«Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη απογοήτευση των δύο τελευταίων ετών» - iefimerida.gr

«Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη απογοήτευση των δύο τελευταίων ετών»

Γιαν Κις ντε Γιάγκερ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η Ευρώπη θα πρέπει να σταθεροποιήσει την ευρωζώνη, εάν θέλει να αποφύγει την καταστροφή», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μοντ ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάγκερ προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να είμαστε πιό αυστηροί με την Αθήνα».

Ο Ολλανδός υπουργός στο ερώτημα για το εάν αποφεύχθηκε τελικά η χρεοκοπία της Ελλάδας, απάντησε: «Υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν πριν να δοθεί το πράσινο φως. Όλα εξαρτώνται από τους ίδιους τους Έλληνες. Μια από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις των δύο τελευταίων χρόνων είναι ότι η Ελλάδα, παρά την διεθνή υποστήριξη, δεν πέτυχε τους στόχους. Δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της. Παρ' όλα αυτά υπήρξε τεράστια προσπάθεια από τα κράτη. Όπως εμείς, έτσι και η Γαλλία πρέπει να αφιερώσει μεγάλα ποσά στην Ελλάδα, τη στιγμή που και η ίδια υπόκειται σε δύσκολες επιλογές στον προϋπολογισμό της. Ακόμα και τα λιγότερο δύσκολα μέτρα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, δεν έγιναν».

Ο υπουργός υπογράμμισε στη συνέχεια ότι και τα δύο σχέδια μαζί αντιπροσωπεύουν 240 δισ. ευρώ. Είναι το μέγιστο που μπορούμε να δεσμεύσουμε, είπε, ενώ σχετικά με το ΔΝΤ και τη στάση των ΗΠΑ πρόσθεσε: «Πολλές χώρες θεωρούν ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει πλήρως στη διαχείριση, όχι μόνο λόγω των ειδικών γνώσεων που διαθέτει, αλλά και για να συγχρηματοδοτήσει. Πρέπει να αναλάβει περίπου το 1/3 του Σχεδίου. Εμείς έχουμε μακράν τη μεγαλύτερη συμμετοχή. Διερωτώμαι για τη στάση των ΗΠΑ, που μας έδωσαν πολλές καλές συμβουλές. Θα έπρεπε να πουν δυνατά ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αφήνοντας το ΔΝΤ να υποστηρίξει την Ελλάδα όπως χρειάζεται. Όλος ο κόσμος έχει συμφέρον να σταθεροποιήσει την ευρωζώνη για να αποφύγει την καταστροφή».

Σε ό,τι αφορά στα ευρωπαϊκά Ταμεία διάσωσης εξήγησε ότι «είμαστε έτοιμοι για ένα σύνολο μέτρων στα δύο ταμεία που διαθέτουμε, ώστε να διαθέτουν 750 δισ. ευρώ δύναμη κρούσης» και εξήγησε «Θα δούμε αν μπορούμε να ολοκληρώσουμε μέχρι το Μάρτιο. Να θέσετε την ερώτηση στη Γερμανία, η οποία εναντιώνεται από το Οκτώβρη, με τη Γαλλία. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την χρηματοπιστωτική σταθερότητα με κατάλληλα μέτρα. Όμως, δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις αυτή την κρίση μόνο βάζοντας κάθε φορά περισσότερα χρήματα πάνω στο τραπέζι. Πρέπει να θέσεις σε εφαρμογή πολιτικές λιτότητας και μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και αλλού. Δεν αφορά μόνο το να σβήσεις τη φωτιά, που μαίνεται σήμερα, αλλά και να προβλέψεις για αυτή που θα ανάψει αύριο».

Σχετικά τέλος με τη θέση του Γάλλου υποψήφιου για την προεδρία Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δηλώνει ότι θα επαναδιαπραγματευθεί το δημοσιονομικό σύμφωνο, που υπογράφηκε την 1η Μαρτίου, ο Ολλανδός υπουργός δήλωσε ότι δεν είναι υπέρ μιας επαναδιαπραγμάτευσης και πρόσθεσε: «Την έχουμε ανάγκη αυτήν την Συνθήκη, για να πείσουμε για το πνεύμα της δημοσιονομικής μας πειθαρχίας. Για την υποστήριξη της ανάπτυξης δεν έχετε απαραιτήτως ανάγκη από περισσότερα χρήματα. Παρ' όλα αυτά εάν ο Φρανσουά Ολάντ θελήσει να κάνει επιπλέον μεταρρυθμίσεις θα είμαστε στο πλευρό του, είτε εάν αφορά στην απελευθέρωση των υπηρεσία ή στην αγορά εργασίας».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ