Γαλλία: Οι τζιχαντιστές διεισδύουν και στις αθλητικές ομάδες -Τα πρώτα μέτρα - iefimerida.gr

Γαλλία: Οι τζιχαντιστές διεισδύουν και στις αθλητικές ομάδες -Τα πρώτα μέτρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προσηλυτισμός, άρνηση μεικτών ομάδων, μπούρκα, προσευχές... Ακόμη και ο αθλητισμός στη Γαλλία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της ισλαμικής ριζοσπαστικοποίησης.

Την ώρα που η Γαλλία ετοιμάζει τον φάκελο για την υποψηφιότητά της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, δεν μπορεί πλέον να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Εδώ και χρόνια βαραίνουν οι υποψίες ότι όλο και περισσότερο ο ισλαμισμός εισχωρεί στον ερασιτεχνικό αθλητισμό σε όλες τις ομάδες, αναζητώντας νέους για να προσηλυτίσει. Εκεί γίνονται όλο και περισσότερο προσευχές μέσα στα αποδυτήρια, ενώ πολλοί μουσουλμάνοι αρνούνται να συμμετέχουν σε μεικτές ομάδες, παρασυρμένοι από άτομα που είναι μέλη σαλαφιστικών κινημάτων.

Γαλλία: Οι τζιχαντιστές διεισδύουν και στις αθλητικές ομάδες -Τα πρώτα μέτρα  | iefimerida.gr 0


Ως πρώτο μέτρο -αν και προφανώς ανεπαρκές- η περιφέρεια των Παρισίων αποφάσισε να δημιουργήσει μια «επιμόρφωση» ώστε να προλάβει την ριζοσπαστικοποίηση στον αθλητισμό και να εντοπίζει τους νέους που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Σύμφωνα με το νέο μέτρο, 78 επικεφαλής αθλητικών ομίλων θα επιμορφωθούν ώστε να μάθουν «τις αξίες της Δημοκρατίας» και να μάθουν να εντοπίζουν τους νέους που έχουν στοχοποιηθεί από ισλαμιστές.
Η περιφερειάρχης Παρισιού και περιχώρων Βαλερί Πεκρές ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι «καμία κρατική βοήθεια δεν πρόκειται να δοθεί «σε αθλητικές ενώσεις που οι δράσεις τους έχουν στόχο να μεταφέρουν στο έδαφός μας διαμάχες και εντάσεις μεταξύ εθνοτήτων».
Η περιφέρεια Παρισιού και περιχώρων είναι η πρώτη που προχωρά στη λήψη μέτρων για την ριζοσπαστικοποίηση στον αθλητισμό. Σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «απόλυτο σεβασμό των δημοκρατικών αξιών», για «σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές, μεταξύ των οποίων η ισότητα ανδρών-γυναικών». «Θέλουμε μια περιφέρεια παραδειγματική και ενωμένη», δήλωσε η Πεκρές.

Γαλλία: Οι τζιχαντιστές διεισδύουν και στις αθλητικές ομάδες -Τα πρώτα μέτρα  | iefimerida.gr 1


Αλλά πώς να εντοπίσει κάποιος τα σημάδια της θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης στον αθλητισμό; Το ερώτημα τίθεται εδώ και χρόνια στη Γαλλία και, δυστυχώς, αφορά όλο και περισσότερους τομείς της δημόσιας ζωής: ακόμη και τον χώρο του αθλητισμού. Οι αναφορές της αστυνομίας έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και πολλές αθλητικές ομάδες έχουν επιβάλλει κανόνες εκκοσμίκευσης που απαγορεύουν τις διαφοροποιήσεις ανδρών και γυναικών.
Το πρόβλημα είναι ότι όλες οι αθλητικές δραστηριότητες απειλούνται από το νέο αυτό φαινόμενο. Δεκάδες περιπτώσεις ριζοσπαστικοποιημένων ατόμων έφτασαν ήδη στις μυστικές υπηρεσίες, από το 2015.
Σχεδόν όλα τα σπορ απειλούνται, αλλά κυρίως το ποδόσφαιρο σε κλειστές αίθουσες, οι πολεμικές τέχνες και τα γυμναστήρια. Πολλά ριζοσπαστικοποιημένα άτομα προσπαθούν να πλησιάσουν νέους μιλώντας τους για το τζιχάντ και προσκαλώντας τους να διαβάσουν εξτρεμιστικά σάιτ τζιχαντιστών.
«Είδαμε προσπάθειες προσηλυτισμού από γυμναστές και είδαμε ανθρώπους να λυγίζουν. Είναι πολύ συγκλονιστικό, γιατί είναι άτομα με τα οποία μεγαλώσαμε μαζί και τελικά παίρνουν άλλο δρόμο από εμάς. Βρεθήκαμε συχνά αντιμέτωποι με τέτοια φαινόμενα και δεν ξέραμε τι να κάνουμε», δήλωσε, ανώνυμα, ένας νεαρός στην Le Parisien.

Γαλλία: Οι τζιχαντιστές διεισδύουν και στις αθλητικές ομάδες -Τα πρώτα μέτρα  | iefimerida.gr 2


Σε αυτό το πλαίσιο οργανώνεται και η δράση της περιφέρειας Παρισιού και περιχώρων. «Θα δουλέψουμε με μια λίστα ενδείξεων. Ανάμεσα σε αυτές τις ενδείξεις είναι η αλλαγή της γλώσσας που οφείλεται σε προσηλυτισμό. Επίσης, η ρήξη με την παρέα των φίλων είναι σημάδι» δηλώνει ο Médéric Chapitaux, ένας από τους κοινωνιολόγους που εργάζεται σε αυτή τη δράση.
Αλλά ο ίδιος προειδοποιεί: «Αλλά δεν πρέπει και να υπερβάλλουμε με τα σημάδια ριζοσπαστικοποίησης. Επειδή κάποιος ζητάει λίγο χρόνο για να προσευχηθεί δεν σημαίνει ότι εμπίπτει στην κατηγορία του φανατικού ισλαμισμού. Κι αυτό είναι δύσκολο στη δράση που αναλαμβάνουμε, να μην στιγματίζουμε άτομα».
Ηδη από το 2016, το think tank «Sport et citoyenneté» της Γαλλίας προειδοποιούσε ότι η ριζοσπαστικοποίηση στις αίθουσες αθλητισμού πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν.
«Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι φυτώριο ριζοσπαστικοποίησης», δηλώνει το μέλος του think tank Lucas Buthion. Προσευχή στο χόρτο στο ημίχρονο σε μια ομάδα ποδοσφαίρου της πόλης Περπινιάν, γυμναστές και προπονητές οι οποίοι έχουν φάκελο στην αστυνομία ότι είναι μουσουλμάνοι σαλαφιστές οι οποίοι προσεύχονται «ανοίγοντας το χαλί της προσευχής μέσα στα γυμναστήρια»...Είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα για το μέγεθος του προβλήματος.

Εδώ η προσευχή στο γήπεδο της πόλης Περπινιάν:

Γαλλία: Οι τζιχαντιστές διεισδύουν και στις αθλητικές ομάδες -Τα πρώτα μέτρα  | iefimerida.gr 3


Αυτό που ανησυχεί τις γαλλικές αρχές είναι ότι ο αθλητισμός είναι συχνή πρακτική σε νέους και εφήβους, οι οποίοι αποτελούν τους βασικούς στόχους των τρομοκρατών. Το γεγονός, μάλιστα, ότι πολλοί από αυτούς τους νέους κατοικούν στα λεγόμενα «ευαίσθητα» προάστια είναι πολύ δύσκολο για τις γαλλικές αρχές να τους διαπαιδαγωγήσουν στον σεβασμό του άλλου, στην αλληλεγγύη και στην πειθαρχία.
Η ριζοσπαστικοποίηση στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στο νοσοκομείο, στις φυλακές ή στον χώρο εργασίας είναι θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τις γαλλικές αρχές. Τώρα έρχεται να προστεθεί και ο κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης στον αθλητισμό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γαλλία ισλαμιστές αθλητικές ομάδες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ