fbpx Εξω από τη Βουλή οι Διεμφυλικοί -Συγκέντρωση στις 17:00 για τη διόρθωση φύλου | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Εξω από τη Βουλή οι Διεμφυλικοί -Συγκέντρωση στις 17:00 για τη διόρθωση φύλου

 Εξω από τη Βουλή οι Διεμφυλικοί -Συγκέντρωση στις 17:00 για τη διόρθωση φύλου
09|10|2017 | 11:39

Κάλεσμα για συγκέντρωση έξω από τη Βουλή κάνει ο Σύνδεσμος Υποστήριξης Διεμφυλικών ενόψει της συζήτησης για τη διόρθωση φύλλου.

Η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για τις 17:00. Υπενθυμίζεται πως οι Διεμφυλικοί διαμαρτύρονται για περιορισμούς και ελλείψεις στο νομοσχέδιο, ωστόσο υποστηρίζουν πως γίνεται ένα πρώτο βήμα για την επίλυση κάποιων προβλημάτων τους.  

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Υποστήριξης Διεμφυλικών 

Η ώρα της ψήφισης έφτασε! Το νομοσχέδιο για τη Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου θα ψηφιστεί μετά από μεγάλη αναμονή στην ολομέλεια της Βουλής αυτή τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου.

Οι περιορισμοί και οι ελλείψεις του νομοσχεδίου είναι πολλοί και σημαντικοί, και δεν μας επιτρέπουν να γιορτάσουμε την ψήφισή του, όπως θα έπρεπε. Τα έγγαμα άτομα, τα άτομα που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως άντρες ή γυναίκες, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/ριες δεν θα μπορούν να επωφεληθούν από το νόμο αυτό, ενώ όσα άτομα είναι γονείς δεν θα έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν τα στοιχεία τους στη ληξιαρχική πράξη γέννησης των παιδιών τους. Ακόμη, η διαδικασία συνεχίζει να είναι δικαστική, καθιστώντας την αλλαγή των εγγράφων χρονοβόρα και επιβαρύνοντας το άτομο με οικονομικά έξοδα. Τέλος, η αποϊατρικοποίηση της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου δε θα είναι καθολική καθώς τα άτομα 15 και 16 ετών θα πρέπει να παίρνουν την έγκριση ειδικών ψυχικής υγείας πριν αναγνωρίσουν το φύλο τους.

Παρά τα προβλήματά του, το νομοσχέδιο αποτελεί ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα προς τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων, τα οποία αντιμετωπίζουν σωρεία δυσκολιών και προβλημάτων στην καθημερινότητα τους επειδή δεν αναγνωρίζεται η ταυτότητα τους όπως τα ίδια τα άτομα την προσδιορίζουν.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, η Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, Διεθνής Αμνηστία και το AllOut καλούν όλα τα άτομα να έρθουν έξω από τη Βουλή την ημέρα της ψήφισης έτσι ώστε να πιέσουμε ενεργά με την παρουσία μας για την ψήφιση του νομοσχεδίου και να διαμαρτυρηθούμε για τις ελλείψεις του.

Το κάλεσμα είναι ανοικτό για συνυπογραφές προς όλες τις LGBTQI οργανώσεις

Ραντεβού μπροστά από τη Βουλή στις 17:00.

Το περιβάλλον Κοντονή διαψεύδει πως θα κάνει πίσω για τα 15 έτη

Θολό είναι το τοπίο για την αλλαγή για το δικαίωμα που θα δίνει ή όχι στους ανήλικους να μπορούν να προχωρούν σε αλλαγή του ονόματός τους -με τη συναίνεση των γονέων τους- ανάλογα με το φύλο που αισθάνονται (και όχι με αυτό που γεννήθηκαν). Η επίμαχη διάταξη ήταν αυτή που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις και έως και ακούγονται ψίθυροι περί απόσυρσής της. Ωστόσο από το περιβάλλον του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή διαψεύδουν ότι η κυβέρνηση θα κάνει πίσω.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Στάυρος Κοντονής είχε συνάντηση τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο διόρθωσης φύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκαν εξηγήσεις και λύθηκαν οι ενστάσεις που είχαν και δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές ουσιαστικές στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

Τι  προβλέπει το νομοσχέδιο

Επίσης, τα διεμφυλικά άτομα, εάν ήταν στο παρελθόν σε γάμο, πρέπει να τον κηρύξουν ανυπόστατο και εάν επιθυμούν να συνεχίσουν την κοινή τους ζωή, μπορούν να προχωρήσουν στη σύναψη συμφώνου συμβίωσης. Εάν υπάρχουν παιδιά, οι υποχρεώσεις απέναντι σε αυτά «τρέχουν» κανονικά, ενώ το πρόσωπο που έχει άλλο όνομα θα συνεχίσει να έχει το ίδιο ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, όπως και στο παρελθόν. Επίσης, θα τον ακολουθούν οι όποιες ποινικές ή διοικητικές εκκρεμότητες. 

Την δυνατότητα αλλαγής ονόματος, πάντα με δικαστική απόφαση, χωρίς να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, προϋπόθεση απαραίτητη, μέχρι σήμερα. Ο  ενδιαφερόμενος υποχρεούται με τις νέες ρυθμίσεις να εμφανιστεί αυτοπροσώπως σε ειδική αίθουσα των δικαστηρίων, χωρίς δημοσιότητα και με εξασφάλιση της εχεμύθειας και να αιτηθεί την αλλαγή του ονόματος του, με βάση το φύλο που βιώνει και όχι με βάση αυτό που γεννήθηκε.

-Η απόφαση του δικαστηρίου για την αλλαγή του φύλου του υποχρεωτικά δημοσιεύεται σε Ληξιαρχείο και η αλλαγές πρέπει να περάσουν σε όλα του τα έγγραφα, δηλαδή, την  ταυτότητα, το διαβατήριο και λοιπά.

-Οι υπάλληλοι του Ληξιαρχείου και άλλων δημοσιών υπηρεσιών υποχρεούνται σε καθήκον εχεμύθειας σε σχέση με την αλλαγή φύλου των πολιτών.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο δικαίωμα αλλαγής φύλου παρέχεται δύο φορές. Μία φορά που το άτομο θα αλλάξει το φύλο του και μία ακόμα αν θέλει να επανέλθει στο προηγούμενο.

ΣΧΟΛΙΑ