«Υπογράψτε τα μέτρα και μετά θα πάρετε λεφτά» - iefimerida.gr

«Υπογράψτε τα μέτρα και μετά θα πάρετε λεφτά»

«Υπογράψτε τα μέτρα και μετά θα πάρετε λεφτά»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χαμηλότερο επιτόκιο στα νέα ομόλογα, νέα μέτρα για το κλείσιμο της μαύρης τρύπας 22 δισ. ευρώ που αναμένεται να δημιουργηθεί μέχρι το 2020 λόγω της ύφεσης αλλά και νέες έγγραφες δεσμεύσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς ζήτησε χτες το Eurogroup.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν χτες το πράσινο φως στην Ελλάδα για να προχωρήσει σε νέες διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI ώστε το επιτόκιο των νέων «κουρεμένων» ομολόγων να είναι χαμηλότερο από το 4% όπου φαινόταν αρχικά να καταλήγουν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IFF) που αντιπροσωπεύει τις τράπεζες. Αιτία είναι η παρέμβαση του ΔΝΤ -μέσω της νέας μελέτης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους- που θεωρεί ότι ένα επιτόκιο στο 4% θα οδηγήσει σε μη βιώσιμο χρέος.

Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η ύφεση στη χώρα θα οδηγήσει σε χρέος 130% του ΑΕΠ το 2020 αντί του 120% όπως προέβλεπε η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια μαύρη τρύπα 10% ή 22 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, το Eurogroup δεν έκανε δεκτό το επιτόκιο αυτό και ζήτησε να είναι πιο κοντά στο 3,5% ώστε η αναδιάρθρωση του χρέους να φτάσει τελικά στο 70%. Παράλληλα, το Eurogroup έθεσε ως στόχο να κατατεθεί η επίσημη προσφορά της κυβέρνησης για το PSI προς τους ιδιώτες πιστωτές μας μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις λύσεις που συζητούνται εξετάζεται και το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με επαναγορά τους στην αρχική τιμή κτήσης. Με τιν τρόπο αυτό μπορεί να εξοικονομηθούν περίπου 15 δισ. ευρω

Δεσμεύσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς

Όπως είχε αποκαλύψει το iefimerida.gr από την Κυριακή, το PSI και η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης πηγαίνουν χέρι-χέρι με νέα, σκληρότερα μέτρα που ζητά η Τρόικα να συμπεριληφθούν στο Νέο Μνημόνιο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ξεκαθάρισαν χτες ότι θα ζητήσουν από τους πολιτικούς αρχηγούς των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου να δεσμευτούν ότι θα εφαρμόσουν τα νέα μέτρα. Αυτές οι γραπτές δεσμεύσεις, είπαν στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, είναι αναγκαία προϋπόθεση τόσο για να προχωρήσει το PSI όσο και για να εκταμιευθεί η πρώτη δόση από τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ. Μάλιστα, οι εταίροι μας έδωσαν και μια άτυπη «προθεσμία» στην κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί το Νέο Μνημόνιο, μέχρι τις 30 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ