«Νερό στο κρασί τους» βάζουν οι αραβικές χώρες που διέκοψαν τις σχέσεις με το Κατάρ - iefimerida.gr

«Νερό στο κρασί τους» βάζουν οι αραβικές χώρες που διέκοψαν τις σχέσεις με το Κατάρ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι τέσσερις αραβικές χώρες που διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ και του επέβαλαν αποκλεισμό από ξηράς, αέρος και θαλάσσης, δεν επιμένουν πλέον στη συμμόρφωση του εμιράτου με τον κατάλογο των 13 αιτημάτων που είχαν υποβάλει στη Ντόχα τον περασμένο μήνα.

Ανώτεροι διπλωμάτες από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε συνάντησή τους με ανταποκριτές στον ΟΗΕ είπαν ότι επιζητούν μια φιλική διευθέτηση της πρωτοφανούς κρίσης στον Κόλπο καλώντας το Κατάρ να αποδεχθεί έξι βασικές αρχές που περιλαμβάνουν:

  • τη δέσμευση ότι θα πολεμήσει την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό
  • ότι θα σταματήσει να χρηματοδοτεί τρομοκρατικές οργανώσεις και να προσφέρει καταφύγιο σε μέλη τους
  • ότι θα σταματήσει την υποδαύλιση μίσους και βίας
  • και θα απέχει από την ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών.

Ο επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Σαουδικής Αραβίας στον ΟΗΕ, Αμπντουλάχ αλ Μουαλίμι, είπε ότι οι υπουργοί εξωτερικών των τεσσάρων αραβικών χωρών είχαν καταλήξει στις έξι αυτές αρχές στη συνάντησή τους στις 5 Ιουλίου στο Κάιρο. Υπογράμμισε ότι δεν χωρεί συμβιβασμός στις αρχές αυτές, προσθέτοντας, πάντως ότι οι δύο πλευρές μπορούν να συζητήσουν τον τρόπο εφαρμογής τους. Και τόνισε ότι ίσως να μην είναι αναγκαίο να κλείσει το δορυφορικό δίκτυο Al Jazeera -αίτημα που περιλαμβανόταν στην αρχική λίστα- αρκεί να σταματήσει η υποδαύλιση βίας.

Από την πλευρά του η πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον ΟΗΕ, Λάνα Νουσέιμπεχ, είπε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να παραμείνει το Κατάρ στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου «αν δεν αποδεχθεί τις βασικές αρχές αναφορικά με το τι προσδιορίζεται ως τρομοκρατία και εξτρεμισμός στην περιοχή μας».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από τη Ντόχα, που αρνείται ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμφωνήσει σε μέτρα που απειλούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα ή παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ