Γαλλία, προεδρικές: Καταρρέει ο σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν, κάνει γκάφα στη γκάφα - iefimerida.gr

Γαλλία, προεδρικές: Καταρρέει ο σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν, κάνει γκάφα στη γκάφα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο υποψήφιος του γαλλικού Σοσιαλιστικού Kόμματος για τις προεδρικές εκλογές, Μπενουά Αμόν, δεν μπορεί να βγει από το τούνελ που τον σπρώχνει κάτω από το 10% στις δημοσκοπήσεις.

Η τανάλια τον σφίγγει ανάμεσα στον νεοκομμουνιστή Ζαν-Λικ Μελανσόν (3ος στις δημοσκοπήσεις) και τον Εμμανουέλ Μακρόν (φαβορί για την προεδρία) και ο Μπενουά Αμόν, το τελευταίο διάστημα, δυσκολεύεται να πείσει ακόμη και την προεκλογική του ομάδα.

Την περασμένη Κυριακή, για παράδειγμα, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν και ο Μπενουά Αμόν δεν έζησαν την ίδια ημέρα: ο πρώτος συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες οπαδούς του στη Μασσαλία και μάλιστα μια δημοσκόπηση τον έδειχνε να προηγείται του Φρανσουά Φιγιόν στα ποσοστά.

Γαλλία, προεδρικές: Καταρρέει ο σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν, κάνει γκάφα στη γκάφα  | iefimerida.gr 0

Την ίδια ώρα, ο Σοσιαλιστής υποψήφιος συγκέντρωσε ελάχιστους πιστούς σε ένα ταπεινό μπάρμπεκιου, σε προάστιο του Παρισιού.

Γαλλία, προεδρικές: Καταρρέει ο σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν, κάνει γκάφα στη γκάφα  | iefimerida.gr 1


Αυτή η σκηνή και μόνο φανερώνει πόσο η προεκλογική εκστρατεία του Αμόν μπάζει νερά. Οσο πλησιάζει ο πρώτος γύρος της εκλογής, τόσο ο πολιτικός του λόγος δεν ακούγεται από κανέναν. Πόσο μακριά μοιάζει ο καιρός που ο Αμόν και ο νεοκομμουνιστής Μελανσόν έκαναν παζάρια για να συγχωνεύσουν τις υποψηφιότητές τους!

Σήμερα πολλοί ισχυρίζονται στη Γαλλία ότι ο επίσημος υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος έχει στην ουσία παραδώσει τα όπλα. Οι δηλώσεις που κάνει το τελευταίο διάστημα σοκάρουν ακόμη και τους πιστούς του συνεργάτες. Οπως, για παράδειγμα, η δήλωση που έκανε το Σάββατο 7 Απριλίου, ότι θα ψηφίσει τον νεοκομμουνιστή Μελανσόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αν κατόρθωνε να κερδίσει!

«Ποτέ δεν πρέπει να λες τέτοιο πράγμα. Είναι σαν να ομολογείς στους ψηφοφόρους σου ότι είσαι χαμένος. Υπάρχουν 50 τρόποι να το φορμουλάρεις, δεν χρειάζεται να το λες τόσο ωμά», εξομολογήθηκε, έξαλλος, σοσιαλιστής βουλευτής στο περιοδικό L' Express.

Αλλά ο Αμόν δεν έμεινε μόνο σε αυτή την γκάφα. Δύο ημέρες αργότερα, έβγαλε τα σώψυχά του, μιλώντας στο ραδιόφωνο RTL και έκανε εξομολογήσεις που δεν έπρεπε, διευρύνοντας τη λίστα των παραμέτρων που χαλάνε την υποψηφιότητά του: μίλησε για τα δεκάδες στελέχη που έφυγαν από εκείνον για να στηρίξουν τον Εμμανουέλ Μακρόν, κατηγόρησε την πολιτική Ολάντ που τον βαραίνει στην προεκλογική του εκστρατεία και δήλωσε ότι χάνει ψηφοφόρους γιατί όλοι σκέφτονται τη «χρήσιμη ψήφο», δηλαδή τον Εμμανουέλ Μακρόν!

«Είναι πραγματικά απορίας άξιον πώς μπορεί κάποιος να λέει τέτοια πράγματα ενώ προετοιμάζεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για τις πρώτες 100 ημέρες ως μελλοντικός πρόεδρος Δημοκρατίας. Με αυτά τα λόγια μπορεί κάποιος να είναι βέβαιος ότι χάνει κάθε αξιοπιστία», αναφέρει ο ίδιος σοσιαλιστής βουλευτής.

Πολλά στελέχη της ομάδας του Μπενουά Αμόν, επειδή δεν έχει τελειώσει η προεκλογική εκστρατεία, κρατούν την ανωνυμία τους, αλλά δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους. Τα περισσότερα καταγγέλλουν τις δυσλειτουργίες στην οργάνωση της εκστρατείας. «Πριν να πάμε να ψάξουμε τους ενόχους, πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Κάναμε τουλάχιστον χίλια λάθη τακτικής. Χάσαμε χρόνο όταν κάναμε διαπραγματεύσεις με τα κομματικά συστήματα, κάναμε λάθη με τις συγκεντρώσεις. Για παράδειγμα, ξεκινούσαμε μια προεκλογική συγκέντρωση στις 21:30 το βράδυ και κρατούσε πολλές ώρες. Αντί να έχουμε τελειώσει από τις 19:00 η ώρα, ώστε να προλάβουμε και τα βραδινά δελτία», δηλώνει, ανώνυμα, συνεργάτης του.

Πολλά στελέχη που ακολούθησαν τον Αμόν εκτιμούν ότι ο υποψήφιος άκουγε μόνο τους «κολλητούς» συνεργάτες. Για παράδειγμα, αρνήθηκαν να φέρουν στη δική τους ομάδα στελέχη αντιπάλων υποψηφίων που ήθελαν να ενσωματωθούν. «Πολλοί στενοί συνεργάτες του Μπενουά Αμόν δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων», αναφέρει κάποιος από την ομάδα του και προσθέτει ότι ο Αμόν είναι τόσο δυσαρεστημένος με τις ομιλίες που του ετοιμάζουν για τις συγκεντρώσεις, που τις περισσότερες φορές πρέπει να μιλάει από στήθους για να αντεπεξέλθει.

Γαλλία, προεδρικές: Καταρρέει ο σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν, κάνει γκάφα στη γκάφα  | iefimerida.gr 2


Γιατί λοιπόν να πολεμήσουμε; Τα πνεύματα στην ομάδα Αμόν έχουν αποθαρρυνθεί και δείχνουν ελάχιστη σιγουριά. «Πρέπει να αντέξουμε. Οταν είσαι μέσα στη μάχη, είσαι στη μάχη. Είναι μια δύσκολη περίοδος, δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να τραυματίσουμε περισσότερο την υποψηφιότητά του», δηλώνει μέλος από την ομάδα προεκλογικής εκστρατείας, σαν να θέλει να δώσει κουράγιο στον εαυτό της.

«Ο Μπενουά Αμόν έχει πραγματικές ικανότητες, είναι ένας πολιτικός που ακούει περισσότερο από τους κολλητούς συνεργάτες του. Αλλά, πραγματικά, δεν καταλαβαίνω. Δεν είναι μπέμπης. Υπάρχει ίσως μια διάθεση εκδίκησης εκ μέρους του, σαν να λέει "θέλετε να χάσω, εγώ θα σας δείξω". Αλλά προς Θεού, ξέρετε τι απάντησε όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τι θα κάνει αν χάσει στον πρώτο γύρο της εκλογής; "Θα πάρω έναν καλό υπνάκο"! Είναι απαράδεκτο. Αν έχει μπει στην εκλογική περιπέτεια μόνο για τη συμμετοχή, ε, αυτό δεν τον τιμά», δηλώνει στέλεχος της προεκλογικής του εκστρατείας στη L'Express.

Η απογοήτευση είναι ορατή σε όλα τα επίπεδα της εκστρατείας του Μπενουά Αμόν. «Προφανώς υπάρχει αμηχανία. Πώς θα μπορούσε να μην υπάρχει αν ο υποψήφιος χάνει 1 ως 2 μονάδες, κάθε τέταρτο, στις δημοσκοπήσεις;», λένε στο επιτελείο του. Πικρόχολα, ένα άλλο μέλος του επιτελείου προτιμάει να ειρωνευτεί:
«Ο στόχος τώρα είναι να περάσουμε τουλάχιστον το 5%, ώστε να πάρουμε πίσω τα 14 εκατομμύρια που χαλάσαμε στην προεκλογική εκστρατεία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μπενουά Αμόν Εκλογές καταρρέι γκάφες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ