Eurogroup: Πρόωρη μείωση αφορολόγητου, αν δεν επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% - iefimerida.gr

Eurogroup: Πρόωρη μείωση αφορολόγητου, αν δεν επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5%

Φωτογραφία: Sooc
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Τελικά η παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για τον κίνδυνο να μας «φορέσουν» οι δανειστές πιο νωρίς τη μείωση του αφορολογήτου, ούτε τυχαία ήταν ούτε τουφεκιά στον αέρα ήταν.

Όπως προκύπτει από τα κείμενα που συνοδεύουν την πολιτική συμφωνία- έτσι χαρακτηρίστηκε από το νέο πρόεδρο του Eurogroup- για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η πρόωρη μείωση του αφορολογήτου κατά 3.000 ευρώ όχι μόνο δεν έχει πάει στην άκρη, λόγω των δημοσιονομικών υπεραποδόσεων του 2016 και του 2017, αλλά… ζει και βασιλεύει. Για την ακρίβεια, στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο ρυθμίζεται με κάθε λεπτομέρεια πώς θα συμβεί το… μοιραίο, αν το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι κρίνουν ότι το 3,5% τίθεται εν αμφιβόλω. Συγκεκριμένα, πάντα σε συμφωνία με τους Θεσμούς, θα υιοθετηθεί η κατάλληλη νομοθεσία, προκειμένου να «κλειδώσουν» οι στόχοι, με την επισήμανση ότι δεν θα πρέπει να… θιγεί η ανάπτυξη!

Το πρόβλημα για την Αθήνα είναι ότι συνεργασία με τους Θεσμούς θα πρέπει να γίνει και για τα περιβόητα αντίμετρα, τα οποία ως γνωστόν έχουν μπει εξ αρχής στο μάτι του ΔΝΤ. Τι προβλέπει το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο; Ότι κυβέρνηση και Θεσμοί θα πρέπει να συμφωνήσουν στην κατάλληλη δευτερογενή νομοθεσία (Αποφάσεις και εγκύκλιοι) για το «πακέτο» που αφορά στα σχολικά γεύματα, στα επιδόματα στέγασης κ.λ.π. από το Μάιο κιόλας, δηλαδή πριν ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα, έτσι ώστε η δοσολογία τους να είναι πάντα σε συνάρτηση με την εκτιμώμενη- από τους ξένους τεχνοκράτες- υπεραπόδοση και πάντα υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι αν οι Θεσμοί κρίνουν ότι το 3,5% επιτυγχάνεται μόνο με την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, δηλαδή τις μειώσεις στις συντάξεις και το «ψαλίδισμα» του αφορολογήτου, τότε τα αντίμετρα θα μείνουν στο «ψυγείο» και οι φοροελαφρύνσεις (μειώσεις φορολογικών συντελεστών, έκτακτης εισφοράς, ΕΝΦΙΑ) θα «παγώσουν» μέχρι νεωτέρας.

Δείτε σε μορφή PDF τα κείμενα που ανήρτησε το Eurogroup

Το επικαιροποιημένο μνημόνο

Το τεχνικό μνημόνιο

Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

Οι εκκρεμότητες

Η έκθεση συμμόρφωσης του ESM

Eurogroup: Πρόωρη μείωση αφορολόγητου, αν δεν επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πλεόνασμα Eurogroup Αθήνα αφορολόγητο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ