Πριν από 20 χρόνια πήραμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Πριν από 20 χρόνια πήραμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 [εικόνες & βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πέρασαν δύο δεκαετίες από μία μεγάλη στιγμή της Ελλάδας και δη του ελληνικού αθλητισμού.

Ηταν 5 Σεπτεμβρίου του 1997, στο Παλέ ντε Μπολιέ, την έδρα της ΔΟΕ στη Λωζάνη, όταν αποφασίστηκε ποια πόλη θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς του 2004.

Υποψήφιες πόλεις ήταν το Κέιπ Τάουν, η Στοκχόλμη, το Μπουένος Άιρες, η Ρώμη και η Αθήνα.

Πριν από 20 χρόνια πήραμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0

Μετά από ένα μεγάλο θρίλερ με μπόλικο... παρασκήνιο - τον Λουτσιάνο Παβαρότι να προωθεί την Ιταλία, τον Νέλσον Μαντέλα το Κέιπ Τάουν - η Ελλάδα κατάφερε να πάρει ξανά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για πρώτη φορά μετά το 1896.

Πριν από 20 χρόνια πήραμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ μέσα σε κλίμα αγωνίας ανακοίνωσε με την λέξη «Athens» ότι, η Αθήνα είναι η πόλη που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Και ακολούθησαν τα πανηγύρια.

Πριν από 20 χρόνια πήραμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 2
Πριν από 20 χρόνια πήραμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 3
Πριν από 20 χρόνια πήραμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 4

Στις φωτογραφίες η πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου πανηγυρίζει αγκαλιάζοντας τον σύζυγό της Θεόδωρο Αγγελόπουλο. Πίσω της πανηγυρίζει ο Γιώργος Παπανδρέου, τότε αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και ο Γιάννης Σγουρός, μέλος, τότε, της επιτροπής διεκδίκησης ως γ.γ. Αθλητισμού.

Η Αθήνα επελέγη ως οικοδέσποινα πόλη το 1997, στην 106η Σύνοδο της ΔΟΕ στη Λωζάνη, αφού είχε χάσει την διοργάνωση των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1996, τον εορτασμό της 100ής επετείου των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Αθήνα είχε στηρίξει την επιχειρηματολογία της, κατά ένα μεγάλο μέρος υπενθυμίζοντας την ολυμπιακή ιστορία και ότι υπήρξε η χώρα όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το ολυμπιακό ιδεώδες.

Στον τελευταίο κύκλο της ψηφοφορίας, η Αθήνα νίκησε τη Ρώμη, με 66 ψήφους προς 41.

Πριν από αυτό, το Μπουένος Άιρες, η Στοκχόλμη, το Κέιπ Τάουν και το Σαν Χουάν είχαν ήδη αποκλειστεί αφού είχαν λάβει μόνο μερικές ψήφους.

Η Τελετή Έναρξης πραγματοποιήθηκε στις 13 Αυγούστου 2004 σε μία αντίστροφη μέτρηση είκοσι οχτώ δευτερολέπτων — ένα δευτερόλεπτο για το κάθε ένα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκε μέχρι τον τελευταίο που φιλοξένησε η Αθήνα — από ήχους που δίνουν το ρυθμό ενός ενισχυμένου κτύπου της καρδιάς.

Επίσης έχει ανακηρυχθεί κι ως η καλύτερη Τελετή Έναρξης όλων των εποχών μέχρι σήμερα. Η Τελετή Λήξης πραγματοποιήθηκε στις 29 Αυγούστου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 Αθήνα 1997
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ