Εκτακτα μέτρα για το συλλαλητήριο -Η ΕΛ.ΑΣ. με κλούβες θα δημιουργήσει νεκρές ζώνες - iefimerida.gr

Εκτακτα μέτρα για το συλλαλητήριο -Η ΕΛ.ΑΣ. με κλούβες θα δημιουργήσει νεκρές ζώνες

Η Αθήνα προετοιμάζεται για το συλλαλητήριο της Κυριακής / EUROKINISSI: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η αντίστροφη μέτρηση για το συλλαλητήριο της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας για τη Μακεδονία έχει ξεκινήσει. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν στρέψει το βλέμμα τους στη μεγάλη κινητοποίηση και κονταροχτυπιούνται.

Την ίδια ώρα, μεγάλη είναι η κινητικότητα στις τάξεις της αστυνομίας, η οποία καλείται να προλάβει τυχόν επεισόδια που μπορεί να προκληθούν από ομάδες αντιεξουσιαστών, αλλά και ακροδεξιών, οι οποίοι ενδεχομένως να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το συλλαλητήριο με σκοπό να δημιουργήσουν επεισόδια. Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός για τη μετακίνηση των πολιτών που αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα από όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι πως θα τοποθετηθούν κλούβες σε διάφορα σημεία προκειμένου να δημιουργηθούν νεκρές ζώνες, ώστε να μην συναντηθούν οι διαδηλωτές.

Εκτακτα μέτρα για το συλλαλητήριο -Η ΕΛ.ΑΣ. με κλούβες θα δημιουργήσει νεκρές ζώνες  | iefimerida.gr 0

Ηδη πάντως στο Σύνταγμα έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για το συλλαλητήριο με την τοποθέτηση των μικροφωνικών εγκαταστάσεων. Μεγάφωνα έχουν τοποθετηθεί σε στύλους, ενώ την εμφάνισή τους έχουν κάνει και τα απαραίτητα αξεσουάρ (ελληνικές σημαίες, κασκόλ κ.λπ.).

Εκτακτα μέτρα για το συλλαλητήριο -Η ΕΛ.ΑΣ. με κλούβες θα δημιουργήσει νεκρές ζώνες  | iefimerida.gr 1

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες από τους διοργανωτές

Σε πλήρη εξέλιξη είναι και οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου από τους διοργανωτές, οι οποίοι υποστηρίζουν πως ο κόσμος που θα κατέβει στο κέντρο της πρωτεύουσας θα ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο. Με δηλώσεις τους στα Μέσα Ενημέρωσης κάνουν λόγο για μία μεγάλη γιορτή. Σύμφωνα με τους ίδιους, θέλουν να έχει παλλαϊκό, ειρηνικό και συλλογικό χαρακτήρα, χωρίς κόμματα. Στόχος τους να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στον αλυτρωτισμό που επιδεικνύουν τα Σκόπια.

Ο υπεύθυνος της διοργάνωσης Μιχάλης Πιατσίκας, με αφορμή και τις απειλές που διατυπώθηκαν, ξεκαθάρισε ότι έχει μιλήσει με τις ελληνικές Αρχές και ότι έχει εμπιστοσύνη στην αστυνομία. Ανέφερε μάλιστα ότι θα υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης κοντά στην εξέδρα για την προστασία των ομιλητών.

Εκτακτα μέτρα για το συλλαλητήριο -Η ΕΛ.ΑΣ. με κλούβες θα δημιουργήσει νεκρές ζώνες  | iefimerida.gr 2

Στην Ερμού η εξέδρα - Ποιοι θα είναι οι ομιλιτές

Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιώργος Κασιμάτης, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους της Εκκλησίας θα απευθύνουν οι μητροπολίτες Σύρου, Χίου και Δράμας. Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνουν εκπρόσωποι φορέων από όλη την Ελλάδα, με περιορισμένο όμως αριθμό.

Η εξέδρα των ομιλητών θα στηθεί στην Ερμού και όπως αποκάλυψαν οι διοργανωτές, στόχος τους είναι να έχει καλή ακουστική στην Πανεπιστημίου, στη Βασιλίσσης Σοφίας, στη Φιλελλήνων και στη Σταδίου.

Μετά το συλλαλητήριο οι οργανωτές θα εκδώσουν ένα ψήφισμα, όπως και στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα παραδώσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής.

Ποιος έχει αναλάβει τα έξοδα

Όσον αφορά στα έξοδα για το συλλαλητήριο, ο υπεύθυνος για τα οικονομικά, Μίλτος Κοτζαγερίδης, σημείωσε πως «οι οικονομικές ανάγκες του συλλαλητηρίου καλύπτονται από όλη την ομογένεια και κυρίως την ομογένεια των ΗΠΑ, καθώς και από Μακεδόνες, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, που θέλησαν να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για τα έξοδα της διοργάνωσης, όπως την τοποθέτηση εξέδρας και ηχητικής εγκατάστασης, η οποία θα προσπαθήσει να έχει καλή ακουστική στην Πανεπιστημίου, στη Βασιλίσσης Σοφίας, στη Φιλελλήνων, στη Σταδίου». Τα λεωφορεία που θα διατεθούν για τη μεταφορά των ενδιαφερομένων θα πληρωθούν από εκκλησιαστικούς και πολιτιστικούς συλλόγους.

Εκτακτα μέτρα για το συλλαλητήριο -Η ΕΛ.ΑΣ. με κλούβες θα δημιουργήσει νεκρές ζώνες  | iefimerida.gr 3Τα μέτρα της αστυνομίας

Εν τω μεταξύ, «πυρετός» επικρατεί στα επιτελεία της Ελληνικής Αστυνομίας ενόψει του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό την Κυριακή. Τα μέτρα δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα, ωστόσο, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με τη συμμετοχή των επικεφαλής όλων των υπηρεσιών, έχει καταρτιστεί το γενικό πλάνο.

Τα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η αστυνομία, εκτός από την εξασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής του συλλαλητηρίου, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι ειρηνικό, είναι τυχόν δράσεις ακροδεξιών, αλλά και ενδεχόμενες συγκρούσεις με αντιεξουσιαστές σε τέτοια περίπτωση. Για τον λόγο αυτό θα ληφθεί ειδική μέριμνα ώστε να μην υπάρξει επαφή των αναρχικών, που έχουν προαναγγείλει αντισυγκέντρωση για τις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής στα Προπύλαια, με τον κύριο όγκο του συλλαλητηρίου, που είναι προγραμματισμένο για τις 14.00 στο Σύνταγμα.

Μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στην απομόνωση ακροδεξιών στοιχείων, ενώ από την Ασφάλεια επιτηρούνται ήδη συγκεκριμένοι χώροι και από τις δύο πλευρές, ώστε να μην υπάρξει περιστατικό όπως ο εμπρησμός του υπό κατάληψη κτιρίου στη Θεσσαλονίκη, ή άλλη αφορμή που θα οδηγούσε σε συγκρούσεις.

Εκτακτα μέτρα για το συλλαλητήριο -Η ΕΛ.ΑΣ. με κλούβες θα δημιουργήσει νεκρές ζώνες  | iefimerida.gr 4

Για την εφαρμογή των μέτρων, την Κυριακή θα είναι σε επιφυλακή όλη η δύναμη της ΓΑΔΑ, ενώ θα ενισχυθεί και με αστυνομικές δυνάμεις από όμορους νομούς.
Σημειώνεται ότι την Κυριακή θα είναι κλειστοί οι σταθμοί του μετρό Συντάγματος, Πανεπιστημίου και Ομόνοιας, με εντολή της αστυνομίας, ενώ θα υπάρχουν παρεμβάσεις από την Τροχαία σε όλο το κέντρο.

Τα πούλμαν που αναμένεται να φτάσουν με κόσμο που θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο από την επαρχία θα συνοδεύονται από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έχουν οριστεί δύο μεγάλοι χώροι, εκτός Αθήνας, όπου θα σταθμεύσουν και θα φρουρούνται από ισχυρές δυνάμεις.

Εκτακτα μέτρα για το συλλαλητήριο -Η ΕΛ.ΑΣ. με κλούβες θα δημιουργήσει νεκρές ζώνες  | iefimerida.gr 5

Πούλμαν από όλη την Ελλάδα

Μεγάλη αναμένεται να είναι η προσέλευση στο συλλαλητήριο της Αθήνας για την Μακεδονία καθώς ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης είπε σήμερα το πρωί ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για ναύλωση λεωφορείων και πως την Κυριακή αναμένεται μεγάλη μετακίνηση.

Εως τώρα και σύμφωνα με το voria.gr έχουν ναυλωθεί λεωφορεία από τις εξής περιοχές: Αιγίνιο, Αλεξάνδρεια, Αριδαία, Πέλλα, Βόλο, Βέροια, Γρεβενά, Γιαννιτσά, Ανατολικό, Δρυμό, Διαβατά, Δράμα, Έδεσσα, Ηράκλειο, Λασίθι, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κιλκίς, Καβάλα, Κομοτηνή, Κολχικό, Κασσάνδρα, Κολινδρό, Κέρκυρα, Λαμία, Λαγκαδάς, Λάρισα, Μεγαλόπολη, Μαγνησία, Νάουσα, Ναύπακτο, Νέα Μουδανιά, Ναύπακτο, Νέα Μουδανιά, Ξάνθη, Οφρυνία, Πρέβεζα, Πολυδένδρι, Πλατύ, Πέλλα, Πτολεμαΐδα, Ρέθυμνο, Σαρωνικός, Σέρρες, Σιθωνία, Σκύδρα, Τρίπολη, Χανιά. Το ΚΤΕΛ Ζακύνθου θα παρέχει ειδική έκπτωση 30% σε όποιον θελήσει να ταξιδέψει για την Αθήνα μετά από απόφαση της διοίκησης.

Μεγάλη κινητοποίηση παρατηρείται στην Πάτρα με αρκετές ενορίες να αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία και να ναυλώνουν πούλμαν που θα μεταφέρουν τους Πατρινούς στην πλατεία Συντάγματος. Ήδη δύο ενορίες της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών έχουν προχωρήσει στην ναύλωση λεωφορείων.

Εκτακτα μέτρα για το συλλαλητήριο -Η ΕΛ.ΑΣ. με κλούβες θα δημιουργήσει νεκρές ζώνες  | iefimerida.gr 6

Περισσότερα από 1.500 πούλμαν θα έρθουν στην Αθήνα

Σύμφωνα με τον Στέργιο Καλόγηρο, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του συλλαλητηρίου η εξέδρα θα στηθεί τελικά στην αρχή της Ερμού με στόχο να γεμίσει η πλατεία Συντάγματος. Όπως είπε ο κ. Καλόγηρος «τα πούλμαν θα είναι πάνω από 1.500 ενώ από μεγάλες πόλεις θα φεύγουν συνεχώς ΚΤΕΛ π.χ. στη Θεσσαλονίκη θα αναχωρούν λεωφορεία κάθε 5 λεπτά την Κυριακή». «Πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε μέχρι τις αρχές της Συγγρού και θα γεμίσουμε την Ακαδημίας, τη Σταδίου, την Πανεπιστημίου μέχρι την Αμερικής» πρόσθεσε.

Εκτακτα μέτρα για το συλλαλητήριο -Η ΕΛ.ΑΣ. με κλούβες θα δημιουργήσει νεκρές ζώνες  | iefimerida.gr 7
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ