Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της ετοιμάζονται να επιβάλουν νέες κυρώσεις στο Κατάρ - iefimerida.gr

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της ετοιμάζονται να επιβάλουν νέες κυρώσεις στο Κατάρ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων, περαιτέρω διπλωματική απομόνωση του Κατάρ και αναστολή της συμμετοχής του στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου προετοιμάζουν η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως ανέφεραν ανώτεροι διπλωμάτες των εμπλεκομένων χωρών, πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών τους στο Κάιρο.

Οι τέσσερις χώρες ηγούνται της απομόνωσης που επεβλήθη στο εμιράτο από τις 5 Ιουνίου με την κατηγορία ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Στις 22 Ιουνίου έστειλαν στη Ντόχα έναν κατάλογο με 13 αιτήματα καλώντας τη να συμμορφωθεί εντός δέκα ημερών – προθεσμία που παρέτειναν την Κυριακή κατά δύο 24ωρα.

Στη συνάντηση στο Κάιρο θα εκτιμηθεί κατά πόσον το Κατάρ αποδέχθηκε τα αιτήματα, που περιλαμβάνουν τον τερματισμό της οικονομικής υποστήριξης εξτρεμιστών, της υποστήριξης προς την Μουσουλμανική Αδελφότητα, τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Τεχεράνη και το κλείσιμο του δορυφορικού δικτύου Al Jazeera.

Οι αραβικές αυτές χώρες είναι απαισιόδοξες ως προς την προθυμία του Κατάρ να συμμορφωθεί με τους όρους τους και προέβλεψαν ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία θα προστεθούν στη συμμαχία τους κατά του εμιράτου δύο χώρες της Μέσης Ανατολής που τηρούν μάλλον ουδέτερη στάση, η Ιορδανία και το Κουβέιτ, που έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στη διαμάχη.

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερου οικονομικού εμπάργκο, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την απoεπένδυση από το Κατάρ, την απόσυρση καταθέσεων και πιθανώς έναν αυστηρότερο αεροπορικό αποκλεισμό, όμως μέχρι την τελευταία ώρα γίνονταν διαπραγματεύσεις με απεσταλμένους του Κουβέιτ στη Τζέντα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, σεϊχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι διεμήνυσε από τη Ντόχα ότι οι απαιτήσεις των κρατών που απομονώνουν τη χώρα του είναι μη ρεαλιστικές και μη πραγματοποιήσιμες.

«Εδώ δεν πρόκειται για τρομοκρατία, μιλούν για το κλείσιμο της ελευθερίας του Τύπου», είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επιμένοντας πάντως ότι η χώρα του συμπεριφέρεται ώριμα και επιδιώκει τον διάλογο.

Το Κατάρ είχε διαμηνύσει νωρίτερα στους αντιπάλους του στον Κόλπο ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί έλεγχο στις διπλωματικές του σχέσεις και στη χρηματοδότηση ΜΜΕ εκτός κι αν δεχθούν την ίδια μεταχείριση κι άλλες χώρες της περιοχής.

Και σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η οικονομία του μπορεί να αντέξει έναν παρατεταμένο αποκλεισμό ανακοίνωσε χθες ότι θα αυξήσει την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά 30% μέχρι το 2024.

Το Κατάρ απορρίπτει κατηγορηματικά τις αιτιάσεις ότι υποστηρίζει εξτρεμιστές και υπερασπίζεται τις διπλωματικές του σχέσεις με το σιϊτικό Ιράν- περιφερειακό αντίπαλο της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ