Θα φύγει από το Eurogroup ο Ντάισελμπλουμ μετά το στραπάτσο στις εκλογές; - iefimerida.gr

Θα φύγει από το Eurogroup ο Ντάισελμπλουμ μετά το στραπάτσο στις εκλογές;

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά το άνευ προηγουμένου στραπάτσο των Εργατικών του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Ολλανδία το ενδιαφέρον των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στρέφονται στο τι μέλλει γενέσθαι στο Eurogroup, αφού ο μέχρι τώρα επικεφαλής του ενδέχεται να μην μετάσχει στη νέα σύνθεση της ολλανδικής κυβέρνησης και άρα να αναγκαστεί να αποχωρήσει.

Σχολιάζοντας ο ίδιος στο twitter την έκβαση των εκλογών έγραψε:

«Ένα πολύ απογοητευτικό αποτέλεσμα για το δικό μου PvdA. Αλλά η ευρεία πλειοψηφία των ψηφοφόρων απέρριψε τους ακραίους λαϊκιστές. Πράγμα που δίνει ελπίδα για το μέλλον.»

Θα φύγει από το Eurogroup ο Ντάισελμπλουμ μετά το στραπάτσο στις εκλογές; | iefimerida.gr 0

Tο κόμμα των Εργατικών υπέστη συντριπτική ήττα εξασφαλίζοντας μόλις 9 έδρες, από 38 που κατείχε. Με άλλα λόγια, στις εκλογές το PvdA έχασε 29 έδρες!

Αλλά, το κόμμα του Ντάισελμπλουμ δεν αποκλείεται να μετάσχει και πάλι στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με σενάρια που αναφέρει το Politico, υπάρχουν δύο πιθανότητες για κυβερνητικό συνασπισμό τεσσάρων κομμάτων. Μία συμφωνία του Ρούτε με τους Χριστιανοδημοκράτες, τους κεντρώους του D66 και την Πράσινη Αριστερά ή συνεργασία ανάμεσα στους τρεις πρώτους και το Εργατικό Κόμμα.

Σε μια τέτοια περίπτωση -κι εφόσον ο Ντάισελμπλουμ διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό του- δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στην ευρωομάδα.

Αν όμως απομακρυνθεί απ’ το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών τότε - όπως ο ίδιος έχει πει παλαιότερα- αναμένεται να παραδώσει τα ηνία του Eurogroup.

Σε ποιον, όμως; Αυτό θα κληθούν να το αποφασίσουν το επόμενο διάστημα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Μέχρι πρόσφατα ως πιθανοί διάδοχοι του Ντάισελμπλουμ ακούγονταν ο Ισπανός Λουίς ντε Γκίντος και ο Σλοβάκος Πέτερ Καζιμίρ, αλλά τίποτε δεν αποκλείει να προκύψουν κι άλλοι υποψήφιοι.

Ο κανονισμός του Eurogroup προβλέπει σε περίπτωση παραίτησης του προέδρου ότι οι συνάδελφοί του θα πρέπει να εκλέξουν με απλή πλειοψηφία τον αντικαταστάτη του το ταχύτερο δυνατό. Η προεδρική θητεία διαρκεί δύομιση χρόνια.

Εάν πάλι δεν παραιτηθεί ο πρόεδρος, αλλά αδυνατεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, τότε αντικαθίσταται απ’ τον υπουργό Οικονομικών της χώρας που έχει αναλάβει την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ – εν προκειμών ο Μαλτέζος Έντουαρντ Σικλούνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ