Ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος στην Αυστρία -Στις 15 Οκτωβρίου πρόωρες βουλευτικές εκλογές - iefimerida.gr

Ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος στην Αυστρία -Στις 15 Οκτωβρίου πρόωρες βουλευτικές εκλογές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τρία από τα συνολικά δέκα πολιτικά κόμματα τα οποία θα είναι υποψήφια και στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, ξεκινούν αυτή την εβδομάδα την εντατική προεκλογική εκστρατεία τους.

Mάλιστα η αρχή γίνεται σήμερα από τα κόμματα της σημερινής Βουλής, καθώς απόψε οι Πράσινοι της αντιπολίτευσης, έχουν προγραμματίσει μεγάλη εκδήλωση σε ιστορικό μέγαρο Ballhaus στο κέντρο της Βιέννης. Στην ομιλία της, η επικεφαλής των υποψηφίων των Πράσινων, η ευρωβουλευτής του κόμματος και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ουλρίκε Λόυνατσεκ, θα διαμηνύσει το κεντρικό σύνθημα του προεκλογικού αγώνα τους: "Αυτό είναι Πράσινο".

Θα ακολουθήσει την ερχόμενη Πέμπτη η εναρκτήρια προεκλογική εκδήλωση των Σοσιαλδημοκρατών –που ηγούνται σήμερα της κυβέρνησης συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα – στη Στάντχαλε στο Γκρατς, τη δεύτερη μεγαλύτερη αυστριακή πόλη (μετά την πρωτεύουσα Βιέννη), με κεντρικό ομιλητή τον αρχηγό τους, τον ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν.

Μία ημέρα αργότερα είναι προγραμματισμένη –με αρκετά συμβολικό χαρακτήρα– στην Πλατεία Παγκοσμίου Εμπορίου μπροστά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο στη Βιέννη, η προεκλογική συγκέντρωση του νεοφιλελεύθερου κόμματος ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) της αντιπολίτευσης, με κεντρικό ομιλητή τον αρχηγό της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φερχόφσταντ.

Στην πόλη Βελς της Αυστρίας, θα κηρύξει στις 16 Σεπτεμβρίου την έναρξη της εντατικής προεκλογικής εκστρατείας του ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης, το οποίο μέχρι πρόσφατα και εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, εμφανιζόταν σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα.

Το συγκυβερνών Λαϊκό Κόμμα του 31χρονου υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, είναι ήδη εδώ και αρκετό καιρό σε έντονο προεκλογικό αγώνα, καθώς ο ίδιος πραγματοποιεί εδώ και ημέρες προεκλογικές περιοδείες σε όλη τη χώρα.

Στόχος του ίδιου είναι να γνωριστεί περισσότερο ως νέος αρχηγός του κόμματος, μετά την εκλογή του στα μέσα του περασμένου Μαΐου, αλλά και ως πιθανός μελλοντικός καγκελάριος, όπως τουλάχιστον τον φέρουν τα αποτελέσματα όλων των δημοσκοπήσεων, ενώ την κεντρική του προεκλογική εκδήλωση προετοιμάζει ο ίδιος για τις 23 Σεπτεμβρίου, χωρίς έως τώρα να έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες.

Έξι εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, το Λαϊκό Κόμμα ή "Λίστα Σεμπάστιαν Κουρτς-Το νέο Λαϊκό Κόμμα", όπως ο ίδιος το έχει μετονομάσει, διατηρεί σταθερά σημαντικό προβάδισμα, όπως διαπιστώνεται και στις δύο πλέον πρόσφατες δημοσκοπήσεις, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Στην πρώτη δημοσκόπηση της εφημερίδας "Χόιτε" προηγείται με ποσοστό 33% και διαφορά εννέα μονάδων από το δεύτερο, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (ποσοστό 24%), που ηγείται του έως τώρα κυβερνητικού συνασπισμού τους, ενώ σε ένα 23% περιορίζεται το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων το οποίο εμφανιζόταν μέχρι τον περασμένο Μάιο σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία, με ποσοστά που υπερέβαιναν το 30% .

Ακολουθούν οι Πράσινοι με ποσοστό 6% και με από ένα 5% το ΝΕΟΣ και η πρωτοεμφανιζόμενη σε εκλογές "Λίστα Πιλτς" του κορυφαίου ιδρυτικού στελέχους του κόμματος των Πράσινων και βουλευτή τους επί 31 χρόνια, Πέτερ Πιλτς, ο οποίος είχε αποχωρήσει τον περασμένο Ιούλιο από την κοινοβουλευτική τους ομάδα εξαιτίας της μη τοποθέτησής του σε εκλόγιμη θέση στον κατάλογο των υποψηφίων.

Στη δεύτερη δημοσκόπηση της εφημερίδας "Έστεραϊχ", το Λαϊκό Κόμμα εμφανίζεται επίσης με ποσοστό 33%, με δεύτερο το Κόμμα των Ελευθέρων (24%), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με 23% και ακολουθούν οι Πράσινοι με 7%, η "Λίστα Πιλτς" με 5%, όπως επίσης 5% έχει το ΝΕΟΣ.

Η ομόφωνη εκλογή από την διοικούσα επιτροπή του κόμματος του Σεμπάστιαν Κουρτς, σε νέο αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, στις 14 Μαΐου με απεριόριστες εξουσίες, ανέτρεψε ριζικά το πολιτικό σκηνικό στην Αυστρία, καθώς ο ίδιος, αμέσως μετά την εκλογή του, κατήγγειλε τον έως τώρα κυβερνητικό συνασπισμό του Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλδημοκράτες ζητώντας ταυτόχρονα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε συγκεντρώσει ποσοστό 26,8% και 52 έδρες στο σύνολο των 183 της αυστριακής Βουλής, το Λαϊκό Κόμμα 24% και 47 έδρες, το Κόμμα των Ελευθέρων 20,5% και 40 έδρες, οι Πράσινοι 12,4% και 24 έδρες, και το ΝΕΟΣ 5% και 9 έδρες.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ