Εκβιασμός: Νέες υπογραφές από τους αρχηγούς ζητά η Τρόικα - iefimerida.gr

Εκβιασμός: Νέες υπογραφές από τους αρχηγούς ζητά η Τρόικα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εξι συγκεκριμένες εντολές -προαπαιτούμενα έδωσε η Τρόικα προς την Ελλάδα για να επιτρέψει την τελική συμφωνία για το κούρεμα του ελληνικού χρέους και τη νέα δανειακή σύμβαση. Οι απαιτήσεις μεταφέρθηκαν στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχαν την Παρασκευή.

Νωρίτερα, ο κ. Παπαδήμος είχε προειδοποιήσει τους πολιτικούς αρχηγούς κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου ότι οι δανειστές μας απαιτούν πριν την όποια τελική συμφωνία και νέες έγγραφες δεσμεύσεις από αυτούς, ενόψει και των εθνικών μας εκλογών.

Η Τρόικα ζητάει από την Ελλάδα να δεσμευτεί για:

  • Λουκέτο σε 100 φορείς με 10.000 απολύσεις
  • Ψαλίδισμα 13ου και 14ου μισθού
  • Κατάργηση ωριμάνσεων
  • Μείωση επικουρικών συντάξεων
  • Μείωση μισθολογικού κόστους ΔΕΚΟ και τραπεζών
  • Απελευθέρωση επαγγελμάτων χωρίς εκπτώσεις

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να ψηφιστούν πριν από τη διάλυση της παρούσας Βουλής και να αρχίσουν να υλοποιούνται αμέσως. Οι δε απαντήσεις της Ελλάδα αναμένονται μέσα στην εβδομάδα.

Ο επικεφαλής της Τρόικα Πολ Τόμσεν επισήμανε ότι η ύφεση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση θέτουν υπό εμφισβήτηση την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους ακόμη και μετά από το γενναίο, όπως όλα δείχνουν, PSI, που συζητείται με τους ιδιώτες επενδυτές. Και αυτό ενδεχομένως θα δημιουργήσει ένα επιπλέον έλλειμμα αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί δραστικά.

Από ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος φέρεται να θέτει ως κόκκινη γραμμή την περαιτέρω μείωση των μισθών και την ολοκληρωτική κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.

Πάντως η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι σκληρή καθώς η Τρόικα είναι σαφής:

Ζητούν:

1. Καταργήσεις και συγχωνεύσεις 100 κρατικών φορέων. Κι αυτό γιατί μέσα από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις 100 τουλάχιστον δημόσιων φορέων θα περάσει το θέμα των απολύσεων από τον δημόσιο τομέα περίπου 8.000 - 10.000 υπαλλήλων. Δεδομένης της αποτυχίας της εργασιακής εφεδρείας, η Τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι το «κλείσιμο» των φορέων του Δημοσίου θα πρέπει να είναι «μαζικό» από εδώ και στο εξής.

2. Κατάργηση ωριμάνσεων. Η Τρόικα έχει ζητήσει περιορισμό του μισθολογικού κόστους και στο πλαίσιο αυτό τίθεται η συγκεκριμένη απαίτηση. Στην παρούσα φάση, η τρόικα φαίνεται πως δεν κάνει πίσω στο ζήτημα του παγώματος των αυξήσεων και της κατάργησης των ωριμάνσεων.

3. Το θέμα της περικοπής ή της παροχής εν είδει «μπόνους» του 13ου και 14ου μισθού υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων. Παράλληλα, υπάρχει και το ζήτημα της μείωσης του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα αυτά μπορεί να μη βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή, αλλά είναι δεδομένο ότι έχουν «ανοίξει». Επίσης, η τρόικα επιμένει στην ευκολότερη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων για επιχειρήσεις που είναι ζημιογόνες και έχουν υπαλλήλους που υπάγονται σε κλαδικές συμβάσεις.

4. Μείωση μισθολογικού κόστους στις εισηγμένες και υπό αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ, αλλά και στις τράπεζες. Η άρση της μονιμότητας σε αυτές τις επιχειρήσεις φαίνεται να είναι το μείζον θέμα. Το πώς ακριβώς θα γίνει είναι υπό συζήτηση, αλλά ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος είναι αυτός της αλλαγής των κανονισμών των επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση ήδη έχει νομοθετήσει για τις εν λόγω ΔΕΚΟ τη μείωση του μισθολογικού κόστους, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει σαφή εντολή να ακολουθηθεί ο κανόνας της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις, όπως ισχύει και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Επιπλέον, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επανεξετάζονται και οι πρόσθετες παροχές των εργαζομένων στις παραπάνω επιχειρήσεις.

Στόχος είναι να εξυγιανθούν οικονομικά οι ΔΕΚΟ και οι κρατικές τράπεζες, ώστε να προχωρήσει ταχύτερα και με καλύτερους όρους η αποκρατικοποίησή τους.

5. Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Η τρόικα θεωρεί πως το ζήτημα αυτό θα πρέπει με οποιονδήποτε τρόπο να διευθετηθεί από την παρούσα Βουλή. Η μείωση των επικουρικών αναμένεται να ξεκινάει από το 15% και μπορεί να φθάσει έως και το 40%.

6. Πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Πρόκειται για πάγιο αίτημα της τρόικας, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Ενδεικτικό είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών προώθησε στο πολυνομοσχέδιο ρύθμιση με την οποία ανοίγει πλήρως και πάλι 136 κλειστά επαγγέλματα.

Σε κάθε περίπτωση, η λήψη νέων μέτρων είναι εκ των ων ουκ άνευ, καθώς οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η περυσινή «τρύπα» που θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα φέτος ανέρχεται στο 1-2 δισ. ευρώ. Η Τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι οι νέες παρεμβάσεις θα προέρχονται από το σκέλος των δαπανών και όχι των εσόδων.

Οι καταργήσεις φορέων του Δημοσίου είναι ένας τομέας στον οποίο αναμένεται να στηριχθεί η κυβέρνηση. Μία άλλη λύση είναι να ενταχθούν από φέτος τα ειδικά μισθολόγια (γιατροί, δικαστικοί, ένστολοι κ.λπ.) στο ενιαίο μισθολόγιο. Η φαρμακευτική και νοσοκομειακή δαπάνη είναι ένας τομέας στον οποίο η τρόικα θεωρεί ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια περικοπών, ενώ το ίδιο πιστεύει και για τις κοινωνικές - προνοιακές δαπάνες που ανέρχονται σε περίπου 14 δισ. ευρώ ετησίως.

Πηγή: Το Βήμα, Η Καθημερινή

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ