Αυστρία: Προβάδισμα για τον συντηρητικό 30χρονο Σεμπάστιαν Κουρτς δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Πρώτος είναι σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις ο νυν υπουργός Εξωτερικών και νέος ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Μπορεί οι εκλογές στην Αυστρία να απέχουν περίπου 4 μήνες (διεξάγονται στις 15 Οκτωβρίου) ωστόσο δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν τον νέο αρχηγό του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος να έχει σαφές προβάδισμα.

Στην πρώτη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Der Standard, το Λαϊκό Κόμμα προηγείται με ποσοστό 33% και διαφορά επτά μονάδων από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (26%), που ηγείται του έως τώρα κυβερνητικού συνασπισμού τους. Την ίδια ώρα, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο εμφανιζόταν εδώ και πάνω από ένα χρόνο σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία, με ποσοστά που υπερέβαιναν το 30%, περιορίζεται πλέον σε ένα 24%.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, ακολουθούν οι Πράσινοι με ποσοστό 9% ενώ μόλις 4% συγκεντρώνει το νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ («Νέα Αυστρία»), το οποίο σε παλαιότερες δημοσκοπήσεις και πριν από την ανάδειξη του Σεμπάστιαν Κουρτς στην ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος εμφανιζόταν με διψήφιο ποσοστό στις επόμενες εκλογές.

Στη δεύτερη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για το εβδομαδιαίο πολιτικοοικονομικό περιοδικό Profil, το Λαϊκό Κόμμα εμφανίζεται να συγκεντρώνει 32%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα 28%, το Κόμμα των Ελευθέρων 25%, οι Πράσινοι 8% και το ΝΕΟΣ 5%.

Στην ίδια δημοσκόπηση του Profil, στο ερώτημα της υποθετικής απευθείας εκλογής του καγκελάριου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς συγκεντρώνει το 35% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων και ο νυν Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν το 32%.

Ακολουθούν, με ποσοστό 13%, ο αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε (2%), η επικεφαλής των υποψηφίων των Πράσινων Ουλρίκε Λούνατσεκ και ο αρχηγός του ΝΕΟΣ Γκέραλντ Στρολτς με ποσοστό επίσης 2%.

Στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές, το Σεπτέμβριο του 2013, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε συγκεντρώσει 26,8% και 52 έδρες στο σύνολο των 183 της αυστριακής Βουλής, το Λαϊκό Κόμμα 24% και 47 έδρες, το Κόμμα των Ελευθέρων 20,5% και 40 έδρες, οι Πράσινοι 12,4% και 24 έδρες και το ΝΕΟΣ 5% και 9 έδρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αυστρία κουρτς Εκλογές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ