίαμβος της Αλίκης Διπλαράκου έσπασε τον πάγο ανάμεσα στην αστική τάξη και στον θεσμό της ομορφιάς. Επειδή η νεαρή Αλίκη ήταν από «πολύ καλή οικογένεια», πολλά νέα κορίτσια από εξίσου καλές αστικές οικογένειες έτρεχαν να διαγωνιστούν τα επόμενα χρόνια. Στην επιτροπή κρίσεως ήταν και ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης. Και οι 15 κριτές είχαν τότε ψηφίσει την Αλίκη Διπλαράκου. Ηταν ψηλή και λυγερή, με εκφραστικά μάτια, με θαυμάσιες γραμμές, όπως έλεγαν τότε, και εκπροσωπούσε επάξια την ελληνική ομορφιά".

Υστερα από 20 ημέρες, περίπου, η Αλίκη Διπλαράκου εκπροσώπησε τη χώρα στα ευρωπαϊκά καλλιστεία διεκδικώντας τον τίτλο «Μις Ευρώπη», στο Παρίσι. Πριν την αποχώρησή της στήθηκε ολόκληρη τελετή στο σταθμό το τρένου για να την αποχαιρετήσουν. 

Ο διαγωνισμός έγινε στην όπερα της γαλλικής πρωτεύουσας, παρουσία του Γάλλου πρόεδρου, του πρωθυπουργού κι άλλων προσωπικοτήτων.

Και επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά, αναδείχθηκε η ομορφότερη γυναίκα της Ευρώπης για το 1930.

Η «Καθημερινή» της επομένης ανάγει τη νίκη της σε εθνικό θρίαμβο: «…Ολόκληρος η ελληνική παροικία των Παρισίων πανηγυρίζει από της χθες τον ωραίον θρίαμβον της ελληνικής καλλονής. Η εκλογή της ελληνίδος υποψηφίας ως «Μις Ευρώπη» αποτελεί το θέμα όλων των συζητήσεων, ιδίως μεταξύ των καλλιτεχνικών κύκλων, οι οποίοι αποδίδουν εις την θριαμβευτικήν νίκην της «Μις Ευρώπη» την σημασίαν αισθητικού γεγονότος, συμβολίζοντος την επάνοδον της συγχρόνου τέχνης εις τα αιώνια και άφθαστα πρότυπα της αρχαίας ελληνικής παραδόσεως. Γενικώς τονίζεται ότι η χθεσινή νίκη της ωραίας Ελληνίδας αποτελεί δια την Ελλάδα, την ωραιοτέραν διαφήμισιν και πανηγυρικήν αναγνώρισιν της ελληνικής ευγενίας και συγχρόνως την λαπροτέραν εισαγωγήν εις τας προσεχείς εορτάς της Εθνικής εκατονταερτηρίδος. Η Αλίκη είναι ο τέλειος τύπος μιας θρυλικής θεάς. Η κορμοστασιά της είναι συγχρόνως αθλητική και χαρίεσσα. Είναι υψηλή με μακράν καστανήν κόμη, με καθαρόν μελαχροινόν χρώμα, με μάτια καστανόμαυρα… Αναμφισβήτως η εκλεγείσα «Μις Ευρώπη» είνε ο κλασικός Ελληνικός τύπος, και η νίκη της, της οποίας ήτο αξία, της επιδαψίλευσε τα ομόθυμα χειροκροτήματα και της ελλανοδίκου επιτροπής και όλων των παρισταμένων… Η νικήσασα εις τα Ευρωπαϊκά καλλιστεία Ελληνίς συνενώνει τας λαμπράς και σοβαράς εκείνας ωραιότητας αι οποίαι την κάμνουν ένα ζωντανόν άγαλμα ελθόν θα έλεγέ τις εις τον κόσμον δια να αναστήση τον αιώνα του Φειδίου… Η δις Διπλαράκου συνδυάζει μόρφωσιν, ευφυϊαν και ωραιότητα, προ πάντων θεσπεσίαν ωραιότητα».

Και μετά τα καλλιστεία Μις Ευρώπη, ήρθαν τα καλλιστεία Μις Υφήλιος. Υστερα από μερικούς μήνες η Ελληνίδα καλλονή ταξίδεψε στη Βραζιλία, στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Πήρε μέρος στο διαγωνισμό και ήρθε δεύτερη! 

Στη συνέχεια, αφού δοκίμασε την τύχη της για λίγο στο θέατρο, περιόδευσε στις ΗΠΑ, όπου έδωσε διαλέξεις για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι οι όμορφες δεν είναι έξυπνες. Μιλούσε με ευφράδεια Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

Εσπασε το άβατο του Αγίου Ορους!

Λίγα χρόνια μετά τη συμμετοχή και εκλογή στα καλλιστεία, η όμορφη Αλίκη απασχόλησε ξανά τον Τύπο της εποχής, καθώς έσπασε το άβατο του Αγίου Όρους. Ενώ ήταν φιλοξενούμενη σε θαλαμηγό ενός εφοπλιστή, κατάφερε, ντυμένη άντρας, να πείσει έναν μοναχό και με τη βοήθειά του έπιασε για λίγο λιμάνι στην αθωνική πολιτεία.

Η Αλίκη Διπλαράκου παντρεύτηκε δύο φορές. Την πρώτη με έναν Γάλλο αεροπόρο και επιχειρηματία, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο, τον Πολ Ανίκ και τη δεύτερη με τον Άγγλο Σερ Τζον Ράσελ. Λόγω αυτού του γάμου, μάλισα, απέκτησε και τον τίτλο της Λαίδης! Μαζί απέκτησαν με  άλλα δύο παιδιά τηνΤζορτζιάνα - Αλεξάνδρα και τον Αλεξάντερ Τσαρλς Τόμας, που της χάρισαν με τη σειρά τους εγγόνια και δισέγγονα

Η Αλίκη Διπλαράκου έφυγε από τη ζωή στις 30 Οκτωβρίου του 2002. 

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.