Τσαβούσογλου: Ο Ασαντ υπονομεύει την πολιτική επίλυση στην Ιντλίμπ - iefimerida.gr

Τσαβούσογλου: Ο Ασαντ υπονομεύει την πολιτική επίλυση στην Ιντλίμπ

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως ο συριακός στρατός πλήττει δυνάμεις της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στην επαρχία Ιντλίμπ υπονομεύοντας τις προσπάθειες να επιτευχθεί μια πολιτική λύση στον πόλεμο στη Συρία.

Η Τουρκία ήταν σφοδρός πολέμιος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στα έξι χρόνια του εμφυλίου πολέμου, αλλά πρόσφατα άρχισε να συνεργάζεται με τους συμμάχους του, τη Ρωσία και το Ιράν, για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη σύγκρουση.

Οι τρεις χώρες συμφώνησαν πέρυσι να εγκαθιδρύσουν μια «ζώνη αποκλιμάκωσης» στην ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιντλίμπ και τη γύρω περιοχή, που συνορεύει με την Τουρκία, αλλά οι συριακές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επίθεση στην περιοχή.

«Οι δυνάμεις του καθεστώτος πλήττουν τη μετριοπαθή αντιπολίτευση με το πρόσχημα ότι πολεμούν το Νόσρα (ισλαμιστές μαχητές). Αυτή η στάση υπονομεύει τη διαδικασία πολιτικής επίλυσης», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

«Οι ομάδες που θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι στο Σότσι δεν πρέπει να το κάνουν αυτό», είπε, αναφερόμενος στη ρωσική πόλη όπου προβλέπεται η διεξαγωγή ενός συνεδρίου συριακού εθνικού διαλόγου στα τέλη του μήνα.

Η κυριότερη δύναμη των ανταρτών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ είναι η Ταχρίρ αλ-Σαμ, της οποίας ηγείται το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, γνωστό ως Μέτωπο Νόσρα.

Τουρκική πηγή ασφαλείας δήλωσε πως η Άγκυρα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στη βόρεια Συρία αλλά πρόσθεσε πως οι περιοχές που ανακατέλαβε ο συριακός στρατός βρίσκονται «κυρίως εκτός των ζωνών αποκλιμάκωσης».

Η Τουρκία λέει ότι έχει αναπτύξει στρατιώτες σε παρατηρητήρια στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ, περίπου 60 χλμ. βόρεια της συριακής στρατιωτικής επίθεσης.

Αν και η Άγκυρα χαμήλωσε τους τόνους στις επικρίσεις κατά του Άσαντ αφότου ξεκίνησε να συνεργάζεται με τη Ρωσία, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τον περασμένο μήνα τον Άσαντ τρομοκράτη και είπε πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Συρία δεν μπορούν να συνεχιστούν μαζί του.

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ