«Βόμβες»... έτοιμες να σκάσουν στη Βρετανία οι τζιχαντιστές που δεν μπορούν να πάνε στη Συρία - iefimerida.gr

«Βόμβες»... έτοιμες να σκάσουν στη Βρετανία οι τζιχαντιστές που δεν μπορούν να πάνε στη Συρία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η τρομοκρατική απειλή έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία λόγω της παρουσίας απογοητευμένων εξτρεμιστών που αδυνατούν να πάνε στη Συρία και καλούνται από τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ) και η Αλ Κάιντα, να διαπράξουν ωμότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κι η επιστροφή ορισμένων βρετανών τζιχαντιστών από τη Συρία, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του ο Guardian, κάνει ακόμη πιο περίπλοκη τη δουλειά των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι βρετανικές αρχές προσπαθούν να ανακαλύψουν το κίνητρο του μακελάρη του Μάντσεστερ, Σαλμάν Αμπέντι και κατά πόσον έδρασε μόνος του ή αποτελούσε μέλος ευρύτερου δικτύου. Μολονότι το ΙΚ διεκδίκησε την ευθύνη για το χτύπημα, μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να αποδεικνύουν άμεση ανάμειξή του.

Οι επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών MI5 και MI6, Άντριου Πάρκερ και Άλεξ Γιάνγκερ, είχαν προειδοποιήσει από πέρυσι ότι οι αρχές δεν μπορούν να αποτρέψουν όλες τις επιθέσεις κι ότι υπάρχουν πυρήνες μέσα στο ΙΚ που εξυφαίνουν σχέδια επιθέσεων στο εξωτερικό.

«Βόμβες»... έτοιμες να σκάσουν στη Βρετανία οι τζιχαντιστές που δεν μπορούν να πάνε στη Συρία  | iefimerida.gr 0

Καθώς σφίγγει ο στρατιωτικός κλοιός γύρω του και περιορίζονται καθημερινά τα εδάφη του το ΙΚ πυκνώνει το τελευταίο διάστημα τα μηνύματα προς τους οπαδούς του στις χώρες που μετέχουν στο διεθνή συνασπισμό εναντίον του να εξαπολύσουν επιθέσεις, ενώ νωρίτερα εντός του μήνα ο γιος του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Χάμζα, κάλεσε τους «μοναχικούς λύκους» στη Δύση να «πάρουν εκδίκηση για τα παιδιά της Συρίας, τις χήρες της Παλαιστίνης, τις γυναίκες του Ιράκ και τα ορφανά του Αφγανιστάν».

«Η Αλ Κάιντα συνιστούσε πάντα απειλή και το ΙΚ επιμένει να καλεί σε επιθέσεις. Πιστεύω ότι αυτό αντανακλάται στις πρόσφατες συλλήψεις στη Βρετανία. Φαίνεται ότι ο σχεδιασμός τρομοκρατικών επιθέσεων έχει ενταθεί παρά η συνήθης χρηματοδότηση και προπαγάνδα», διαπιστώνει ο Ραφαέλο Παντούτσι, αναλυτής σε θέματα τρομοκρατίας σε δεξαμενή σκέψης, που εδρεύει στο Λονδίνο.

Την τελευταία διετία οι βρετανικές αρχές απέτρεψαν πάνω από 15 σοβαρές τρομοκρατικές απειλές, ενώ σχεδόν κάθε εβδομάδα συλλαμβάνονται ύποπτοι για μικρότερα αδικήματα, όπως η υποστήριξη τρομοκρατικής δράσης ή επειδή «κατεβάζουν» από δικτυακούς τόπους τζιχαντιστών υλικό που σχετίζεται με την τρομοκρατία.

«Βόμβες»... έτοιμες να σκάσουν στη Βρετανία οι τζιχαντιστές που δεν μπορούν να πάνε στη Συρία  | iefimerida.gr 1

Περίπου οι μισοί απ’ τους 850 -και πλέον- βρετανούς τζιχαντιστές που πήγαν να πολεμήσουν για το ΙΚ στο Ιράκ και τη Συρία έχουν επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ο κατάλογος των ατόμων που παρακολουθεί η MI5 έχει φθάσει τις 3.000. Οι αρχές αξιολογούν όσους επιστρέφουν και τους κατατάσσουν σε κατηγορίες υψηλού ή χαμηλού κινδύνου.

Αλλά οι μυστικές υπηρεσίες εμφανίζονται καταπονημένες καθώς είναι αντιμέτωπες μ’ ένα τιτάνιο έργο, παρά την αύξηση των κονδυλίων τους. Για την παρακολούθηση ενός και μόνου υπόπτου 24 ώρες το 24ωρο απαιτείται ικανός αριθμός ατόμων, λένε.

Η αύξηση του συναγερμού στο υψηλότερο επίπεδο αντανακλά τους φόβους τους ότι επίκειται νέα επίθεση, αλλά μπορεί να είναι ένα προληπτικό, προσωρινό μέτρο μέχρις ότου εξακριβωθεί κατά πόσον ο μακελάρης του Μάντσεστερ έδρασε μόνος του ή είχε συνεργούς.

«Βόμβες»... έτοιμες να σκάσουν στη Βρετανία οι τζιχαντιστές που δεν μπορούν να πάνε στη Συρία  | iefimerida.gr 2

Ο μακελάρης του Μάντσεστερ, Σαλμάν Αμπέντι

Ο Σαλμάν Αμπέντι ήταν στο ραντάρ της MI5 αλλά δεν θεωρείται άτομο υψηλού κινδύνου. Είχε περιπέσει στην αντίληψή τους σε σχέση με άλλες έρευνες, αλλά θεωρείτο «περιφερειακή φιγούρα», όπως και ο Χαλίντ Μασούντ, ο δράστης της επίθεσης στο Ουέστμινστερ.

Κι ενώ η πίεση προς τις μυστικές υπηρεσίες εντείνεται μετά την αποτυχία τους να αποτρέψουν το λουτρό αίματος στο Μάντσεστερ, εκείνες με τη σειρά τους προειδοποιούν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν με φυσική παρουσία πάνω από έναν μικρό σχετικά αριθμό υπόπτων -κάπου 500. Κι όλα αυτά ενώ ο κίνδυνος αυξάνει μέρα με τη μέρα....

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ