Περίπατος Βιβλίου στο κέντρο της Αθήνας

Το Σάββατο 22 Απριλίου τα βιβλιοπωλεία της πόλης γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και μας περιμένουν!

Θα περπατήσουμε στο κέντρο της πόλης, θα ανακαλύψουμε παλιά και νέα βιβλία, θα επισκεφτούμε παλιά και νέα βιβλιοπωλεία, θα συνομιλήσουμε με αγαπημένους συγγραφείς.

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO και είναι αφιερωμένη στον Θερβάντες και στον Σαίξπηρ, τους δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που «έφυγαν» από τη ζωή την ίδια μέρα (23 Απριλίου 1616). Ξεκινώντας μόλις πέρσι, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, με τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, καθιέρωσε και στην Ελλάδα την 23η Απριλίου ως Ημέρα Βιβλίου.

Με κεντρικό μήνυμα «διαβάζω & αλλάζω» έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα για το βιβλίο και την προώθηση της ανάγνωσης, με σκοπό όχι μόνο να δημιουργηθούν νέοι, αλλά και να κινητοποιηθούν οι παλιοί αναγνώστες, και όλοι μαζί να οδηγηθούν στα βιβλιοπωλεία και στις βιβλιοθήκες όπου ζει και αναπνέει το βιβλίο.

Σάββατο 22 Απριλίου: Περίπατος Βιβλίου στο κέντρο της Αθήνας

Στο βιβλιοπωλείο εκδόσεων BELL (Εμ. Μπενάκη 22)

Το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι, οι συγγραφείς των εκδόσεων BELL, Ίρις Καλβά, Ειρήνη Βαρδάκη και Φραντζέσκα Μάνγγελ θα μιλήσουν για τα βιβλία τους, θα διαβάσουν αποσπάσματα και θα μοιραστούν με επίδοξους νέους συγγραφείς την προσωπική τους εμπειρία γραφής.

Στο concept βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone (Σκουφά 64)

Στο ιδιαίτερα δραστήριο βιβλιοπωλείο θα βρίσκονται όλη μέρα συγγραφείς για να γνωριστούν και να συνομιλήσουν με τους αναγνώστες. Στις 12 το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο θα βρίσκονται οι συγγραφείς Μιχάλης Μακρόπουλος, Έλενα Μαρούτσου και Ούρσουλα Φώσκολου, ενώ στις 2 το μεσημέρι θα είναι εκεί η Καρολίνα Μέρμηγκα. Στις 3 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην έκθεση «Αναζητώντας φωνές» από τον εικαστικό Δημήτρη Λάμπρου και workshop σχεδίου για μικρούς και μεγάλους βασισμένο στο βιβλίο «Το μαγεμένο βουνό» του Τόμας Μαν (εκδ. Μεταίχμιο). Στις 6 το απόγευμα θα γίνει η θεατρική παρουσίαση του βιβλίου «Τα τυρομπλεξίματα του Τσιζ» της Αγγελικής Λάλου από το Θέατρο Ρετρό (εκδ. Κόκκινη Κλωστή Δεμένη). Από τις 9 το βράδυ στο βιβλιοπωλείο θα βρίσκονται οι συγγραφείς Νίκος Αδάμ Βουδούρης, Χρίστος Κυθρεώτης και Παυλίνα Μάρβιν.

Στο βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Gutenberg (Διδότου 37)

Οι εκδόσεις Gutenberg γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου με μια σειρά από ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις. Στις 11 το πρωί ο Δημήτρης Φύσσας θα μιλήσει για τα «Τραγούδια της Φυλακής» και την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού. Στις 12 το μεσημέρι η Ζωή Μπέλλα-Αρμάου θα παρουσιάσει τη λογοτεχνική σειρά «Aldina». Στη 1 το μεσημέρι η Μαρία Παπαδήμα θα μιλήσει για τον μεγάλο Βραζιλιάνο συγγραφέα J.M.Machado de Assis και τη «Ρεαλιστική Τριλογία» του. Στο βιβλιοπωλείο θα βρίσκονται επίσης συνεργάτες του εκδοτικού οίκου, όπως συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές κ.ά.

Στο Polis Art Café (Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5)

Η Εταιρεία Συγγραφέων παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, με αφορμή τα 160 χρόνια από το θάνατό του. Θα μιλήσουν η συγγραφέας Μαρία Δεληβορριά, ο ποιητής και δοκιμιογράφος Δημήτρης Κοσμόπουλος και ο συγγραφέας Παντελής Μπουκάλας. Ποιήματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Κώστας Καστανάς. Το Σάββατο 22/04, στις 7.30 το βράδυ.

Στο Βαλλιάνειο Μέγαρο (Εθνική Βιβλιοθήκη – Πανεπιστημίου 32)

Η Εθνική Βιβλιοθήκη συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου και διοργανώνει ξεναγήσεις στο κεντρικό της κτίριο, το Βαλλιάνειο Μέγαρο. Οι ξεναγήσεις θα αναφέρονται στην ιστορία της ίδρυσης της Βιβλιοθήκης, τις συλλογές, την αρχιτεκτονική του κτιρίου καθώς και στις διαδικασίες της μετεγκατάστασης στο νέο κτίριο, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι ξεναγήσεις ξεκινούν στις 10 το πρωί και θα έχουν διάρκεια 45 λεπτών. Οι ώρες έναρξης είναι: 10:00, 10:45, 11:30, 12:15 και 13:00. Για την καλύτερη διαχείριση του χρόνου, θα μοιραστούν δελτία προτεραιότητας στην είσοδο του κτιρίου.

Στο βιβλιοπωλείο De Profundis (Ζ. Πηγής 73)

«Το κρασί είναι εμφιαλωμένη ποίηση»

Το βιβλιοπωλείο De Profundis γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου με ένα γευστικό ταξίδι στον κόσμο της ποίησης και του κρασιού, με αφορμή την επανέκδοση του ποιητικού έργου του Ομάρ Καγιάμ «Ρουμπαγιάτ». Στον κόσμο της ποίησης και των «Ρουμπαγιάτ» θα μας μεταφέρει με τις απαγγελίες της η ηθοποιός-ποιήτρια Νάνα Παπαδάκη. Στον κόσμο του κρασιού θα μας μυήσει η οινολόγος Κωνσταντίνα Μάκρα των αισθήσεων. Την επιλογή των «Ρουμπαγιάτ» έκανε ο Κώστας Γ. Παπαγεωργίου. Την εκδήλωση συντονίζει ο Γιώργος Μπλάνας. Το Σάββατο 22/04, στις 12 το μεσημέρι.

Στο βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδημίας 65)

Ο συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός θα βρίσκεται στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη, από τις 12 το μεσημέρι για να συναντήσει και να συζητήσει ελεύθερα με τους αναγνώστες και να υπογράψει το νέο του μυθιστόρημα «Λίγες και μία νύχτες». Το μεσημέρι του Σαββάτου θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά αγαπημένους συγγραφείς και εικονογράφους, όπως η Γιώτα Αλεξάνδρου, ο Ανδρέας Αρματάς, η Γεωργία Γαλανοπούλου, ο Σπύρος Γιαννακόπουλος, η Ελένη Δικαίου, η Σοφία Ζαραμπούκα, ο Μάνος Κοντολέων, η Κατερίνα Κρις, η Λίλη Λαμπρέλλη, η Λίνα Λυχναρά, η Σοφία Μαντουβάλου, η Αθηνά Μπίνιου, ο Γιώργος Παναγιωτάκης, ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, η Αργυρώ Πιπίνη, ο Μάκης Τσίτας, η Φωτεινή Φραγκούλη, η Βάσω Ψαράκη και η Λίτσα Ψαραύτη.

Στο βιβλιοπωλείο Επί λέξει (Ακαδημίας 32)

Το Επί λέξει γιορτάζει παρέα με μια ποιήτρια κι έναν συγγραφέα. Στις 12 το μεσημέρι η Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ θα βρίσκεται στο βιβλιοπωλείο συνομιλήσει με τους αναγνώστες και θα υπογράψει τα βιβλία της, ενώ στη συνέχεια, στη 1 το μεσημέρι, τη σκυτάλη παίρνει ο Κώστας Ακρίβος για να συναντήσει αναγνώστες και μιλήσουν για τα «Τελευταία Νέα από την Ιθάκη» του.

Βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Ψυχογιός (Εμ. Μπενάκη 13-15)

Οι εκδόσεις Ψυχογιός διοργανώνουν έναν λογοτεχνικό περίπατο, με αφορμή το νέο βιβλίο του Στέφανου Δάνδολου «Όταν θα δεις τη θάλασσα». Ο περίπατος θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από το βιβλιοπωλείο του εκδοτικού οίκου και θα ακολουθήσει τη συναρπαστική διαδρομή των ηρώων του βιβλίου, με τελευταία στάση στο Ζάππειο. Μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουμε την Αθήνα του 1900, με «ξεναγό» τον ίδιο τον συγγραφέα. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο pr_2@psichogios.gr ή στο τηλ.: 210 2804854.

Στο Βιβλιοπωλείο της Εστίας (Διδότου 19 & Δελφών)

Το βιβλιοπωλείο της Εστίας γιορτάζει με μια σειρά συναντήσεων και παρουσιάσεων όπου συνεργάτες, συγγραφείς, μεταφραστές και φίλοι θα παρελάσουν ινκόγκνιτο… Στις 11 το πρωί, η συγγραφέας Αθηνά Κακούρη, με αφορμή τη νέα έκδοση του μυθιστορήματος «Ξιφίρ Φαλέρ», μας μεταφέρει στο 1917 και στα γεγονότα που συγκλόνισαν την πρωτεύουσα οδηγώντας στην παραίτηση του βασιλιά Κωνσταντίνου Α'. Στις 12 το μεσημέρι, ο Νίκος Αλιβιζάτος, με αφορμή την υπό έκδοση βιογραφία του Γιώργου Θεοτοκά, αναδεικνύει άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του συγγραφέα της «Αργώς». Στη 1 το μεσημέρι, ο Θανάσης Βαλτινός συναντά την Κατερίνα Σχινά σε μια συζήτηση για το έργο του και τη λογοτεχνία σήμερα. Στις 2 το μεσημέρι, ο Νίκος Καραπιδάκης και ο Τάκης Αναστόπουλος, με αφορμή τη νέα, έκδοση του βιβλίου «Παλμύρα, ένας αναντικατάστατος θησαυρός» του μεγάλου Γάλλου ιστορικού Πωλ Βεν, μιλούν για το μεγαλείο της πόλης της Παλμύρας και τις καταστροφές που έχει υποστεί από το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος. Στις 3 το μεσημέρι, ο καθηγητής Φιλοσοφίας Βασίλης Κάλφας θα μιλήσει για τις μεταφράσεις του Πλάτωνα και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο μεταφραστής του πλατωνικού έργου.

Στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (City Link, Στοά Σπυρομήλιου)

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) καλεί μικρούς και μεγάλους σε μια μέρα γεμάτη με τη μαγεία των παραμυθιών. Από τις 11.30 το πρωί η παραμυθού Εύη Γεροκώστα, θα φανερώσει τρία μυστικά καλά φυλαγμένα στις σελίδες των παιδικών βιβλίων του ΠΙΟΠ. Τρία βιβλία, τρεις περιπέτειες, τρία ταξίδια σε τόπους μακρινούς…

Στον Πολυχώρο Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118)

Το πρωινό του Σαββάτου παλιοί και νέοι αναγνώστες κάνουν μια στάση στον Πολυχώρο Μεταίχμιο. Αγαπημένοι συγγραφείς θα βρίσκονται εκεί από τις 11 το πρωί για να συνομιλήσουμε μαζί τους και να τους γνωρίσουμε από κοντά. Στη γιορτή συμμετέχουν οι συγγραφείς: Κώστας Ακρίβος, Βασίλης Αλεξάκης, Αντώνης Γκόλτσος, Αγγελική Δαρλάση, Σοφία Δημοπούλου, Κατερίνα Ζαρόκωστα, Μαριέττα Κόντου, Τζίμμυ Κορίνης, Πέρσα Κουμούτση, Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, Ιουλία Κωστοπούλου, Μαίρη Μαγουλά, Ηλίας Μαγκλίνης, Αργυρώ Μαντόγλου, Ιωάννα Μπαμπέτα, Ιωάννα Μπουλντούμη, Μαρία Νομικού, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κωνσταντίνος Πατσαρός, Αργυρώ Πιπίνη, Μαρλένα Πολιτοπούλου, Κώστας Πούλος, Μαρία Σκαμάγκα, Μαριαλένα Σπυροπούλου, Δημήτρης Στεφανάκης, Πέτρος Τατσόπουλος, Μαίρη Τσόγκα, Κώστας Χαραλάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ βιβλία περίπατος Αθήνα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ