Σε δύο εβδομάδες το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάπτυξης της Ελλάδας - iefimerida.gr

Σε δύο εβδομάδες το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάπτυξης της Ελλάδας

Nomura
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Το ευρωπαϊκό σχέδιο για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας περιμένει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες η Αθήνα, όπως τουλάχιστον υποσχέθηκαν στο Λουκά Παπαδήμο οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τους οποίους είχε επαφές όλες τις προηγούμενες ημέρες, ως αντίβαρο στις νέες επώδυνες περικοπές μισθών και συντάξεων που προβλέπει το νέο Μνημόνιο.

Τα νεώτερα στοιχεία δείχνουν, άλλωστε, ένταση και επιμονή των υφεσιακών πιέσεων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για τους δημοσιονομικούς στόχους μεσομακροπρόθεσμα, όπως επισημαίνουν διεθνείς και εγχώριοι αναλυτές.

Οι νέες παραγγελίες στη Βιομηχανία μειώθηκαν τον Δεκέμβριο κατά 9,4%, ενώ ειδικά όσον αφορά στην εγχώρια αγορά η μείωση ξεπέρασε το 30%! Ο τζίρος στη μεταποίηση αυξήθηκε, μεν, το Δεκέμβριο κατά 2,1% αλλά η αύξηση αυτή ήταν πολύ μικρότερη του 9,8% το Δεκέμβριο του 2010. Την ίδια ώρα τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν ότι το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο το 2011 υποχώρησε στα 27,2 δισ ευρώ, δηλαδή περίπου 1 δισ ευρώ μικρότερο του 2010, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο έχει κάθε λόγο να ανησυχεί από την ανοδική πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου, που εκτόξευσαν το έλλειμμα του ισοζυγίου στα καύσιμα πάνω από τα 11 δισ ευρώ, δηλαδή 2,5 δισ ευρώ παραπάνω από το 2010! Όσον αφορά στις ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα, το Δεκέμβριο έφτασαν στα 1,880 δισ ευρώ αλλά μόνο επειδή ευρωπαϊκές τράπεζες συμμετείχαν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εγχώριων τραπεζών με 1,735 δισ ευρώ.

Ενδεικτική της ανησυχίας που υπάρχει και εκτός Ελλάδας, για τη μακροχρόνια ύφεση στην οποία έχει βυθιστεί η ελληνική οικονομία, είναι η Έκθεση της Nomura, η οποία κρούει το κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στη προσπάθεια μείωσης του Χρέους: «Το πιο ανησυχητικό είναι ότι μετά από τις χειρότερες του αναμενομένου ανακοινώσεις για το ΑΕΠ του τετάρτου τριμήνου του 2011 και προφανώς τη συνέχιση των δημοσιονομικών αποκλίσεων το 2012, το βασικό σενάριο για το Χρέος το 2020, θα μπορούσε εύκολα να αναθεωρηθεί προς τα πάνω από 2 έως 4 ποσοστιαίες μονάδες».

Βασικός μοχλός χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας θα είναι σίγουρα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕΠ Πλούταρχος Σακελλάρης σημείωσε ότι οι εκταμιεύσεις από τη Τράπεζα έφτασαν το 2011 στα 2 δισ ευρώ, ενώ για το 2012 ως χρηματοδοτικά "εργαλεία" χαρακτηρίζονται το Ταμείο Εγγυήσεων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, απ' όπου υπολογίζεται ότι θα διοχετευθούν περίπου 2 δισ ευρώ με μόχλευση από τις ενδιάμεσες τράπεζες, καθώς και το Ταμείο Εγγυήσεων Υποδομών με κεφάλαια 1 δισ ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ