fbpx O Άγιος Βαλεντίνος επιστρέφει στο σπίτι του... στη Μυτιλήνη! | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΧΑΡΗ ΣΤΟ.. ΕΣΠΑ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

O Άγιος Βαλεντίνος επιστρέφει στο σπίτι του... στη Μυτιλήνη!

Άγιος Βαλεντίνος
02|02|2012 | 13:16
Άγιος Βαλεντίνος

Ο Άγιος Βαλεντίνος είναι παγκοσμίως γνωστός ως προστάτης των ερωτευμένων, ωστόσο λίγοι γνωρίζουν ότι τα οστά του βρίσκονται εδώ και δύο αιώνες ...στην Ελλάδα και μάλιστα στη Μυτιλήνη! Χάρη στην αποκατάσταση της καθολικής εκκλησίας που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, τα οστά του Αγίου θα επιστρέψουν στο «σπίτι» τους μέσω...Χίου.

Με την υλοποίηση των έργων αποκατάστασης των οροφογραφιών του καθολικού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Μυτιλήνης, ανοίγει ο δρόμος για την οριστική επιστροφή των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου στη Μυτιλήνη, απ' όπου «έφυγαν» το 1990. Το έργο έχει ενταχθεί σε τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013.

Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό από τον αρχιεπίσκοπο Νάξου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου, αποστολικό τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου και μητροπολίτη παντός Αιγαίου, Νικόλαο.

Η καθολική εκκλησία των Φραγκισκανών, χώρος λατρείας για τους καθολικούς πιστούς της Λέσβου, βρίσκεται στην οδό Ερμού και τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε έντονες φθορές στο εσωτερικό και το εξωτερικό της. Ο θόλος όσο και τα εσωτερικά και εξωτερικά επιχρίσματά της έχουν υποστεί σημαντικές φθορές, κυρίως από την υγρασία.

Η εικόνα όμως αλλάζει και ήδη εδώ και μία εβδομάδα ειδικό συνεργείο της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ξεκίνησε εργασίες αποκατάστασης των οροφογραφιών του ναού. Την ικανοποίησή του για την έναρξη των εργασιών, εξέφρασε και ο αρχιεπίσκοπος Νικόλαος.

«Είμαι πραγματικά ευτυχής που άρχισαν οι εργασίες για την αποκατάσταση του ναού», ανέφερε και συνέχισε: «Αισθάνομαι και πάλι την υποχρέωση να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και τη Χριστιάνα Λούπου, που μας συμπαραστάθηκαν σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, ούσες εξαιρετικά συνεργάσιμες και δείχνοντας πολλή ευαισθησία, καθώς και την πρώην περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Σοφία Θεολογίτου, επί θητείας της οποίας είχαν ξεκινήσει οι προσπάθειες για την ένταξη του έργου».

Παράλληλα με την έναρξη των εργασιών, υπάρχει η πιθανότητα μέσα στον μήνα που μας έρχεται και με αφορμή και τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, τα λείψανά του να φτάσουν ένα βήμα πιο κοντά στη Μυτιλήνη. Τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου που επί αιώνες φυλάσσονταν στη Μυτιλήνη, μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, πήγαν στην Τήνο, όπου βρίσκονται σήμερα, και θα κατευθυνθούν στη Χίο, τελευταίο σταθμό πριν από την οριστική τους επιστροφή στη Μυτιλήνη. Με επιστολή που έχει στείλει ο αρχιεπίσκοπος Νικόλαος στην «Hellenic Seaways», ζητάει από την εταιρεία να πραγματοποιήσει το καθιερωμένο της δρομολόγιο, της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου, περνώντας και από το νησί της Τήνου, όπου βρίσκονται, προκειμένου ο ίδιος και προσκυνητές, μαζί με τα λείψανα, να φτάσουν μέχρι τη Χίο. Στόχος είναι, εφόσον υπάρξει η συναίνεση της εταιρείας ως προς την παράκαμψη, τα λείψανα να πάνε στη Χίο και να παραμείνουν εκεί έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες που πραγματοποιούνται στον καθολικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Μυτιλήνης.

Ο ίδιος ο κ. Νικόλαος -που δεν σκοπεύει να έρθει αυτοπροσώπως στη Μυτιλήνη έως ότου προχωρήσει ικανοποιητικά το έργο στον ναό- δήλωσε: «Όπως έχω πει και στο παρελθόν, δεν θα ήθελα να συνδυάσω τον ερχομό των λειψάνων με τις εργασίες που γίνονται αυτή τη στιγμή στο ναό, για να μη θεωρηθεί ότι το κάνω με εμπορικό σκοπό. Προσπάθειά μου είναι να πάρουν τα λείψανα του Αγίου το δρόμο προς τη Μυτιλήνη, φτάνοντας μέχρι τη Χίο και παραμένοντας εκεί προσωρινά, μέχρι ο ναός της Μυτιλήνης να πάρει κάποια μορφή που θα τον κάνει πιο λειτουργικό από σήμερα, ώστε να μεταφερθούν μόνιμα εκεί. Δεν έχω πάρει ακόμη κάποια απάντηση από την ακτοπλοϊκή εταιρεία, η ημερομηνία έχει καθοριστεί από εμένα άλλωστε, αλλά ελπίζω να λάβω εγκαίρως μια θετική ειδοποίηση».

Από τη Ρώμη στη Μυτιλήνη

Επί δύο ολόκληρους αιώνες τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου, προστάτη των ερωτευμένων, αναπαύονταν στην καθολική εκκλησία, τη γνωστή σε όλους «Φραγκοκλησιά», στην οδό Ερμού, κάτω από την Αγία Τράπεζα.Τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου το 1990 μεταφέρθηκαν από τον τότε εφημέριο της καθολικής εκκλησίας της Μυτιλήνης, φραγκισκανό μοναχό π. Τορκουάτο Μορίνι, μια και ελλείψει πληρώματος της Εκκλησίας δεν διέμενε πια στο νησί, αλλά στην Αθήνα και περιστασιακά εξυπηρετούσε και τη Μυτιλήνη.

Κάποια τμήματα από αυτά τα λείψανα τοποθετήθηκαν στο παρεκκλήσι του Τάγματος των Καπουτσίνων, το αφιερωμένο στους Αγίους Φραγκίσκο και Κλάρα, στην οδό Γκυϊλφόρδου 7 στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα και κάποια άλλα λέγεται πως στάλθηκαν στην έδρα της Καθολικής εκκλησίας στη Ρώμη, απ' όπου και είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους στην Ανατολή, πριν από δυο αιώνες.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2009, έγινε η απότμηση τμήματος των λειψάνων από τον αρχιεπίσκοπο των Καθολικών των Αθηνών κ. Νικόλαο, υπογράφτηκε ειδικό επίσημο έγγραφο της πράξης αυτής, παρουσία και του ιερατικώς προϊσταμένου του Παρεκκλησίου του Αγίου Φραγκίσκου και της Αγίας Κλάρας, Ιερομονάχου Καπουτσίνου π. Γαβριήλ Ριγκέτο και παρεδόθησαν στον Αρχιεπίσκοπο Νάξου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου με την ιδιότητά του Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου (Χίος, Μυτιλήνη και Σάμος), προκειμένου να τα επαναφέρει στη Μυτιλήνη.

Ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος

Ο Αγιος Βαλεντίνος ήταν ένας νεαρός χριστιανός.Μια εικόνα του σώζεται στην εκκλησία της Santa Maria Antiqua, την ενορία των Ελλήνων της Ρώμης, την περίοδο της ρωμαικής αυτοκρατορίας, ο οποίος διακρίνοταν για την χριστιανική του αγάπη και το ενωποιό του πνεύμα.

Μαρτύρισε (αποκεφαλίστηκε) κατ΄την περίοδο των διωγμών του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κλαύδιου του Β' (ο επωνομαζόμενος: ο Γότθος), στις 14 Φεβρουαρίου 268 μ.Χ και θάφτηκε στις Κρακόμβες της Αγίας Πρίσκιλλας στην Ρώμη. Το 1815, ο  Πάπας Πίος ο 7ος, πρόσφερε τα λείψανά του ως δώρο σ' εναν ιερέα ευγενικής καταγωγής, τον Giovanni-Battista Longarini di San ConstanzoAN, που προέρχετο από το δουκάτο του Ουρμπίνο.

Eπειτα από πολλές περιπέτειες, το 1907, τα λείψανά του βρέθηκαν στην Μυτιλήνη μέσα στην καθολική εκκλησία της Παναγίας αφού πρώτα ανήκαν σε μία απόγονο του ευγενή στην Λουκία Θεοφανοπούλου-Bongigli, η οποία και τα δώρισε στους Καπουτσίνους μοναχούς της εκκλησίας.

ΣΧΟΛΙΑ