Μοσούλη: Τζιχαντιστές με 17 αυτοκίνητα βόμβες άνοιξαν οδό διαφυγής για τον ηγέτη τους - iefimerida.gr

Μοσούλη: Τζιχαντιστές με 17 αυτοκίνητα βόμβες άνοιξαν οδό διαφυγής για τον ηγέτη τους

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ηγέτης του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» και αυτοανακηρυχθείς χαλίφης, ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, κατάφερε να δραπετεύσει απ’ τη Μοσούλη με τη βοήθεια μαχητών της οργάνωσής του που εξαπέλυσαν μια αιφνίδια, λυσσαλέα αντεπίθεση καταφέρνοντας να ανοίξουν για λίγο το δυτικό δρόμο.

«Το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε επιθέσεις αυτοκτονίας με 17 αυτοκίνητα-βόμβες από τη Μοσούλη και κάποιες απ’ τις μονάδες τους στη Συρία για να ανοίξουν για λίγες ώρες το δρόμο που οδηγεί έξω απ’ τη Μοσούλη», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα The Independent ο Φουάντ Χουσεϊν, προσωπάρχης του Κούρδου προέδρου Μασούντ Μπαρζανί.

Μοσούλη: Τζιχαντιστές με 17 αυτοκίνητα βόμβες άνοιξαν οδό διαφυγής για τον ηγέτη τους  | iefimerida.gr 0

Ηγετικά στελέχη των Κούρδων του βορείου Ιράκ θεωρούν ότι το «Ισλαμικό Κράτος» δεν θα εξαπέλυε μια τέτοια επιχείρηση, κατά την οποία υπέστησαν βαριές απώλειες, παρά μόνον για να απομακρύνουν με ασφάλεια τον αλ Μπαγκντάντι.

Η απόδραση έλαβε χώρα μετά την πτώση της ανατολικής Μοσούλης και πριν αρχίσουν οι ιρακινές δυνάμεις την τελική τους επίθεση στον ελεγχόμενο απ’ τους τζιχαντιστές δυτικό τομέα της πόλης στις 19 Φεβρουρίου. Ο Χουσεϊν είπε ότι το «Ισλαμικό Κράτος» κουβάλησε 300 μαχητές απ τη Συρία κι η μάχη που ακολούθησε ήταν πολύ σκληρή. Η μοναδική οδός διαφυγής για τους τζιχαντιστές απ’ τη Μοσούλη ήταν απ’ τα εδάφη που ελέγχει στα δυτικά η σιϊτική πολιτοφυλακή Χασντ αλ Σαάμπι, η οποία αναγκάστηκε να υποχωρήσει επιτρέποντας στους σουνίτες εξτρεμιστές να ανακτήσουν για λίγο τον έλεγχο του δρόμου.

Μοσούλη: Τζιχαντιστές με 17 αυτοκίνητα βόμβες άνοιξαν οδό διαφυγής για τον ηγέτη τους  | iefimerida.gr 1

Από τα πανηγύρια που ακούστηκαν να κάνουν οι τζιχαντιστές στον ασύρματο, φαίνεται ότι πέτυχαν το σκοπό τους.

Μοσούλη: Τζιχαντιστές με 17 αυτοκίνητα βόμβες άνοιξαν οδό διαφυγής για τον ηγέτη τους  | iefimerida.gr 2

Ο Αλ Μπαγκντάνι, που ανέλαβε τα ηνία του ΙΚ το 2010 είναι ο ηγέτης-έμβλημα της τρομοκρατικής οργάνωσης, ο άνθρωπος που την οδήγησε σε μια σειρά από θεαματικές νίκες, όπως η άλωση της Μοσούλης το 2014. Ο θάνατος ή η σύλληψή του θα καταφέρει βαρύ πλήγμα στο δίκτυο, που έχει ήδη χάσει μεγάλο μέρος των εδαφών που ήλεγχε στο Ιράκ και τη Συρία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ