Ο Τραμπ κατηγορεί τον Ομπάμα για την επίθεση με χημικά στη Συρία -Φρίκη από το χτύπημα [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Ο Τραμπ κατηγορεί τον Ομπάμα για την επίθεση με χημικά στη Συρία -Φρίκη από το χτύπημα [εικόνες & βίντεο]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αποτέλεσμα της «αδυναμίας» της κυβέρνησης Ομπάμα χαρακτήρισε ο Ντόναλντ Τραμπ την επίθεση με χημικά στη Συρία.

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε μεν ευθέως τον Μπασάρ αλ Άσαντ για την επίθεση με τους δεκάδες νεκρούς και τους εκατοντάδες τραυματίες, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνησή του θεωρεί ότι η επίθεση συνέβη χάρις στις παραλείψεις του προκατόχου του στο αξίωμα, Μπαράκ Ομπάμα.

«Αυτές οι ειδεχθείς πράξεις του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ είναι συνέπεια της αδυναμίας και της αναποφασιστικότητας της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε το 2012 ότι θα χάραζε μια “κόκκινη γραμμή” κατά της χρήσης χημικών όπλων και δεν έκανε τίποτε».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σων Σπάισερ αρνήθηκε νωρίτερα να πει τι θα κάνει η κυβέρνηση Τραμπ για την επίθεση. Πρόσθεσε, όμως, ότι ο Πρόεδρος συζήτησε το θέμα με τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας.

Η ρωσική εξήγηση για την επίθεση

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για το θέμα και η Ρωσία ετοιμάζεται να παρουσιάσει τη δική της εκδοχή για την καταγγελλόμενη επίθεση στην πόλη Χαν Σεϊχούν της επαρχίας Ιντλίμπ της Συρίας.

Ο Τραμπ κατηγορεί τον Ομπάμα για την επίθεση με χημικά στη Συρία -Φρίκη από το χτύπημα [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε σήμερα ότι η μόλυνση από δηλητηριώδη αέρια, ήταν συνέπεια της διαρροής αερίων από αποθήκη χημικών όπλων κι ένα εργοστάσιο παραγωγής χημικών όπλων των ανταρτών που έπληξαν μαχητικά αεροσκάφη της Συρίας. Οι εγκαταστάσεις αυτές βρίσκονταν στα ανατολικά της Χαν Σεϊχούν. Αυτό προκύπτει απ’ τις φωτογραφίες που τράβηξαν τα ρωσικά συστήματα παρατήρησης του εναέριου χώρου. Στο εργοστάσιο παρασκευάζονταν χημικά όπλα, που χρησιμοποιούν μαχητές στο Ιράκ, ενώ παρόμοι έχουν ήδη χρησιμοποιήσει αντάρτες στο Χαλέπι, λένε οι Ρώσοι.

ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία έχουν καταθέσει πρόταση ψηφίσματος, που αξιώνει λεπτομερή στοιχεία για τις αεροπορικές επιθέσεις των συριακών ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων τα ημερολόγια αποστολών, ποια αεροσκάφη και ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν καθώς και τα ονόματα των πληρωμάτων τους. Παράλληλα απαιτούν από το καθεστώς Άσαντ να επιτρέψει την πρόσβαση επιθεωρητών του ΟΗΕ σε βάσεις της πολεμικής αεροπορίες, απ’ όπου ενδέχεται να αναχώρησαν αεροσκάφη που εξαπέλυσαν επίθεση με χημικά όπλα. Επίσης θα πρέπει να διευκολυνθεί η συνάντηση των ερευνητών με πτεράρχους κι άλλους αξιωματικούς στο πλαίσιο της έρευνας.

Ανεβαίνει ο απολογισμός των θυμάτων

Σύμφωνα με ακτιβιστές στη χθεσινή επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 58 άνθρωποι -ανάμεσά τους 19 παιδιά κι 11 γυναίκες-.

Ο Τραμπ κατηγορεί τον Ομπάμα για την επίθεση με χημικά στη Συρία -Φρίκη από το χτύπημα [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε σήμερα ότι σκοτώθηκαν 72 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 20 παιδιά.

«Μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν επίσης 17 γυναίκες και ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανόν να αυξηθεί, διότι υπάρχουν αγνοούμενοι», λέει η αντιπολιτευόμενη οργάνωση που έχει την έδρα της στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα συμπτώματα που εμφανίσθηκαν στα θύματα είναι αντίστοιχα με τα συμπτώματα που ακολουθούν χημική επίθεση, κυρίως διεσταλμένες κόρες, σπασμοί και αφρός στο στόμα.

Το καθεστώς Άσαντ απορρίπτει τις αιτιάσεις

Η επίθεση προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και πολλές δυτικές χώρες επέρριψαν την ευθύνη το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Ο στρατός του Άσαντ απορρίπτει κατηγορηματικά τις αιτιάσεις. Λέει ότι ουδέποτε χρησιμοποίησε χημικά όπλα και δεν πρόκειται να το κάνει ούτε στο μέλλον, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε «τρομοκρατικές ομάδες».

Έρευνες που έχουν διεξάγει επιθεωρητές του ΟΗΕ έχουν δείξει στον πόλεμο της Συρίας έχουν ήδη χρησιμοποιήσει χημικά όπλα τόσο η κυβέρνηση όσο και το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος».

Νέο μπαράζ επιθέσεων στη Χαν Σεϊχούν σήμερα καταγγέλλουν ακτιβιστές

Ένα 24ωρο μετά το μακελειό στη Χαν Σεϊχούν, πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πέντε αεροπορικές επιδρομές σήμερα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ταυτότητα των αεροσκαφών δεν προσδιορίζεται.

Ο συριακός στρατός δεν έχει σχολιάσει ακόμη την πληροφορία.

(Προσοχή! Οι εικόνες στο παρακάτω βίντεο είναι πολύ σκληρές)


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ