Ο Στιβ Μπάνον παίρνει αποστάσεις από τον Τραμπ για τους ακροδεξιούς και τη Βόρεια Κορέα - iefimerida.gr

Ο Στιβ Μπάνον παίρνει αποστάσεις από τον Τραμπ για τους ακροδεξιούς και τη Βόρεια Κορέα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια αν μη τι άλλο ασυνήθιστη συνέντευξη παραχώρησε ο επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού του Λευκού Οίκου Στίβεν Μπάνον, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο θέμα της Βόρειας Κορέας κι ότι οι εθνικιστές είναι ένα «μάτσο κλόουν» παίρνοντας έτσι σαφείς αποστάσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ που κουνά το δάκτυλο απειλητικά στον Κιμ Γιονγκ Ουν και προσφέρει πολιτική κάλυψη με τις δηλώσεις του στους ακροδεξιούς που πρωτοστάτησαν στα αιματηρά επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ.

Στη συνέντευξη που ο ίδιος ζήτησε να παραχωρήσει στο αριστερών πολιτικών πεποιθήσεων περιοδικό American Prospect σε μια περίοδο που το μέλλον του φαντάζει αβέβαιο στο Λευκό Οίκο ο «εγκέφαλος», όπως αποκαλείται, της εθνικιστικής ατζέντας του Ρεπουμπλικανού Προέδρου, έκανε λόγο για «οικονομικό πόλεμο» με την Κίνα. «Το βλέπετε στη ρητορική τους. Δεν ντρέπονται να πουν τι κάνουν. Ένας από τους δύο μας θα είναι ο ηγεμόνας σε 25 ή 30 χρόνια και θα είναι αυτοί αν συνεχίσουμε σ’ αυτό το δρόμο. Μας εμπαίζουν στο θέμα της Κορέας, δίνουν απλώς ένα σόου» τόνισε.

Ερχόμενος σε ευθεία αντιπαράθεση με τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα βρέξει «φωτιά και οργή» στην Πιονγιάνγκ ο Στιβ Μπάνον είπε: «Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, ξεχάστε του. Μέχρι να μου λύσει κάποιος το μέρος εκείνο της εξίσωσης που λέει ότι δεν θα πεθάνουν δέκα εκατομμύρια άνθρωποι στη Σεουλή στα πρώτα 30 λεπτά από τη χρήση συμβατικών όπλων, δεν ξέρω για τι πράγμα μιλάτε, δεν υπάρχει στρατιωτική λύση εδώ.»

«Οι εθνικοσοσιαλιστές είναι losers»

Απαντώντας σε ερώτηση για ρατσιστική βία στο Σάρλοτσβιλ και την απροθυμία του Τραμπ να την καταδικάσει ο Μπάνον τόνισε: «Οι εθνικοσοσιαλιστές είναι losers. Είναι ένα περιθωριακό στοιχείο. Πιστεύω ότι το ΜΜΕ τους δίνουν πολλή αξία και πρέπει να βοηθήσουμε να τους συντρίψουμε, ξέρετε, να βοηθήσουμε να τους συντρίψουμε περισσότεροι... Αυτοί οι τύποι είναι ένα μάτσο κλόουν».

«Τα κάνουν πάνω τους»

Ο Μπάνον μίλησε και για τους εχθρούς του μέσα στην κυβέρνηση και ειδικά στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας κάνοντας λόγο για στελέχη που «τα κάνουν πάνω τους».

Ο Στιβ Μπάνον παίρνει αποστάσεις από τον Τραμπ για τους ακροδεξιούς και τη Βόρεια Κορέα  | iefimerida.gr 0

Σύμφωνα με όσα λέγονται και γράφονται, ο Μπάνον φέρεται να είναι σε έντονη αντιπαράθεση με τον γαμπρό και σύμβουλο του προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, ενώ φαίνεται να έχει πρόβλημα και με τον Τζον Κέλι, τον νέο προσωπάρχη του Λευκού Οίκου. Ο τελευταίος, σύμφωνα με μαρτυρίες νυν, αλλά και πρώην στελεχών του Λευκού Οίκου, έχει πει ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί παρασκηνιακές ενέργειες από τον Μπάνον.

Ο Τραμπ εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος το τελευταίο διάστημα που ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού εμφανίζεται ως η κινητήριος δύναμη του Λευκού Οίκου. Την ίδια ενόχληση αισθάνθηκε και από τα όσα περιέχονται στο βιβλίο με τίτλο «Devil’s Bargain», όπου ο συγγραφέας του και δημοσιογράφος του «Bloomberg Businessweek», Τζόσουα Γκριν, αποδίδει σε μεγάλο βαθμό την εκλογή Τραμπ στον Μπάνον.

Ο Πρόεδρος προσπάθησε να υποβαθμίσει την επιρροή του Μπάνον στην προεκλογική του καμπάνια και σε πρόσφατη συνέντευξή του τόνισε: «Μου αρέσει ο κ. Μπάνον. Είναι φίλος μου. Αλλά ήρθε πολύ αργά [στην εκστρατεία].

Κι όσον αφορά στο μέλλον του Μπάνον στο Λευκό Οίκο άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά: «Θα δούμε», είπε...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ