Επιστημονικό Συμβούλιο Βουλής: Αμφισβητείται η συνταγματικότητα της ρύθμισης για το μέρισμα - iefimerida.gr

Επιστημονικό Συμβούλιο Βουλής: Αμφισβητείται η συνταγματικότητα της ρύθμισης για το μέρισμα

Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σοβαρότατες ενστάσεις ακόμη και ως προς τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για το κοινωνικό μέρισμα εγείρει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

Τα μέλη του Συμβούλιου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» σημειώνουν ότι υπάρχουν ασάφειες, οι οποίες ούτε και συνταγματικά είναι επιτρεπτές στην πρόβλεψη για έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τους υπουργούς που θα προσδιορίζει τα κριτήρια διανομής του μερίσματος.

Επιπλέον θέτουν θέμα για το ποσό που θα δοθεί στη ΔΕΗ επισημαίνοντας ότι «θα πρεπει η ρύθμιση να είναι σύμφωνη με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και ότι θα καλύψει αποκλειστικώς το κόστος παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και όχι άλλα κόστη των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας».

«Απαιτείται να περιέχει το νομοθετικό κείμενο όχι απλώς τον καθ' ύλην προσδιορισμό του αντικειμένου της εξουσιοδότησης, αλλά επιπλέον και την ουσιαστική ρύθμισή του, έστω και σε γενικό, ορισμένο όμως πλαίσιο, συμφώνως προς το οποιο θα ενεργήσει η Διοίκηση» αναφέρεται στην έκθεση, σύμφωνα με την Καθημερινή, ενώ σε άλλο σημείο υπογραμμίζεται ότι «οι κύριες και ουσιώδεις ρυθμίσεις πρέπει να έχουν τεθεί από τον ίδιο το νομοθέτη».

Τονίζεται επίσης ότι «προβληματισμός υφίσταται ως προς το εάν η ρύθμιση αυτή συνιστά κατά το Σύνταγμα, ορισμένο καθ' ύλην προσδιορισμό του αντικειμένου της εξουσιοδότησης» αναφορικά με όσα περιέχονται στο κείμενο του νομοσχεδίου σχετικά με το ότι δικαιούχοι είναι «τα οικονομικά αδύναμα πρόσωπα και εύαλωτα νοικοκυριά».

Κρίνεται, ακόμα, ότι η αναφορά περί «άλλων» - πέραν των «εισοδήματος, περιουσίας και διαμονής» κριτηρίων που θα λαμβάνονται υπόψη από την ΚΥΑ «δεν φαίνεται να αποτελεί επιτρεπτή κατά το Σύνταγμα νομοθετική εξουσιοδότηση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ