Πόλεμο με τη γραφειοκρατία ξεκινά η κυβέρνηση - iefimerida.gr

Πόλεμο με τη γραφειοκρατία ξεκινά η κυβέρνηση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μια κυβέρνηση όπου η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, η πάταξη της διαφθοράς και η προσέλκυση επενδύσεων αποτελούν 'σημαίες' της πολιτικής της, νούμερο ένα προτεραιότητα αποτελεί η εξάλειψη της γραφειοκρατίας.Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης -έχει άλλωστε πολλάκις επισημανθεί ως ανάγκη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό- και προχωρά τώρα στην επιχείρηση 'τέλος στις αγκυλώσεις' σε 20 διαφορετικούς τομείς του κράτους. Την ίδια στιγμή, αποφασίστηκε η καθολική επανεξέταση του πολύπλοκου νομικού πλαισίου, το οποίο θεωρείται υπεύθυνο σε μεγάλο βαθμό για την 'παραγωγή' διαφθοράς.

Στη διαδικασία επιλογής των βασικών υπηρεσιών και τομέων του κράτους που εντάσσονται στο πρόγραμμα δραστικής μείωσης της γραφειοκρατίας που τις διακατέχει, συμμετείχαν εμπειρογνώμονες της ΕΕ, που από κοινού με τους Έλληνες αξιωματούχους ξεχώρισαν μεταξύ άλλων την φορολογία εισοδήματος, την αναζήτηση εργασίας και την κοινωνική πρόνοια σε μία σειρά από εκφάνσεις της όπως τα επιδόματα ανεργίας, τέκνων κ.α, τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες και τις υποτροφίες φοιτητών και σπουδαστών. Στο σχετικό πρόγραμμα εντάσσονται ακόμα μεταξύ άλλων οι υπηρεσίες έκδοσης προσωπικών εγγράφων, όπως διαβατήρια, ταυτότητες και διπλώματα οδήγησης, τα τέλη κυκλοφορίας, οι οικοδομικές άδειες και οι αστυνομικές δηλώσεις, οι υπηρεσίες έκδοσης πιστοποιητικών, οι εγγραφές σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι υπηρεσίες Υγείας, η ασφάλιση των εργαζομένων, η διαδικασία έναρξης επιχείρησης, η έκδοση ΦΠΑ, οι δηλώσεις τελωνείων, η φορολογία των επιχειρήσεων και βεβαίως οι προμήθειες του Δημοσίου.

Ο κατάλογος δεν τελειώνει εδώ. Είναι μακρύς και έχει ως στόχο την άρση των εμποδίων που παρατηρούνται στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, που τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα στην παρούσα συγκυρία. Στην κυβέρνηση πάντως, εκτιμούν ότι η σχετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών -η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας και θα διαρκέσει ως το 2015- θα συμβάλλει ακόμα στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος, τη μείωση του κόστους σε μία σειρά από καθημερινές ασχολίες (έκδοση πιστοποιητικών, εγγράφων κτλ), κυρίως όμως στην ενθάρρυνση νέων επιχειρηματικών και επενδυτικών πρωτοβουλιών, που θα παράξουν με τη σειρά τους νέες θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ