Υποχώρησε ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου μετά την κόντρα στη Βουλή με ΝΔ-ΛΑΟΣ - iefimerida.gr

Υποχώρησε ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου μετά την κόντρα στη Βουλή με ΝΔ-ΛΑΟΣ

Υποχώρησε ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου μετά την κόντρα στη Βουλή με ΝΔ-ΛΑΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όπισθεν ολοταχώς έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου μετά την κόντρα που ξέσπασε στην Βουλή για την ψήφιση άρθρου σχετικού με την αποσυμφόρηση στις φυλακές.ΝΔ και ΛΑΟΣ αποχώρησαν από το Κοινοβούλιο διαμαρτυρόμενοι για το άρθρο 1 του νομοσχεδίου που προβλέπει μεταξύ των άλλων και αποφυλακίσεις καταδικασμένων για κακουργήματα σε κάθειρξη έως 10 ετών, υπό προϋποθέσεις.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μάλιστα εμφανίστηκε ιδιαίτερα δυσαρεστημένος και κάλεσε έκτακτη σύσκεψη των στελεχών του το πρωϊ της Τετάρτης ενώ σύμφωνα με στενούς τους συνεργάτες απείλησε ακόμη και με αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Tελικά ο υπουργός Δικαιοσύνης απέσυρε το επίμαχο άρθρο και προχώρήσε σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Έτσι:
απολύονται με όρους
Α) κατάδικοι με ποινές φυλάκισης έως 3 χρόνια υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εκτίσει το 1/3 ποινής
Β) από 3-5 χρόνια συμπεριλαμβανομένου και της κάθειρξης αφού εκτίσουν 1/5 ποινής.
Γ) αποσύρεται διάταξη για κάθειρξη άνω των 5-10 ετών.
Η χρονική διάρκεια ισχύος επεκτείνεται από 5-10 μήνες.

Η κόντρα ξέσπασε με αφορμή και το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει με τον συνωστισμό στις φυλακές.Για πρώτη φορά στην ιστοράι του Ελληνικού κράτους τρία σωφρονιστικά ιδρύματα-του Κορυδαλλού,της Χαλκίδας και της Τρίπολης «δήλωσαν» αδυναμία για να «υποδεχθούν» άλλους κρατούμενους.

«Δεν θα βάλω εγώ σε κίνδυνο τη συνοχή της κυβέρνησης, αλλά δεν θα γίνω και ο ηθικός αυτουργός για να λένε για κάποιον που υποτροπίασε, πως ‘ο Παπαϊωάννου τον έβγαλε και ξαναέκανε το έγκλημα’» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης. «Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου το προσδιόρισαν οι αριθμοί. Είπανε οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, πως είναι θέμα αρχής γι' αυτούς. Και για μένα είναι θέμα αρχής να μην βγει κανείς! Όταν όμως μια Πολιτεία δεν έχει δυνατότητα να κτίσει νέες φυλακές, θα πρέπει να έχει όσους φυλακισμένους αντέχει το σύστημα. Στην περίπτωση αυτή, χρειάζεται μια πάγια ρύθμιση ώστε για να μπει κάποιος στη φυλακή, να αποφυλακίζεται εκείνος που είναι πιο κοντά στην αποφυλάκιση. Δεν φαντάστηκα ποτέ πως αυτό θα δημιουργούσε πολιτικό ζήτημα στην κυβέρνηση. Αυτό ήταν έξω απ' τις σκέψεις μου» είπε ο υπουργός.

Σε συνεχή σχολιασμό της στάσης της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ο κος Παπαϊωάννου δήλωσε πως ήθελε να φέρει το νομοσχέδιο πριν τις γιορτές, αλλά αντέδρασαν τα υπόλοιπα κόμματα. Κατόπιν προτροπής του Πρωθυπουργού, επεδίωξε συνάντηση με τους κ.κ. Τζαβάρα και Πλεύρη, οι οποίοι δεν έθεσαν ζήτημα αφαίρεσης του επίμαχου άρθρου, αλλά ζήτησαν εξαιρέσεις για συγκεκριμένα αδικήματα, τις οποίες έκανε ο ίδιος δεκτές. «Με διαβεβαίωναν πως εκείνος που είχε ένσταση ήταν ο κος Δένδιας και είπα πως ‘άλλα μου είπε χθες ο κος Τζαβάρας’. Φαίνεται πως ο κος Σαμαράς έχει προνομιακό συνομιλητή τον κο Δένδια. Παρουσία του κου Αβραμόπουλου και Βορίδη, στο υπουργικό συμβούλιο μου είπαν ‘δεν έχεις άλλη επιλογή’…»

Ο κ. Παπαϊωάννου, τέλος, στηλίτευσε την στάση όλων των προηγούμενων υπουργών Δικαιοσύνης που διαμαρτυρήθηκαν για τις ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανόμενου έτσι και του Χάρη Καστανίδη. «Εγώ θα επανέλθω - και θα επανέλθω και στο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά με πρόσθετα μέτρα. Τον απασχολούν και τον Πρωθυπουργό εκείνοι οι 7000 φτωχοί σε σύνολο 12700 φυλακισμένων…».

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, διαπίστωσε πως «ο υπουργός δεν υπερασπίστηκε τελικά την διάταξή του».

Διεκτραγωδώντας με τη σειρά του την κατάσταση στις φυλακές και τα κρατητήρια, («οκτώ άτομα σε ένα κελί», «διαβίωση ακόμα και στις τουαλέτες») ο κος Δρίτσας παρατήρησε πως «τέτοιες φυλακές αναπαράγουν την εγκληματικότητα».

«Πολύ φοβάμαι πως των ευνοϊκών ρυθμίσεων ελάχιστοι θα μπορούν να κάνουν χρήση. Κρατάμε τα προσχήματα, αναπαράγεται η συναίνεση των 3 κομμάτων, ξεφεύγουμε απ' τη σκόπελο μιας πολιτικής κρίσης και παροξύνουμε την κοινωνική κρίση. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα» εκτίμησε ο κος Δρίτσας.

Σημειώνεται πως σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ανέφερε ότι διέκρινε στη στάση του Μ. Παπαϊωάννου «προβοκάτσια κατά του Λουκά Παπαδήμου και πολιτικό παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου» και ανακοίνωσε πως αύριο το πρωί, θα συσκεφθεί με τους υπουργούς του ΛΑΟΣ που μετέχουν στην κυβέρνηση για την παραμονή τους σε αυτή - συνεκτιμούμενης της τελικής στάσης του υπουργού Δικαιοσύνης.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ