Η δαμόκλειος σπάθη της Τρόικα πάνω απ' τα κεφάλια των 3 αρχηγών - iefimerida.gr

Η δαμόκλειος σπάθη της Τρόικα πάνω απ' τα κεφάλια των 3 αρχηγών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ως τις 6 Μαρτίου κρίνεται η τύχη της Ελλάδας καθώς θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι αρχκές συμφωνίες για τη νέα δανειακή σύμβαση και να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του κουρέματος στο χρέος, μέσω του PSI.

Το Σαββάτο θα πραγματοποιηθεί τελικά η κρισιμότατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να συμφωνηθούν τα σκληρά μέτρα που ζητά από την Ελλάδα η Τρόικα προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Η Ελλάδα θα πρέπει στη συνεδρίαση του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6η Φεβρουαρίου να προσκομίσει ικανοποιητικές εγγυήσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση. Μέτρα τα οποία θεωρούνται απαραίτητη προϋπόθεση και για την εφαρμογή της συμφωνίας του PSI.

Με τα έως αυτή τη στιγμή δεδομένα στην αυριανή συνεδρίαση των αρχηγών θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η συμφωνία σε απαιτήσεις όπως η μείωση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού ή έστω η περικοπή τους.

Ειδικότερα, βάσει των απαιτήσεων που έχουν διατυπώσει οι δανειστές μας έως μεθαύριο Κυριακή θα πρέπει να είναι έτοιμα για να εξεταστούν στο Eurogroup της Δευτέρας:

  • Το προκαταρκτικό μνημόνιο για τα 30 δισ. ευρώ που απαιτούνται για το PSI
  • Το κείμενο συμφωνίας με την Τρόικα για τις προαπαιτούμενες δράσεις
  • Η έκθεση της Τρόικα
  • Οι δεσμεύσεις των ελληνικών κομμάτων
  • Το πακέτο των εγγράφων για το νέο δάνειο, δηλαδή το προμνημόνιο για το νέο δάνειο, τις συμφωνίες χρηματοδότησης από τον EFSF και τις συμφωνίες από τα συγχρηματοδότησης από τα κράτη-μέλη

Από εκεί και πέρα, την Τρίτη, η Κομισιόν θα συναποφασίσει μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους βασικούς όρους της συμμετοχής του EFSF.
Ως την Τετάρτη τα κράτη μέλη θα έχουν εγκρίνει τις διαδικασίες για αύξηση των εγγυήσεων στον EFSF και των σχετικών με το PSI.
Την Πέμπτη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δίνουν την οριστική έγκριση στο PSI ενώ η ελληνική Βουλή υιοθετεί τις ρήτρες συλλογικής δράσης.

Την Παρασκευή, προβλέπεται η υπογραφή όλων των βασικών κειμένων από την ελληνική κυβέρνηση, την Κομισιόν, την Τράπεζα της Ελλάδος και τον EFSF, δηλαδή: του μνημονίου για τα 30 δισ. ευρώ του PSI, τις συμφωνίες χρηματοδότησης από τον EFSF και τη συμφωνία συγχρηματοδότησης.
Η δημόσια προσφορά της Ελλάδας προς τους ιδιώτες δανειστές, για το PSI, πρέπει να κατατεθεί τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου και η διαδικασία της ανταλλαγής να έχει ολοκληρωθεί ως τις 6 Μαρτίου.

Θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση για το νέο Μνημόνιο έως τον Ιούνιο, στο οποίο θα κωδικοποιούνται μέτρα και πολιτικές ως το 2014. Τα μέτρα καθώς και η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ θα πρέπει να ψηφιστούν στη Βουλή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ