Η ΕΚΤ θα συμμετάσχει στο κούρεμα του ελληνικού χρέους - iefimerida.gr

Η ΕΚΤ θα συμμετάσχει στο κούρεμα του ελληνικού χρέους

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: «Ναι» στη συμμετοχή της στο κούρεμα του ελληνικού χρ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δεχθεί να συμβάλει στο κούρεμα του χρέους της Ελλάδας και να διευκολύνει τη συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας για τη χώρα, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πηγές που είναι σε γνώση των διαπραγματεύσεων για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει συμφωνήσει να ανταλλάξει τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που είχε αγοράσει στη δευτερογενή αγορά, σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής αξίας τους, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει επιτυχής κατάληξη στις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα των ομολόγων των ιδιωτών πιστωτών (PSI).

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα έχει ζημιά, αλλά δεν είναι σαφές αν η ανταλλαγή των ομολόγων της θα γίνει στην τιμή που τα αγόρασε ή αν θα επιδιώξει και ένα κέρδος, αν θα τα ανταλλάξει δηλαδή σε τιμή χαμηλότερη μεν της ονομαστικής, αλλά υψηλότερη από αυτή που τα αγόρασε, προσθέτει το δημοσίευμα.

Με την προσφορά των ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ελληνικό χρέος μπορεί να μειωθεί έως 11 δισ. ευρώ, αναφέρουν αξιωματούχοι.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανταλλάξει τα ομόλογά της με ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), το οποίο δεν θα τα κρατήσει στον ισολογισμό του, αλλά θα τα επιστρέψει στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα αποπληρώσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τα ομόλογα με βάση την τιμή που αυτό τα αγόρασε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ωστόσο, σημειώνει η Wall Street Journal, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέρριψε την πρόταση να συμμετάσχουν στο κούρεμα του ελληνικού χρέους και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, οι οποίες έχουν συνολικά ελληνικά ομόλογα αξίας 12 δισ. ευρώ στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ