Το βιβλίο «Συνταγές Πείνας» ενδεικτικό της κρίσης στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Το βιβλίο «Συνταγές Πείνας» ενδεικτικό της κρίσης στην Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

To βιβλίο «Συνταγές πείνας» της καθηγήτριας και ιστορικού Ελένης Νικολαϊδου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξυγόνο, έχει απασχολήσει συχνά τους τελευταίους μήνες το διεθνή και εγχώριο Τύπο καθώς πολλοί θεωρούν ότι είναι ενδεικτικό της κρίσης στην Ελλάδα.

Οι συνταγές του βιβλίου προέρχονται από τα χρόνια της κατοχής της Ελλάδας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα δημοσιεύονταν σε μόνιμες στήλες αθηναϊκών εφημερίδων της εποχής ως ένας οδηγός επιβίωσης.

Ωστόσο η ίδια η συγγραφέας του βιβλίου όπως εξηγεί με δηλώσεις της στο Βήμα δεν θεωρεί πως η κατάσταση στην σύγχρονη Ελλάδα είναι αντίστοιχη με αυτή της Κατοχής «Τότε αγωνιζόμασταν κατά όπλων και στρατιωτών, που μπορούσαμε να δούμε. Σήμερα ο εχθρός είναι αόρατος. Ούτε κι αυτό είναι εύκολο» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ωστόσο όντας καθηγήτρια ιστορίας σε Γυμνάσιο, παραδέχεται πως γίνεται ολοένα και συχνότερα μάρτυρας υποσιτισμού μαθητών, που λιποθυμούν και σχολιάζει την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για δωρεάν σίτιση των μαθητών, που υποσιτίζονται, από τα κυλικεία των σχολείων: «Δεν καταλαβαίνω τί σκέφτεται η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι. Είναι δυνατόν να σωθεί η οικονομία της χώρας με τη φτωχοποίηση του πληθυσμού και την κατάρρευση της αγοράς;» και προσθέτει: «Βρισκόμαστε μπροστά στις πύλες της κόλασης»
Στο διεθνή τύπο η σύνδεση του βιβλίου με την οικονομική κρίση στην χώρα είναι άμεση. Το πιο πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα είναι αυτό της γερμανικής εφημερίδας Süddeustche Zeitung, που στην βιβλιοκριτική της για το «Συνταγές Πείνας» γράφει κάτω από τον τίτλο «Ούτε ψάρι ούτε κρέας» πως οι Έλληνες αλλάζουν και σήμερα τις διατροφικές τους συνήθειες λόγω οικονομικής ανέχειας και προσθέτει «Η φτώχεια και η πείνα έχουν επιστρέψει – γεγονός που σοκάρει τους Έλληνες».

Πρίν λίγο καιρό το ίδιο βιβλίο είχε απασχολήσει και το διεθνές πρακτορείο Associated Press το οποίο κάτω από τον τίτλο «Οι Έλληνες σφίγγουν το ζωνάρι με βιβλία μαγειρικής της κρίσης»τόνιζε πως στην Ελλάδα της κρίσης κάνουν θραύση οδηγοί επιβίωσης όπως βιβλία και sites με συνταγές από την Κατοχή. Το άρθρο είχε αναδημοσιευτεί από έντυπα σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ