Παπακωνσταντίνου: Βαλβίδα αποσυμπίεσης οι εκλογές - iefimerida.gr

Παπακωνσταντίνου: Βαλβίδα αποσυμπίεσης οι εκλογές

Παπακωνσταντίνου: «Βαλβίδα αποσυμπίεσης» οι εκλογές
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι εκλογές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως βαλβίδα αποσυμπίεσης εκτιμά ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι θα ήταν καλό να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου να ολοκληρώσει ό,τι άρχισε.

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας Les Echos, αναφέρεται χαρακτηριστικά πώς «στην Ελλάδα βασιλεύει απόλυτη αβεβαιότητα και οι εκλογές λειτουργούν ως βαλβίδα αποσυμπίεσης».

Παρόλα αυτά, ο ίδιος πιστεύει ότι «πιθανότατα, θα έχουμε ένα άσχημο αποτέλεσμα, καθώς θα διεξαχθούν κάτω από την πίεση της απογοήτευσης και των προβλημάτων. Τα κόμματα της άκρας δεξιάς και αριστεράς, που προτείνουν χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, θα έχουν υψηλά ποσοστά και θα υπάρξει μεγάλη αποχή από τις εκλογές».

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου εάν είναι υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών μέσα σε δυο μήνες, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι «θα ήταν προτιμότερο, η κυβέρνηση Παπαδήμου να έχει το χρόνο να ολοκληρώσει αυτό που άρχισε και να επιδείξει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Γι' αυτό, θα έπρεπε οι εκλογές να αναβληθούν για τον επόμενο χρόνο. Αλλά αυτό είναι αδύνατον, αφού ο αρχηγός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ζητά εκλογές, το συντομότερο. Οι αρχηγοί των κομμάτων αποφασίζουν».

Σε άλλο ερώτημα, σχετικά με τους λόγους αποτυχίας του πρώτου προγράμματος χρηματοδότησης, ο Έλληνας υπουργός αρνήθηκε την αποτυχία και υποστήριξε ότι η προσπάθεια των δύο τελευταίων ετών υπήρξε χρήσιμη.

«Αποφύγαμε τη χρεοκοπία» εξήγησε, «και εφαρμόσαμε ένα πολύ δύσκολο και σκληρό πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών, το οποίο οδήγησε σε μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος κατά 8% του ΑΕΠ, ήτοι 20 δισ. ευρώ. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί! Εφαρμόσαμε το πιο ευρύ πρόγραμμα δομικών μεταρρυθμίσεων των τελευταίων 30 ετών. Μεταρρυθμίσεις, που μας επέτρεψαν να ανακτήσουμε το ένα τρίτο της ανταγωνιστικότητας που χάσαμε την τελευταία δεκαετία. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους από το 2011, γνωρίζουμε την ακριβή κατάσταση των δημοσιονομικών σε τοπικό επίπεδο. Δεν εφησυχάζουμε. Γι' αυτό, μπορούμε να πούμε τώρα στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία. Αν αποτύχουμε, δεν θα μπορέσουμε να μειώσουμε το χρέος και δεν θα δικαιούμαστε νέο πρόγραμμα βοήθειας».

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξήγησε, στη συνέχεια, ότι το γεγονός που ανέτρεψε την ομαλή ροή του προγράμματος ήταν η απόφαση που λήφθηκε στη Ντοβίλ τον Οκτώβριο του 2010. Με αυτήν, άνοιξε ο δρόμος για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών πιστωτών. Πλέον, κανένας ιδιώτης επενδυτής δεν είχε λόγο να αγοράσει ελληνικό ή πορτογαλικό χρέος και έτσι, το ελληνικό πρόβλημα έγινε πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ