Σεισμός στη Γαλλία: Φιγιόν, Δεξιοί, κομμουνιστικό κόμμα και σοσιαλιστές καλούν τους Γάλλους να ψηφίσουν Μακρόν στον δεύτερο γύρο | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Σεισμός στη Γαλλία: Φιγιόν, Δεξιοί, κομμουνιστικό κόμμα και σοσιαλιστές καλούν τους Γάλλους να ψηφίσουν Μακρόν στον δεύτερο γύρο

Φωτογραφία: AP Photo
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλες ανακατατάξεις στα παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας φέρνει η πρόκριση του Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο μεγάλος ηττημένος Φρανσουά Φιγιόν, η Δεξιά και το Σοσιαλιστικό Κόμμα καλούν τους Γάλλους να ψηφίσουν Μακρόν στον δεύτερο γύρο και να κλείσουν τον δρόμο στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Υποκλίνεται στον Μακρόν το Σοσιαλιστικό Κόμμα -Του τηλεφώνησε ο Ολάντ

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τηλεφώνησε στον Εμανουέλ Μακρόν για να τον συγχαρεί. Πηγές από το περιβάλλον του Ολάντ αναφέρουν ότι ο πρόεδρος «θα εκφραστεί πολύ καθαρά και γρήγορα» για την επιλογή του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Αλλά όχι την Κυριακή», εξηγεί το προεδρικό μέγαρο.

Την στήριξη του σοσιαλιστικού κόμματος της Γαλλίας στον Εμανουέλ Μακρόν στο β' γύρο, εξέφρασε ανοικτά ο ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος Μπενουά Αμόν που καταποντίστηκε στον α' γύρο των εκλογών.

Σε δηλώσεις του ο ηγέτης των σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν τόνισε ότι «δυστυχώς τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα θέλαμε». Διεμήνυσε δε πως στο β’ γύρο θα στηρίξει Μακρόν.

Οπως είπε «από αύριο έχουμε αναμέτρηση μεταξύ ενός «πολιτικού αντιπάλου» - εννοώντας τον Μακρόν – και «μιας «εχθρού της Γαλλίας» εννοώντας την Μαρίν Λεπέν.

Αλλά και το νούμερο δύο της ομάδας του Μπενουά Αμόν στην προεκλογική περίοδο, Aurélie Filippetti, κάλεσε τους Γάλλους να ψηφίσουν υπέρ του Εμμανουέλ Μακρόν.

«Φυσικά είμαι απογοητευμένη, γιατί ο Μπενουά Αμόν έκανε μια αξιοπρεπή εκστρατεία και παρά την ήττα του έδειξε μεγάλο ανθρωπισμό. Εφερε νέες ιδέες τις οποίες χρειαζόμαστε. Η Αριστερά δεν βρίσκεται στον δεύτερο γύρο, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν εκπροσωπεί την Αριστερά, ποτέ δεν το δήλωσε άλλωστε. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να στηρίξουμε την υποψηφιότητά του για να σταματήσουμε την απειλή της Μαρίν Λεπέν».

Ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος στήριξε τον Μακρόν από τον πρώτο γύρο καλεί να ψηφιστεί στον δεύτερο γύρο.

Σεισμός στη Γαλλία: Φιγιόν, Δεξιοί, κομμουνιστικό κόμμα και σοσιαλιστές καλούν τους Γάλλους να ψηφίσουν Μακρόν στον δεύτερο γύρο | iefimerida.gr 0

Και ο νυν σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Γαλλίας καλεί να στηριχθεί ο Μακρόν

Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ κάλεσε τους Γάλλους να ψηφίσουν Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ζήτησε μια «καθαρή θέση όλων των δημοκρατών» απέναντι στο «σκοτεινό σχέδιο» του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου», «15 χρόνια μετά το σοκ του Απριλίου 2002», όπως είπε, υπαινισσόμενος την νίκη του πατέρα της Λεπέν.

«Απόψε, η παορυσία μιας υποψήφιας της άκρας δεξιάς στον δεύτερο γύρο της προεδρικής εκλογής, 15 χρόνια μετά το σοκ του Απριλίου 2002, απαιτεί μια καθαρή και σαφή θέση όλων των δημοκρατών. Για τον λόγο αυτό, τους καλώ κατηγορηματικά να ψηφίσουν τον Εμμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο για να πολεμήσουμε το Εθνικό Μέτωπο και να κάνουμε το σκοτεινό σχέδιό του πισωγυρίσματος της Γαλλίας και διχασμού των Γάλλων να αποτύχει», δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός από το Hôtel de Matignon.

Υπέρ Μακρόν ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος

Με ένα Tweet, ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος Jean Christophe Cambadelis κάλεσε το κόμμα «να ενωθεί για να κάνει μέτωπο εναντίον του Εθνικού Μετώπου». «Χαιρετίζω την θαρραλέα προεκλογική εκστρατεία του Μπενουά Αμόν. Ο δεύτερος γύρος δεν κερδήθηκε. Το Σοσιαλιστικό κόμμα πρέπει να ενωθεί για να κάνει μέτωπο εναντίον του Εθνικού Μετώπου», έγραψε.

Σεισμός στη Γαλλία: Φιγιόν, Δεξιοί, κομμουνιστικό κόμμα και σοσιαλιστές καλούν τους Γάλλους να ψηφίσουν Μακρόν στον δεύτερο γύρο | iefimerida.gr 1

Υπέρ Μακρόν η Δεξιά

Ο μεγάλος χαμένος της προεδρικής εκλογής Φρανσουά Φιγιόν κάλεσε τους Γάλλους να κλείσουν τον δρόμο της Μαρίν Λεπέν στην προεδρία και να ψηφίσουν τον Εμμανουέλ Μακρόν.

«Είναι η προσωπική μου ήττα, αναλαμβάνω όλη την ευθύνη», δήλωσε ο ητττημένος Φιγιόν, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

«Παρά τις προσπάθειές μου, δεν μπόρεσα να σας πείσω», δήλωσε ο Φιγιόν.

«Τα εμπόδια στον δρόμο μου ήταν πολλά. Αναλαμβάνω την ευθύνη, αυτή η ήττα είναι δική μου, εγώ μόνος μου θα την αναλάβω. Απευθύνω ένα μήνυμα φιλίας σε όσους με στήριξαν» είπε ο Φιγιόν.

Ο γερουσιαστής François Baroin κάλεσε τους δεξιούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν Εμμανουέλ Μακρόν.

«Πρέπει να είμαστε αξιοπρεπείς και να σεβαστούμε την ψήφο των Γάλλων. Εζησα το 2002 την κατάρρευση της Αριστεράς, δεν πίστευα ότι θα ζούσα στην Δεξιά το ίδιο πράγμα, ότι η γκολική οικογένεια που ίδρυσε την 5η Δημοκρατία θα έσβηνε από τον δεύτερο γύρο. Είναι ένας σεισμός για εμάς, με βαριές συνέπειες.

Το σχέδιο της κυρίας Λεπέν σημαίνει χάος για τη χώρα. Προσωπικά θα ψηφίσω τον Μακρόν».

Αλλα κορυφαία στελέχη της Δεξιάς, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Jean-Pierre Raffarin και ο νυν περιφερειάρχης της Νίκαιας Christian Estrosi κάλεσαν να ψηφιστεί ο Μακρόν στον δεύτερο γύρο.

«Είναι μεγάλη η απογοήτευση για πολλούς Γάλλους. Η παρουσία της κ. Λεπέν στον δεύτερο γύρο είναι ένα πολύ άσχημο νέο και γι'αυτό, χωρίς δισταγμό, καλώ όλους όσοι είναι στην ίδια γραμμή να στοιχηθούν πίσω από τον Εμμανουέλ Μακρόν. Πρέπει στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές να έχουμε μια πλειοψηφία που θα ισορροπεί τις ακρότητες του Μακρόν. Οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι είναι δεμένοι με τις αξίες της Γαλλίας, πρέπει να στοιχηθούν πίσω από τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο Δεξιός Αλέν Ζιπέ καλεί να ψηφιστεί ο Εμμανουέλ Μακρόν

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, ο οποίος έχασε από τον Φρανσουά Φιγιόν στις εσωκομματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών, έκανε δήλωσε από το δημαρχείο του Μπορντώ (είναι δήμαρχος):
«Η χώρα μας χρειάζεται θαρραλέες μεταρρυθμίσεις για να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό κράτος, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να επαναφέρουμε την παιδεία και την κατάρτιση στην καρδιά της πολιτικής. Περιμένω από τον Εμμανουέλ Μακρόν να επαναφέρει την αξιοπιστία της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια σκηνή και να δώσει στη νεολαία της Γαλλίας την ελπίδα ενός καινούριου κόσμου».

Επίθεση στελεχών της Δεξιάς στον Φιγιόν

Το στέλεχος της Δεξιάς και βουλευτής Jean-François Copé, δήλωσε στο κανάλι France 2 ότι «πολλοί άνθρωποι του αγροτικού κόσμου, του επιστημονικού και του πολιτισμού δεν είδαν τον εαυτό τους στο μήνυμα του Φρανσουά Φιγιόν.

«Ηταν μια μάχη που υποτίθεται ότι δεν μπορούσε να χαθεί για την Δεξιά αλλά χάθηκε. Πρέπει να πάρουμε όλα τα διδάγματα από αυτό. Πρέπει να σκεφτούμε μια πλήρη αναδόμηση για το μέλλον. Ο Φρανσουά Φιγιόν είχε το fair-play να πει στις δηλώσεις του ότι είχε την κύρια ευθύνη αυτής της αποτυχίας για μια σειρά λόγων, οι οποίοι συνδέονται με τα σκάνδαλα, αλλά και με το γεγονός ότι μίλησε σε πολύ λίγους Γάλλους. Παρότι πονάει η ψυχή μου, θα ψηφίσω για τον Εμμανουέλ Μακρόν».

Ο βουλευτής της Δεξιάς Eric Woerth, υπεύθυνος της εκστρατείας Φιγιόν : «Δεν έχασε η Δεξιά και το κέντρο, ο Φιγιόν έχασε»

Σεισμός στη Γαλλία: Φιγιόν, Δεξιοί, κομμουνιστικό κόμμα και σοσιαλιστές καλούν τους Γάλλους να ψηφίσουν Μακρόν στον δεύτερο γύρο | iefimerida.gr 2

«Το είπε ο ίδιος ο Φιγιόν, με κουράγιο και καθαρότητα, είναι τα σκάνδαλα που καταρράκωσαν αυτή την εκστρατεία. Αυτές τις εκλογές έπρεπε να τις κερδίσουμε, προφανώς. Είναι καταστροφή για την πολιτική οικογένεια που εκπροσωπώ, αλλά οι ιδέες μας είναι ζωντανές», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Φιγιόν δεν έχει πλέον καμία θέση στην οικογένεια των Ρεπουμπλικανών.

Υπέρ Μακρόν και το κομμουνιστικό κόμμα Γαλλίας

Ο Pierre Laurent, ο γραμματέας του Κομμουνιστικού κόμματος Γαλλίας κάλεσε τους Γάλλους να ψηφίσουν εναντίον της Μαρίν Λεπέν:

«Καλώ να καταψηφιστεί η Μαρίν Λεπέν. Δύο σημειώσεις: η εκπληκτική άνοδος του Ζαν Λυκ Μελανσόν, η οποία είναι μεγαλύτερη από το 2012, σημαίνει ότι υπάρχει μια αριστερά που αναγεννάται σε αυτές τις εκλογές. Υπάρχει ένας δεύτερος γύρος στον οποίο δεν αναγνωρίζω τον εαυτό μου, όπως και εκατομμύρια άνθρωποι. Θα νικήσουμε την Μαρίν Λεπέν, σας καλώ να την νικήσουμε, μόνο ένα ψηφοδέλτιο υπάρχει για να το κάνουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι στηρίζουμε το πρόγραμμα του Εμμανουέλ Μακρόν, τον οποίο επίσης θα κληθούμε να πολεμήσουμε».

Ποιόν θα ψηφίσουν οι υποψήφιοι που έχασαν

Για τον Μακρόν: Ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Μπενουά Αμόν

Δεν δίνουν γραμμή: Philippe Poutou, François Asselineau

Θα ψηφίσει λευκό : Nathalie Arthaud (Ακρα Αριστερά)

Δεν ξέρουν ακόμη : Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος θέλει πρώτα να συμβουλευθεί τα μέλη του κινήματός του και ο Nicolas Dupont-Aignan, ο οποίος θέλει να συμβουλευθεί τα όργανα του κόμματός του

Αγνωστη τοποθέτηση : Jacques Cheminade, Jean Lassalle.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ