Σε ειδικό λογαριασμό το νέο δάνειο για να αποπληρώνονται οι τόκοι! - iefimerida.gr

Σε ειδικό λογαριασμό το νέο δάνειο για να αποπληρώνονται οι τόκοι!

Reuters
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη δημιουργία ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού, όπου θα κατατίθενται χρήματα της βοήθειας προς τη χώρα μας ώστε αυτά να διοχετεύονται μόνο για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, προτείνουν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί οι οποίοι από το Παρίσι επανάλαβαν πως θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ, ενώ ζήτησαν από τους πολιτικούς αρχηγούς να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Με την πρόταση για τον ειδικό λογαριασμό, η Γερμανία και η Γαλλία επιθυμούν να καλύψουν ένα διττό στόχο: από τη μία να έχουν τον πλήρη έλεγχο σχετικά με την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους ενώ από την άλλη να μπορούν να πιέσουν οικονομικά την Αθήνα αν κρίνουν ότι παρρεκλίνει από τις δεσμεύσεις της, χωρίς ωστόσο να χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας αφού οι ομολογιούχοι θα πληρώνονται κανονικά μέσω του λογαριασμού αυτού.

Το Reuters επικαλείται δηλώσεις Γάλλου αξιωματούχου, σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική ιδέα αφορά τη διοχέτευση μέρους του δεύτερου πακέτου βοήθειας των 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα σε έναν τέτοιο λογαριασμό ώστε οι ομολογιούχοι να είναι βέβαιοι πως οι μελλοντικές πληρωμές χρεών από την Αθήνα θα είναι εξασφαλισμένες.
Πρακτικά αν εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο της Μέρκελ και του Σαρκοζί, θα επιβάλλεται στην Αθήνα να θέτει σε προτεραιότητα την εξυπηρέτηση του χρέους και όχι π.χ. τη χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα.

«Προτείνουμε οι πληρωμές των τόκων για το ελληνικό χρέος να κατατίθενται σε δεσμευμένο λογαριασμό, κάτι που θα εγγυάται ότι θα αποπληρωθεί το χρέος των φίλων μας των Ελλήνων», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Σαρκοζί ενώ στο ίδιο μήκος κύμματος ήταν και η Γερμανίδα καγκελάριος: «Υποστηρίζω και εγώ την ιδέα να τοποθετηθεί σε ειδικό λογαριασμό (το ποσό) για την πληρωμή τόκων για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους ώστε να εξασφαλιστεί πως η Ελλάδα θα διαθέτει σταθερά αυτά τα χρήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.

Παράλληλα οι δύο ηγέτες έστειλαν τελεσίγραφο στην Ελλάδα να συμφωνήσει άμεσα με την τρόικα για τα νέα μέτρα, προκειμένου να εκταμιεύσουν το δεύτερο πακέτο βοήθειας. Οι Μέρκελ και Σαρκοζί ήταν κάθετοι: «Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Για να το πούμε ξεκάθαρα, αυτή είναι η γνώμη και των δυο μας. Επίσης όμως λέω ότι δεν μπορεί να υπάρξει νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα αν δεν επέλθει συμφωνία με την τρόικα... Ολοι εκείνοι που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης στην Ελλάδα πρέπει να (το) γνωρίζουν... δεν θα παρεκκλίνουμε από τη θέση αυτή. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί χρειαζόμαστε ακόμη μερικές ημέρες, ο χρόνος τελειώνει». δήλωσε η κ. Μέρκελ ζητώντας για άλλη μια φορά από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση να μείνουν πιστοί στις δεσμεύσεις τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ