«Σαράφης» & «Κελέση»: Ποιοι είναι οι μάρτυρες της Novartis -Τι περιγράφουν στη δικογραφία - iefimerida.gr

«Σαράφης» & «Κελέση»: Ποιοι είναι οι μάρτυρες της Novartis -Τι περιγράφουν στη δικογραφία

Τι είδαν οι εμπλεκόμενοι στη δικογραφία που πήγε στη Βουλή για την Novartis / Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η δικογραφία για την υπόθεση της Novartis κατατέθηκε χθες στη Βουλή και με την ανάγνωσή της ξεκίνησε ο επόμενος γύρος της άγριας πολιτικής αντιπαράθεσης.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της δικογραφίας, υπάρχουν αλλοιωμένα τα στοιχεία ταυτότητας των τριών μαρτύρων (που είναι όλοι πρώην εργαζόμενοι της Novartis), ενώ τα «ψευδώνυμα» που χρησιμοποιούνται για τους δύο εξ αυτών είναι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι καταθέσεις των «αγνώστων» μαρτύρων άρχισαν να δίνονται από τον περασμένο Νοέμβριο, με την τελευταία κατάθεση να δίνεται την ημέρα του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες εμπλέκουν με «μίζες» δεκάδων εκατομμυρίων δύο πρώην πρωθυπουργούς, οκτώ πρώην υπουργούς και πλήθος άλλων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων, γεγονός που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων.

Σε ποιούς δόθηκαν τα 50+10 εκατ. ευρώ

Πάνω από πενήντα εκατομμύρια ευρώ σε μίζες φέρεται ότι διακινήθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες προστατευόμενων μαρτύρων, προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης η Novartis.

Τα συνολικά 50 εκατ. ευρώ και πλέον φέρεται να δόθηκαν σε μετρητά και με βαλίτσες στους 10 συγκεκριμένους πολιτικούς στους οποίους σκόνταψε η έρευνα και άλλα 10 εκατ. ευρώ σε 20 μη πολιτικά πρόσωπα.

Τη δικογραφία διάβασαν τόσο τα πρόσωπα τα ονόματα των οποίων αναφέρονται, όσο και εκπρόσωποι των κομμάτων, και σε αυτή γίνονται αναφορές για τη διαδρομή του «μαύρου» χρήματος από τη Novartis.

Τι αναφέρει η δικογραφία για τη διανομή του «μαύρου» χρήματος

Στις καταθέσεις τους οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, στους οποίους βασίζεται το «κατηγορητήριο», περιγράφουν πώς μεταφερόταν το «μαύρο» χρήμα. Συγκεκριμένα, αναφέρουν δύο τρόπους διανομής των χρημάτων. Είτε μέσω εταιρειών δημοσίων σχέσεων που συνδέονταν με τα πολιτικά πρόσωπα, είτε απευθείας στα καταγγελλόμενα πολιτικά και μη πρόσωπα.

Παράλληλα, οι προστατευόμενοι μάρτυρες βγάζουν τον εαυτό τους από το κάδρο, υποστηρίζοντας πως όλες οι μεταφορές χρημάτων πραγματοποιούνταν μέσω του πρώην αντιπροέδρου της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή, και οι ίδιοι δεν είχαν καμία εμπλοκή.

Τι υποστηρίζουν για τα καταγγελλόμενα πρόσωπα

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και τα εμβόλια

Από τα πρώτα ονόματα που εμφανίζονται στις καταθέσεις είναι αυτό του πρώην υπουργού Υγείας (2006-2009) Δημήτρη Αβραμόπουλου, όταν έγιναν και μαζικές προμήθειες αντιγριπικών εμβολίων. Οι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος δωροδοκήθηκε προκειμένου να «παρασύρει» τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στην έγκριση της παραγγελίας μεγάλης ποσότητας εμβολίων. Παράλληλα, οι «Μάξιμος Σαράφης» και η «Αικατερίνη Κελέση» υποστηρίζουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος έλαβε μέσω εταιρειών, του στενού του συνεργάτη κ. Αριστείδη Καλογερόπουλου αλλά και απευθείας με «τσάντα», μεγάλα χρηματικά ποσά, ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο στην υπόθεση Novartis.

Μία κίτρινη-μοβ βαλίτσα στον Αντώνη Σαμαρά

Στη συνέχεια, ένας από τους τρεις μάρτυρες εμφανίζει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ως λήπτη κίτρινης-μοβ τροχήλατης βαλίτσας Samsonite, η οποία ήταν γεμάτη με δεσμίδες μωβ, πράσινα και κόκκινα χαρτονομίσματα. Μάλιστα, στις καταθέσεις των μαρτύρων αναφέρεται ότι ο κ. Φρουζής εμφανίζεται να ζητά από τον Αντώνη Σαμαρά να μεσολαβήσει προκειμένου να ευνοηθεί η εταιρεία μέσω της κυβερνητικής τιμολογιακής πολιτικής. Τη βαλίτσα μετέφερε από τα γραφεία της Novartis στη Μεταμόρφωση ο ίδιος ο κ. Φρουζής.
Επιπλέον, αναφέρουν πως ο τότε αντιπρόεδρος της εταιρείας ζήτησε άδεια για να μπορεί να παρκάρει το μαύρο BMW του στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Μαξίμου.

Τι λένε για τους συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά

Σύμφωνα πάντα με όσους έλαβαν γνώση της δικογραφίας, η εισαγγελέας ρώτησε τους μάρτυρες ποια άλλα πρόσωπα από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού επηρέαζαν τη φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης. Οι μάρτυρες «έδειξαν» τους στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Δημήτρη Πτωχό, Χρύσανθο Λαζαρίδη και Σταύρο Παπασταύρου. Μάλιστα, ο ένας μάρτυρας επικαλέστηκε τις κάρτες με τα προσωπικά στοιχεία των τριών προσώπων που εντόπισε στο γραφείο του πρώην ανώτερου στελέχους της Novartis.

Τα ραντεβού Φρουζή με τους συνεργάτες Σαμαρά, σύμφωνα με τους μάρτυρες

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες αναφέρουν και τα ραντεβού που είχαν οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά με τον Φρουζή. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι μια εβδομάδα πριν από το ραντεβού με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Φρουζής συναντήθηκε με τον Δημήτρη Πτωχό. Μία δεύτερη συνάντηση μεταξύ Φρουζή και Πτωχού έγινε στις 18 Οκτωβρίου του 2013, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 21 του ίδιου μήνα ο Φρουζής συναντά και τον έτερο πρωθυπουργικό σύμβουλο Σταύρο Παπασταύρου. Ο Φρουζής συναντά όμως, όπως προκύπτει από την κατάθεση, και τον τρίτο στενό συνεργάτη του Σαμαρά, τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, δύο φορές. Την πρώτη στις 3 Απριλίου του 2014 στον 1ο όροφο του Μαξίμου και τη δεύτερη στις 14 Απριλίου 2014 στη λεωφόρο Αθηνών 110.

Για τον Στουρνάρα αναφέρουν πως πήρε χρήματα μέσω της συζύγου του

Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα οι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι δόθηκε ποσό περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ στην εταιρεία της συζύγου του Σταυρούλας Νικολακοπούλου για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων, ενώ προσθέτουν ότι οι περισσότερες αναθέσεις έγιναν μετά τη συνυπογραφή του κ. Στουρνάρα της απόφασης για το claw back στα φάρμακα.

Στη δικογραφία αναφέρεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος έλαβε σε μορφή μετρητών το ποσό των 120.000 ευρώ από τη Novartis.

Για τον πρώην υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ότι πήρε στο χέρι 2 εκατ. ευρώ και μέσω μίας συνεργάτιδάς του ποσά 50.000 και 70.000 ευρώ. Μάλιστα, ένας μάρτυρας αναφέρει: «Ο κ. Γεωργιάδης, σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής στενότητας για την Ελλάδα, εξασφάλισε χρήματα για την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τη Novartis, ποσού 65.000.000 ευρώ, το οποίο ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το ποσό που καταβλήθηκε στις υπόλοιπες φαρμακευτικές εταιρείες για την ίδια αιτία».

Για τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο αναφέρουν ότι πήρε χρήματα σε βαλιτσάκι και ότι έκανε ξέπλυμα χρήματος μέσω μίας εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Για τον Μάριο Σαλμά αναφέρεται ότι του έβαλαν δεσμίδες 120.000 ευρώ στο σακάκι. Το σκεπτικό εμπλοκής του κ. Σαλμά είναι περίπλοκο. Συγκεκριμένα, οι μάρτυρες φέρονται να υποστηρίζουν ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας έριξε επίτηδες τις τιμές των φαρμάκων προκειμένου να προκαλέσει το ενδιαφέρον των φαρμακοβιομηχανιών.

Αναφορά υπάρχει και στον Ανδρέα Λυκουρέντζο, υπουργό Υγείας από τις 21-6-2012 έως τις 25-6-2013, καθώς και στον Γιώργο Κουτρουμάνη, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Μάιο του 2012.

Κατέθεσαν για έμμεση εμπλοκή Βενιζέλου

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος εμπλέκεται έμμεσα στην υπόθεση από τους μάρτυρες, αφού περιγράφεται ως αποδέκτης μίζας μέσω του συνεργάτη του και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Λιντζέρη, ο οποίος φέρεται να χρηματιζόταν από τη Novartis. Ουσιαστικά, οι προστατευόμενοι μάρτυρες εξάγουν το συμπέρασμα πως από τη στιγμή που δωροδοκήθηκε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συνεργάτης του κ. Βενιζέλου, Δημήτρης Λιντζέρης, τότε τα χρήματα κατέληξαν και στον πρώην υπουργό και τότε πρόεδρο του κόμματος.

«Δώρα» και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας

Δώρα φέρονται να λάμβαναν, σύμφωνα πάντα με τους μάρτυρες, και κρατικοί αξιωματούχοι, όπως ο Ιωάννης Κυριόπουλος, πρόεδρος της ΕΣΔΥ (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας), ο οποίος φέρεται να προσέφερε υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων προς τη Novartis και έλαβε (περίπου από το 2002 έως το 2014) ένα ποσό κοντά στα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφορές και για εμπλοκή δημοσιογράφων

Εκτός όμως από τα πολιτικά πρόσωπα, οι μάρτυρες εμπλέκουν στη διαδρομή της «μίζας» και δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο Νίκος Χασαπόπουλος και η Έλενα Φυντανίδου, που, κατά τις καταγγελίες, μεσολάβησαν για τις επαφές μεταξύ του στελέχους της Novartis και πολιτικών προσώπων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ