ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΣτΕ: Δεν είναι μνημεία κτίρια και τεχνικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό

Φωτογραφία: EUROKINISSI
Φωτογραφία: EUROKINISSI

Σωστά δεν χαρακτηρίστηκαν ως μνημεία κτίρια και τεχνικές εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, αποφάνθηκε το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο Χρήστο Παπανικολάου. 

Το δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές 10 κατοίκων ( υπ΄ αριθμ. 149/2018 απόφαση μεταξύ των οποίων είναι  η ομότιμη καθηγήτρια Ε.Μ.Π. Ελένη Πορτάλιου, η πρώην βουλευτής Β’ Αθηνών και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης   Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη.

Τα κτίρια αυτά είναι:

  • Το αρχικό κτίριο του Δυτικού αεροσταθμού  (αίθουσα αφίξεων – αναχωρήσεων),
  • Ο παλιός πύργος ελέγχου 
  • Το συγκρότημα 5 κτιρίων του πρώην Αμερικανικού Κολεγίου Θηλέων Αθηνών που είναι των αρχών της δεκαετίας του 1930 (νυν κτήρια Υ.Π.Α.), ιδιοκτησίας σήμερα του Ελληνικού Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.

Στην  απόφαση αναφέρεται πως  το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων προέβη σε εξαντλητική εξέταση και των τριών κτηρίων με βάση τα κριτήρια της νομοθεσίας και συγκεκριμένα, την αρχιτεκτονική, πολεοδομική, καλλιτεχνική, κοινωνική, τεχνική  και εν γένει ιστορική σημασία τους, συνεπώς «για κανένα από αυτά δεν συντρέχει στον βαθμό που απαιτεί η νομοθεσία για τον χαρακτηρισμό των κτηρίων ως μνημείων».

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.