Δήμος Αθηναίων: Τι θα ισχύει για τραπεζοκαθίσματα και περίπτερα από το 2018 - iefimerida.gr

Δήμος Αθηναίων: Τι θα ισχύει για τραπεζοκαθίσματα και περίπτερα από το 2018

Φωτογραφία: Alexandros Michailidis/SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αυστηροποίηση του πλαισίου με σκοπό να «μπει» περαιτέρω τάξη στους δημόσιους χώρους επιχειρεί να βάλει ο Δήμος Αθηναίων, με τη λήψη αυστηρότερων μέτρων, τα οποία και ψηφίστηκαν από το δημοτικό συμβούλιο.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, στόχος είναι να εξασφαλισθεί περισσότερος ελεύθερος χώρος για τους πεζούς, να διατηρηθεί η δυναμική, η ζωντάνια και η επιχειρηματική άνοδος της πρωτεύουσας.

Η νέα Κανονιστική, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, φέρνει μεγάλες αλλαγές στην τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους, αλλά και στην κατάληψη χώρων από περίπτερα κ.ά.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2018 δεν θα μπορούν να τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα σε πεζοδρόμια που είναι μικρότερα των 2,5 μέτρων και σε πεζόδρομους που έχουν πλάτος μικρότερο των 5,5 μέτρων. Στις αιτιάσεις ότι η εφαρμογή αυτών των μέτρων θα έχει συνέπειες στη λειτουργία επιχειρήσεων σε αυτούς τους τομείς, ο κ. δήμαρχος Αθηναίων απάντησε: «Ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα, αλλά με κανόνες». «Πρέπει να διατηρήσουμε τη ζωντάνια και τον δυναμισμό της πόλης, χωρίς αυτό να ακυρώνει το δικαίωμα του πολίτη στον ελεύθερο χώρο» πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε στην αποδεκατισμένη από προσωπικό Δημοτική Αστυνομία, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Σαμαρά για την τότε απόφασή της να καταργηθεί, ενώ επανασυστάθηκε με μόλις το 30% της δυναμικότητάς της, σε σύγκριση με εκείνο που είχε πριν από την κατάργησή της.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος (Εμπορίου, Ανάπτυξης και Διαχείρισης Κοινόχρηστων Χώρων), Νέλλη Παπαχελά, σημείωσε ότι «πρόκειται για μία διοικητική καινοτομία, καθώς, για πρώτη φορά, το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων -στα οποία περιλαμβάνονται και οι διαδικασίες παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος- ρυθμίζεται πλέον με τρόπο ενιαίο, ενισχύοντας την ασφάλεια δικαίου και απλουστεύοντας τις διαδικασίες που οφείλουν να ακολουθούν».

Επίσης με τη νέα Κανονιστική Απόφαση τίθενται νέες προδιαγραφές στα εξωτερικά λειτουργικά στοιχεία των καταστημάτων. Όπως στις ομπρέλες που τοποθετούν τα καταστήματα και το ύψος τους πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 2,10 μ. και μικρότερο από 3,50 μ., το συνολικό εμβαδόν τους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 16 τ.μ., ενώ εάν υπάρχουν γλάστρες με φυτά το ύψος πρέπει να είναι έως 70 εκ. και η τοποθέτησή τους μόνο ως διαχωριστικά στοιχεία μεταξύ όμορων καταστημάτων.

Σε ό,τι αφορά τα περίπτερα, θα τους επιτρέπεται πλέον να έχουν σε εξωτερικό χώρο μόνο ένα ψυγείο πώλησης παγωτών, ένα ψυγείο αναψυκτικών και ροφημάτων και δύο σταντ πώλησης εντύπων. Αντίθετα, στα περίπτερα που βρίσκονται μπροστά από κτίρια τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα ή μνημεία ή ιδιαίτερου κάλλους, δεν θα παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος, εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, κατόπιν εισήγησης της οικείας δημοτικής κοινότητας.

Από την εφαρμογή αυτών των μέτρων εξαιρούνται οι περιοχές τις οποίες διέπει «ειδικό καθεστώς» από Προεδρικά Διατάγματα, όπως η Πλάκα, του Ψυρρή, και άλλες περιοχές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ