Στα άκρα Γαλλία-Τουρκία μετά την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας - iefimerida.gr

Στα άκρα Γαλλία-Τουρκία μετά την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας

Άγκυρα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα άκρα φτάνουν οι σχέσεις Παρισίων- Άγκυρας μετά την υιοθέτηση, χθες, από τη γαλλική Γερουσία του νομοσχεδίου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Η Τουρκία διαμηνύει προς θα προχωρήσει σε αντίποινα παρά τις προσπάθειες των Γάλλων να κατευνάσουν την τουρκική οργή.

Με ψήφους 127 υπέρ και 86 κατά, το νομοσχέδιο είναι πλέον νόμος του γαλλικού κράτος και το μόνο που χρειάζεται είναι η υπογραφή του Νικολά Σαρκοζί για να αποκτήσει τυπική ισχύ.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την τουρκική οργή, ο Γάλλος Πρόεδρος απέστειλε επιστολή στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας πως το νομοσχέδιο δεν ξεχωρίζει καμία χώρα και πως η Άγκυρα δεν πρέπει να αντιδρά υπερβολικά. Ακόμα η επιστολή ανέφερε πως το Παρίσι γνωρίζει «τα βάσανα που υπέμεινε ο τουρκικός λαός» κατά τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας!

Από την πλευρά του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως η Γαλλία θεωρεί την Τουρκία «πολύ σημαντικό σύμμαχο», για να λάβει την απάντηση Τούρκου διπλωμάτη ο οποίος τόνισε πως «δεν μπορεί να λέτε ότι η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος όταν ψηφίζετε νόμους όπως αυτόν».

Αντίποινα προαναγγέλει η Άγκυρα

Μιλώντας χθες στο Στρασβούργο, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς προανήγγειλε «νέα και μόνιμα μέτρα» εις βάρος του Παρισιού, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τόσο ο Αρίντς όσο και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγόρησαν το Παρίσι για νοοτροπία «Ιεράς Εξέτασης».

Η Αγκυρα έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τον Σαρκοζί για εκλογικό καιροσκοπισμό ενόψει των γαλλικών προεδρικών εκλογών, όπου οι ψήφοι των 600.000 Γάλλων αρμενικής καταγωγής μπορεί να παίξουν κρίσιμο ρόλο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ